Kena disain ja hea ergonoomika aitavad luua nutika kodukontori ning teevad su elu lihtsamaks ja meeldivamaks, aidates seejuures vältida valest asendist tingitud valusid ja muid tervisehädasid. Alustades seljavaludest ja kangeks jäänud kaelast kuni pidevate peavaludeni, võib just läbimõtlemata kodukontor olla sinu praeguste mitmete korduvate tervisehädade põhjuseks. Siit artiklist leiad näpunäiteid, kuidas seda kõike muuta ning jõuda mõnusama ja tervisesõbralikuma kodukontorini.

1. Töökoha sisseseadmine
Paljud meist alustavad kodus töötamist vähehaaval. Tihti juhtub aga nii, et kodukontoris veedetud aeg kasvab drastiliselt, jäädes ise märkamatult kinni vanade, kehvalt kujundatud töötegemisviiside juurde. Alusta sellest, et valid korraliku töölaua, mitte ei kasuta selleks ükskõik millist kodus leiduvat lauda. Et laua taga istudes vales asendis ei oleks, on oluline pöörata tähelepanu laua kõrgusele. Liiga madal laud sunnib inimesi ebatervislikus asendis küürutama, liiga kõrge laud võib aga põhjustada randme- ja õlaprobleeme. Kontorilaua soovituslik standardkõrgus on umbes 85 sentimeetrit, kuid sa võid seda vastavalt oma vajadustele pisut kohandada.

2. Ergonoomiline kontoritool
Kui oled oma töökoha paika saanud, on aeg sobiva kontoritooli valimiseks. Klassikalised kontoritoolid ei vea sind iialgi alt. Mõned neist võivad olla hinna poolest liiga kallid, kuid korralik töötool on kujundatud spetsiaalselt nõudliku töökeskkonna tarbeks. Rusikareegliks võib pidada nõuannet osta võimalikest parim, sest õigel töötoolil on su produktiivsusele väga suur mõju.

3. Aeg end püsti ajada!
Tänapäeval on muutunud populaarseks ütlus, et istumine on uus suitsetamine või „viitsütikuga pomm” ja kuigi tegelikult ei pruugi asjalood nii hullud olla, võivad paljud koduseinte vahel töötavad vabakutselised kinnitada, et pikemas plaanis ei mõju pidev istumine su tervisele hästi. Siinkohal on heaks alternatiiviks püstijala-töölaud — nii on sul võimalik päeva jooksul kord istudes, kord seistes tööd teha. Püstijala-töölauaga harjumine võib võtta aega, kuid see, kui istudes veedetud tundide arvu tasapisi järjest vähendada, muudab töötegemise märgatavamalt tervisesõbralikumaks.

4. Müra vähendamine
Miski ei sega töötegemist rohkem kui müra ja lärm ning eriti loovtööga tegelevatele inimestele võib vähimgi taustamüra tööle keskendumise täielikult nullida. Kodukontor, kus kõikvõimalikud taustahelid on summutatud, ei ole mitte ainult tõhusam, vaid ka tervislikum. Tänapäeval on saadaval lai valik klaasist liug- ja voldikuksi, tänu millele on helikindla, kuid loomuliku valgusega koduse tööruumi loomine küllaltki lihtne. Ühtlasi annab see võimaluse töötegemise kõrvalt pere väiksematel liikmetel silma peal hoida, ilma et sind seejuures kogu aeg segataks. Samuti on heaks lahenduseks pööningule, keldrisse või tagahoovi tekitatud töökoht, nii lood sa kodukontori, mis eraldub ülejäänud ruumidest.

5. Loomulik valgus ja ventilatsioon
Valgustus on kodukontori kujundamisel üks olulisemaid nüansse ning parimaks valikuks on nutikas kombinatsioon loomulikust valgusest ja kohtvalgusest. Kuigi kaubandusest võib leida tohutul hulgal kunstlikke valgusallikaid, ei ole midagi paremat loomulikust valgusest ja mõnest tuppa tungivast päikesekiirest. Ka väike aken võib kodukontori keskkonnale väga suurt mõju avaldada ja muuta lõputud töötunnid su silmadele vähem kurnavateks.

6. Kübeke rohelust
Nii nagu aken, võib ka pisut rohelust tänapäevasele kodukontorile — kus visuaalses plaanis kipuvad sageli domineerima betoon, klaas ja kivi — väga positiivset mõju avaldada. Toataimed värskendavad siseruumide atmosfääri, parandavad õhukvaliteeti ja annavad ruumile üldise meeldivalt lõõgastava aura. Isegi kui tegemist on väga väikese ruumiga, annab potilill toanurgas või mõni maitsetaim oma kätega valmistatud anumas su laual interjöörile palju juurde. Tervist toetava kodukontori loomiseks mõtle roheliselt!

7. Pisiasjadel on kaalu!
Kui oled kodukontori paika saanud, on aeg pöörata tähelepanu pisiasjadele, mis tundidepikkuse töötamise juures mõju avaldavad. Silmade pilgutamine võib tunduda tühise pisiasjana, mida sa päevast päeva niikuinii pidevalt teed. Kuid kui pilgutamiste arv sülearvuti ekraani silmitsedes üha väheneb, võib see põhjustada mitmeid terviseprobleeme. Pilguta silmi nii tihti kui võimalik ja joo keha niiskustasakaalu hoidmiseks piisavalt vedelikke. Tee iga 20–30 minuti tagant väikene paus ning jaluta vahepeal ringi. Nendes pisiasjades peitub tervisesõbraliku kodukontori võti.

Väike, kuid hästi läbi mõeldud funktsionaalsusega on ka kodukontor selles väikses kodus: