Linngi valmistatakse pühadeks ette ja kodud saavad peorüü selga. Nii mõnelgi pool võtab jõulutemaatika aga liialt vara võimust ja õdusast ootusest saab arulage tempo forsseerimine. Kuidas häälestuvad jõuludeks meie sisearhitektid ja mismoodi nad pühadeks oma kodu kujundavad?

Sisearhitekt Eveli Pihel lähtub kodu kaunistamisel alati hetkemeeleolust ja kindlasti sama aasta trendidest. “Kasutan olemasolevaid kaunistusi, mis meenutavad eelmiste aastate toredaid mälestusi, aga soetan igal aastal mõne uue kaunistuse juurde,” leiab ta kuldse kesktee.

Teinekord ihkab hing aga midagi särtsakat ja pidulikku. Üllata ennast ja külalisi! Meile jäi silma stiilne Chilewich Metallic Lace lauakate.

“Minu jõuludekoratsioone teevad põhiliselt lapsed,” avaldab sisearhitekt Triinu Napseppa, “ja võib öelda, et nende stiilis valitseb idee: mida rohkem ja sädelevam, seda uhkem.” Triinu tunnistab, et talle sümpatiseerib enim Taanile ja üldiselt Skandinaaviale iseloomulik minimalistlik lähenemine, kus domineerib naturaalsus ning põhiliste kooslustena kohtab punase-valge ja rohelise-valge-pruuni segu. Triinule on jäänud silma taanlaste komme kodu tähtpäevadel lippudega ehtida, kuid Eestis ta sellist võtet veel päris hästi ette ei kujuta.

Sisearhitekt Anita Karma peab pimedal ajal oluliseks meeleoluvalguse kasutamist. “Piduliku meeleolu loomiseks sobivad eriti hästi LED-valgusketid või valguspallid, mida saab paigutada näiteks aknale, kinnitades need kardinapuule või hoopis klaasanumatesse,” pakub ta välja võimalusi. Anita sõnul saavutab väga kauni tulemuse valgusketiga puuoksi dekoreerides. Keti võib võimalusel kinnitada akna kohale või asetada lauale kõrgemasse vaasi.

Foto: ikea.ee

Ka sisekujundaja Krislyn Kokk näeb ühe lihtsama kodudekoreerimise viisina klaasanumate kasutamist, täites need jõuluehete, käbide või tuledega. “Ilusa ja õrna kombinatsiooni annavad valged suled fairy light tuledega,”soovitab Krislyn. Anumatena soovitab sisearhitekt kasutada näiteks klaaspurke, tordialust, kausse ja laternaid. Küll aga paneb ta südamele, et kompositsioon ei läheks liialt kirjuks. “Üle kahe tooni ei soovitaks kasutada – hea koosluse annavad näiteks valge ja hõbe või värvikama variandina punane ja roheline,” kõlab praktiline soovitus.

Täida klaasanumad jõulukaunistuste, tulede, sulgede ja okstega. Lase fantaasial lennata!

Nagu paljud, kasutab ka Kärt Tähema kodu ehtimiseks aksessuaare. Professionaalina järgib ta vähem-on-rohkem-põhimõtet ja väldib asjade ülekuhjamist. “Lihtsam on alustada kaunistamist puhta lõuendiga. Selleks eemaldan suure osa muid olemasolevaid aksessuaare, et jõuludekoorile sobiv koht leida,” avaldab Kärt õnnestunud kaunistamise saladuse. Kuna jõuluaeg on pime aeg, meeldib ka talle valgusega mängida, kasutades selleks küünlaid või muid jõulutulesid. “Jõulutulede kasutamisel püüan jälgida, et tuled oleksid samas toonis,” ütleb ta. “Suures tarbimisühiskonnas üritan aasta-aastalt soetada dekoratsioone, mis oleksid rohkem emotsionaalse väärtusega ja kestvamad, et kord aastas karbist välja võttes meenuksid sellega head mälestused,” tõdeb ta. Kärdi sõnul on stiililt muidugi kena, kui kõik annab kokku ühtse terviku, aga samas tuleks siiski keskenduda kodusooja tunde tekkele.

Alusta dekoreerimist puhta lõuendiga ja pea meeles vähem-on-rohkem-põhimõtet. Särav ja ajatu näide Kärt Tähema sulest.
  • Milline on sinu pühaderüüs kodu? Saada meile pildid aadressil moodnekodu@delfi.ee, osale fotovõistlusel "Pühad minu kodus 2019" ja võida 227 eurone komplekt Iittalalt!

LOE LISAKS: