Eduka koristamise saladus peitub hästi läbi mõeldud graafikus. Pannes endale kirja, mida koristada iga päev, iga kuu aja tagant või iga aasta tagant, on võimalik saada parem ülevaade sellest, mida parasjagu teha on vaja.

IGA PÄEV

- Oma igapäevasesse koristamise nimekirja võib lisada näiteks kohvimasina puhastamise, nõude pesemise, köögi tööpindade puhastamise, köögi ja vannitoa kraanikausside desinfitseerimise.

- Kohvimasina puhastamisel võib eemaldatavad osad sooja veega pesta või nõudepesumasinasse panna.

- Mustad nõud tasub koheselt ära pesta. Neid leotades läheb raisku nii vesi kui ka aeg. Tänapäevased nõudepesuvahendid on piisavalt head, seega pole leotamiseks põhjust.

- Kraanikausid tuleb kõigepealt puhastada nähtavatest plekkidest. Kraanikausi desinfitseerimiseks tuleb see täita sooja veega ja sinna hulka lisada teelusika täis valgendit. Segu peab viis minutit seisma. Peale seda tuleb kraanikauss loputada.

IGA NÄDAL

- Iga nädal tuleks põrandaid pesta, vannitoa pindasid desinfitseerida, peegleid pesta, tolmu võtta ja köögiseadmeid puhastada. Selleks, et asjad üle pea ei kasvaks, tuleb iga päev midagi teha. Näiteks esmaspäeval tolmu võtta, teisipäeval voodipesu vahetada ja kolmapäeval vannituba koristada.

- Mikrolaineahju saab kergelt puhtaks, kui sinna kauss 2 dl vee ja natukese äädikaga mõneks minutiks soojenema panna. Kui mikrolaineahi on jahtunud tuleb eemaldada kauss ja puhastada ahju sisemus svammi või lapiga.

- Ka puhastuslappe ja svamme tuleb iga nädal desinfitseerida. Selleks sega 1,5 dl valgendit nelja liitri veega. Lapid peavad lahuses umbes 5 minutit seisma ning seejärel tuleb need loputada.

IGA KUU

- Iga kuu tuleb puhastada nõudepesumasin, tolmuimeja ja pesumasin. Lisaks tuleb võtta tolm ruloodelt ja lampidelt.

- Pesumasina puhul tuleb kasutada spetsiaalset puhastusainet ja käivitada masin tavalise programmiga. Uumatel pesumasinatel võib spetsiaalne programm juba sisseehitatud olla.

- Nõudepesumasinast katlakivi eemaldamiseks tuleb asetada suur nõu 5 dl äädikaga masina ülemisele sahtlile. Seejärel tuleb masin oma tavalise programmiga käivitada. Pesuvahendit pole tarvis lisada.

- Tolmuimeja kott tuleb uue vastu vahetada siis, kui see on kolmveerand täis. Nii püsib imemisvõimsus tugevana. Jälgima peab ka filtrit — kui see on katkine või väga must, siis tuleb see välja vahetada.

IGA 3-6 KUU TAGANT

- Iga 3-6 kuu tagant tuleb puhastada külmkapi sisemus, pesta dušikardinad, koristada veranda või rõdu mööblit ja pindu, pesta patju ja voodikatteid, puhastada ahju ja pesta autot.

- Patju tuleb pesta pesumasinas õrna programmiga. Tsentrifuugimise ajaks tasub patjade juurde panna kummist pesukuivatuspallid.

- Praeahju sisemine osa puhasta niiske svammi või lapiga. Pese ahjurest nõudepesuvahendi ja sooja veega. Vajadusel hõõru terasharjaga.

KORD AASTAS

- Aastas korra tuleb puhastada kaminad, vaibad ja aknad. Kui kodus on palju vaipu, siis tasub endale soetada või rentida korralik vaibapuhastusmasin.

- Akende pesemiseks on ideaalne kuiv ja pilves ilm. Esmalt tuleb akendelt tolm pühkida ning seejärel klaasipuhastusvahendi ja mikrofiiberlapiga

Allikas: goodhousekeeping.com