Art déco mõjutusi kohtab juba mõnda aega ka moodsas mööblikunstis – disainerid on taasavastamas suursugust sametit, voolujoonelisi vorme, elegantset metalli ja kullatoone. Kuigi art déco juured on kauges minevikus, töötab stiil suurepäraselt ka tänapäeva elamistes ja moodsates tõlgendustes, sest hea maitse ja kvaliteet mõjuvad alati ajatult.

Hiljuti valmis Tallinnas Toom-Kuninga 21 aadressil asuvas uues korterelamus imekaunis art déco'st inspireeritud näidiskorter, mille taga on sisearhitektid Liis Saarnak, Kadri Tamme (Kadarik Tüür Arhitektid) ja Greete Mätas (Liven Kinnisvara). Uurisime Liisilt ja Kadrilt, kuidas kujundada oma kodu maitsekate art déco elementidega ja saavutada minevikku vaatav, ent samal ajal trendikas tulemus ning palusime lugejatega jagada häid nippe ja nõuandeid!

Sisearhitektide Liis Saarnaki ja Kadri Tamme nõuanded:

- Art déco stiil tuleb hästi esile ruumis, mille algparameetrid on eelistatult mastaapsed – kõrged laed, avarad vertikaali rõhutavad aknad, kõrged uksed.

- Head ja ehedad materjalid on kõige alus. Iseloomulikud on läikivad pinnad – toonitud peeglid ja klaasid, lakitud puit ning poleeritud metall. Vormid olgu lihtsad ja praktilised ning liigset ilutsemist tasub vältida.

- Kui lisada mõni detail, siis olgu see jõuline. Hea tulemuse loob kontrastidega mängimine ning julgete ja eristuvate materjalide kasutamine. Mustritest on soositud sirgjooneline geomeetria või klassikaline siksak.

- Kombineerida võib uusklassitsismi, konstruktivismi, modernismi, kubismi, kuid mitte päris kõike korraga. Kujundatavale alale tasub leida läbivalt paar elementi, mida ka korduvelemendina kasutada.

- Luksusliku üldmulje loob näiteks messingu ja musta värvi kombineerimine. Moodsalt värske tulemuse saab, kui kasutada puhtaid, kuid vastandlikke materjale – näiteks karge ja jõuline betoon ning soe puit.

- Tähelepanu tasuks pöörata ka detailidele – hea tulemuse annab nende üledimensioneerimine. Rõhku tasuks panna ka ukseportaalidele ja põrandaliistudele.

LOE LISAKS: