Antikythera on üks Joonia saartest ning asub Kreeta ja Kythera vahel. 20 ruutkilomeetrisel saarel elab hetkel vaid 24 inimest ja mõistagi puuduvad nii hõreda asustusega saarel supermarketid, kohvikud, restoranid ja pangaautomaadid, mis elu lihtsaks ja mugavaks muudavad. Samal ajal võlub saar aga oma imeliste randade, lummava looduse ja eraldatusega muust maailmast.

Kohalik omavalitsus teeb jõupingutusi, et saar päris välja ei sureks ning igale perele, kes soovivad Antikythera püsiasukateks tulla, plaanitakse maksta 500€ kuus ning leida koht ka elamiseks. Nagu heade pakkumistega ikka olema kipub, on asjal ka omad konksud — nimelt peavad uued asukad oskama Kreeka keelt, peres peaks olema vähemalt kolm last ning asukad peaksid omama mõnda eriala, mis saare omavalitsus vajalikuks hindab. Kohaliku omavalitsuse president Andreas Charchalakise sõnul otsitakse praegu aktiivselt inimesi, kes on valmis hakkama talunikeks, kalameesteks, pagariteks, ehitajateks jne. Programm kujutab endast pikemat protsessi ning intervjuud potentsiaalsete asukatega võivad aega võtta isegi viis aastat. Seega, miks mitte alustada just nüüd kreeka keele õpingutega?

Sarnaseid programme on Euroopa väheasustatud piirkondades läbi viidud varemgi. Möödunud aastal pakuti Sardiinias näiteks uusasukatele kinnisvara vaid ühe euro eest (loe meenutuseks artiklit SIIT).

Lisainfot leiad antikythiradirect.com lehelt.

LOE LISAKS: