Potijõulupuude peamised hooldusnipid:

- Lase enne jõulupuu tuppa toomist puul koridoris või garaažis vaikselt üles sulada.

- Esimestel päevadel joob puu palju vett. Jälgi, et vett jätkuks alati. Kasuks tuleb ka okaste piserdamine veega!

- Hoia jõulupuu küttekehadest eemal!

- Võimalusel vali jõulupuule valge ja jahe ruum, see aitab vältida puu kasvama minekut ja okaste pudenemist

Kas potijõulupuu saab kevadel aeda istutada?

Üldjuhul ei tasu siiski lootust hellitada, et potipuu saaks pärast jõule õue istutada ja ta seal ka kenasti kasvama läheb. Potis juurdunud jõulupuud armastavad talvel külma, mitte sooja. Pikalt toasoojas hoidmine viib neil talverežiimi segamini ja taim hakkab talvel kasvusid ajama. Sel juhul võib ka talvekindel kuusk olla värskete roheliste kasvudega külmaõrn ja enam teda õue viia ei saa.

Kui potiga jõulupuud soovitakse hiljem aeda istutada, võiks ta talvel tuppa tuua maksimaalselt üheks nädalaks, selle aja jooksul ei jõua veel puu talveunest ärgata ja tema talvitamisrežiim ei lähe segamini.

Maksimaalselt nädal aega toas olnud potipuu võib pärast jõule sulailmaga õue viia juhul, kui noori helerohelisi kasve pole tekkinud ja jõulupuu näib terve. Hästi sobib ka nullilähedaste plusskraadidega rohke valgusega ruum — näiteks veranda, kinnine terrass või külmkasvuhoone, kus potikuuske võib edasi kastes hoida kevadeni, kuni väljas on muld sulanud ja puu saab juba õigele kasvukohale istutada. Õues kaeva potikuusk koos potiga mulda, puud rõdul hoides mähi pott pakasekaitsekangasse.

Teadma peab ka seda, et potijõulupuid valmistatakse kahel eri viisil.

1. Esimese variandi puhul raiutakse põllul kasvaval puul juured tüve lähedalt läbi ehk puu lõigatakse pinnasest välja ning istutatakse jõulude tarbeks potti. Tänu osaliselt säilinud põhijuurtele omastab puu paremini kastmisvett kui lõigatud puu.

2. Teise variandi puhul on tegemist potis kasvanud taimega, mille juuresüsteem on istiku kvaliteediga. See on kvaliteetseim potijõulupuu variant ja püsib ka osalise juurega puust kauem ilusam.

Seda, kas puu on potis juurdunud või mitte, tasub kindlasti ostukohast küsida. Õue istutamiseks sobivad ainult potis juurdunud ja kasvanud jõulupuud, mis on koju toodud otse aianduspoodide õuealalt ja mida ei viida jõuludeks tuppa sooja või ei hoita toas üle nädala — ehk kasutatakse vaid trepil, rõdul või terrassil ning poti osa kaitstakse pakase eest lume või pakasekangaga ning lisaks kaitstakse võra varjutuskangaga varakevadise päikese eest!