Puit vannitoas — seinas ja põrandal

Selleks võib seinale riputada lapse joonistusi, mis on kenasti raami pandud; kleepida liimipüstoliga keraamilistele plaatidele või peeglile kivikesi, merekarpe või osta ehituspoest tugevat liimi, millega kinnitada seinale näiteks puidupalgist lõigatud medaljone.

Kuigi veel mõned aastad tagasi tundus puidu kasutamine pesuruumis kaheldava väärtusega, sest puit ju kardab niiskust ja muutub veega kokkupuutel inetuks, siis tänapäevastes vannitubades ja duširuumides on puidu kasutamine üsna tavaline. Nn laevatekipõrand on heaks näiteks, kuidas vesi puidule liiga ei tee, kui puit on õigesti paigaldatud ja hooldatud. Muidugi pole puitpõrand mõeldud otse dušinurka paigaldamiseks, kuid sauna eesruum, tualett, duširuumis riietumiseks mõeldud osa ja vannituba on ideaalselt sobivad kohad kauni ning tavapärasest eristuva põranda jaoks.

Enamasti kasutatakse laevatekipõrandaks tiiki, mis pole niiskusele nii tundlik, kuid hästi sobivad ka tamm, kuusk või mõni eksootilisem puiduliik, nagu kookospalm. Olulisim on niisketesse ruumidesse puidu paigaldamise juures kasutada õigeid materjalide ja töövõtteid. Enamasti tehakse laevatekipõrand 10 mm paksusest tapiga põrandalauast, mis liimitakse lihvitud ja puhastatud betooni või vineeri külge. Põrandalaudade vahedesse pressitakse mastiks ja põrandapind õlitatakse. Vannitoa õlitatud põranda hooldamine on sama lihtne kui elutoas: aeg-ajalt tuleb pind hooldusõliga kergelt üle töödelda ja samas võib põranda üle lihvida ning õlitada mõnda teist tooni õliga.

Tapeet vannitoas — geniaalne ja põnev

Uued materjalid ja loov lähenemine on muutnud klassikalise vannitoa huvitavamaks kui kunagi varem. Silmapaistvamaks ja põnevamaks muudavad ruumi näiteks sellised lahendused, kus seina alumine pool on plaaditud ning ülemine osa tapeediga kaetud. Siiski ei sobi tapeet duši, vanni ja kraanikausiga samasse seina ehk kohtadesse, kuhu vesi otseselt peale võib voolata. Ja nagu plaatimise juures, on ka tapeetimisel väga oluline täita kõiki hüdrosiolatsiooniga seotud nõudeid.

Niisketesse ruumidesse sobivate tapeetide valikus on spetsiaalne niiskuskindel tapeet, vinüültapeet, klaaskiud- või bambustapeet. Vinüültapeet on eriti kõrge kuluvusnäitajaga ja seega väga vastupidav seinakate, mida on erineva struktuuriga: reljeefseid, siledaid jne. Bambustapeet kujutab endast paberalusele liimitud naturaalsest kiust seinakatet. Niisketes ruumides on mõistlik bambusmaterjal pärast seina kinnitamist üle lakkida, et muuta see kauem vastupidavaks.

Kardinat asendab vitraaž

Vitraažide kasutamine koduses majapidamises saab aina hoogu juurde. Muidugi ei pea oma maja muutma kirikliku väljanägemisega lossiks, kuid mõni sise- või välisaken või ukseklaas võib mõjuda vitraažina vägagi lummavalt ja anda elamisele juurde sära.

Välisaknal olev vitraaž varjab vannituba või sauna uudishimulike pilkude eest, peegeldades samas päevasel ajal tuppa erinevaid värve. Värvilisi vitraaže saab paigaldada ka klaaspakettidesse, mis tagab nii turvalisuse kui ka soojapidavuse. Siseseintesse paigaldatud vitraaž annab vannitoale juurde valgust, omapära ja omamoodi julgust.