Hiie Härm, kuidas hoida tasakaalu uusima moe ja ajas püsiva köögistiili vahel? Kuidas kavandada köök, mis oleks piisavalt moodne, aga samas ei jätaks mõne aasta pärast vanamoodsat muljet?

Iga aasta toob kaasa küll mõne täiesti uue köögitrendi, aga ainult neist ei lähtu ma kunagi. Kliendi soovid on mulle alati kõige prioriteetsemad. Trendikas köök ei tähenda ju ainult mingit kindlat värvi ja materjali, mis parajasti moes. Köök peab olema ka vastupidav ja mugav kasutada. Seetõttu on alati trendikad vastupidavad ja ilusad materjalid, nagu puit ja kivi.

Tuleb arvestada, et fotod, mida oma klientidele inspiratsiooni saamiseks näitan, ongi kõige uuematest trendidest kantud. Disaineri ülesanne ongi näidata põnevaid võimalusi ja materjale. Samas kombineerin need trendid kliendi soovidega, tema isiksusega. Tume ja dramaatiline võib olla valitsev trend, aga see ei tähenda kaugeltki, et kõik köögid tuleks nüüd musta värvi teha. Eestlane tahab endiselt heledat kööki, sest meil pole piisavalt päikesepaistet. Eestisse jääb alati piisavalt heledate värvide fänne.

Palun alati oma klientidel alustuseks täita küsimustiku, kus on mitmeid küsimusi ka elustiili, köögi kasutamise ja maitse-eelistuste kohta. Kasutan palju pildimaterjali, sest need aitavad inimesel paremini mõista, millist stiili ja millist värvi ta eelistab. Kui inimene näitab erinevatel fotodel ikka kolm korda valge värvi ja naturaalse puidu kombinatsioonile, siis on päris kindel, et see talle ka meeldib.

Foto: Looduslik kivi on liikunud julgelt töötasapinnast kõrgemale (Aunman eritellimusmööbel / Merko Pikaliiva arenduse näidisköök).

Nii et kuumad trendid ühelt poolt ning inimese maitse-eelistused teiselt poolt — selline peabki üks mõnus köök olema! Selline köök kestab kümme aastat kindlasti. Ning kui mõni külaline ütlebki mõne aasta möödudes, et see nüüd kõige moodsam küll ei ole, siis saab inimene rahumeeli vastata: „Ja mis siis!“ Sest see on tema hinge ja südamega tehtud köök. Köök on ja peabki olema väga personaalne ja isikupärane asi.

Millised köögid praegu maailmas võidukäiku teevad?

Maailmas levib suurmood nimega Stone Age. Kogu köögimööbel kaetakse kivi imitatsiooni või –spooniga — tööpinnad, uksed, kapi küljed. Ameerikas näeb seda juba väga palju, Eestis veel üsna vähe, aga küll tuleb. Varsti on meil kõik köögisaared nagu kivimürakad.

Millised köögid sulle endale kõige rohkem meeldivad?

Ühelt poolt kirjeldavad minu maitse-eelistusi kolm märksõna: valge, skandinaavialik, naturaalne puit.

Teisalt meeldivad mulle väga ka suured ameerika stiilis köögid. Need on võimsad suured köögid, kus selgelt on eraldatud suur pliidiala. Pliit astub julgelt ettepoole, peal on suur ja lai kubu. Ka valamu on suur ja võimas ning eendub samuti kapireast veidi ettepoole.

Ameerikalikus köögis on ülemistele kappidele lisatud luksuslik karniis, kapirida on erineva sügavuse ja kõrgusega. Elegantsi lisavad vitriinkapid ja klaasruudustikuga uksed. Ja keset kööki asub suur köögisaar, mille nurkades on nikerdatud pilastrid. See on äge!

Ühe sellise planeerisin läinud sügisel Sakku ja praegu on see ehitamisel. Omanik lubas teada anda, kui köök valmis on — olen väga põnevil, tahaksin selle oma silmaga üle vaadata.

Paljud peavad trendikaks äärmiselt lakoonilist, peaaegu steriilset kööki. Kuidas siin tasakaalu säilitada nii, et sellele steriilsusele veidi rõõmsat tooni sisse puhuda?

Selleks on mitmeid võimalusi! Näiteks saab teha tööpinna põnevast materjalist. Kvartskivi Eternal Calagatta Gold on väga kaunis ja stiilne marmori imitatsiooniga materjal. Ja samuti on väga põnev materjal uudne portselanist tööpind, mis näeb välja nagu puit, aga tegemist on siiski kivist tugeva ja vastupidava tööpinna materjaliga. Köögisaarel võib kasutada ka nn waterfall-efekti: tööpind „kukub“ üle serva ja moodustab ka saare külje.

Paljud ei soovi enam kööki ülemist köögikappide rida. Selle asemel on kööki paigutatud maast laeni ulatuv kapp (n-ö moodne sahver), kuhu kõik ära mahutatakse.

Foto: Kunagi kohustuslikuna tundunud ülemine kapirida ei ole enam tingimata vajalik — seda asendavad kas sahverkapid, kerged riiulid või miks mitte raamitud fotod viimaselt reisilt (Aunman eritellimusmööbel).

See annab suurepärase võimaluse mängida köögimööbli juures taustaga. Taust, mis varem lõppes ülemise kapirea juures ära, võib nüüd sõita laeni välja! Või siis pöörduda mõnusaks riiuliks, kuhu saab paigutada reisimeened või isiklikud mälestusesemed. Seinale võib panna ka maalid või fotod. Köök muutub üha rohkem isikupäraseks, see sulandub üha enam elutoaga loomulikult kokku.

Luksust saab lisada ka käepidemete abil. Kujutage ette, kööki, kus on tumesinised ilusad kapid, millel kuldsed nupud ja sangad.

Ja muidugi väike köögitehnika! Paneme lakoonilisse kööki punase kohvimasina või Kitchen Aidi mikseri! Mulje on hoopis teine. Ja miks mitte kasutada ka hõbedast või kuldset köögitehnikat? Väga luksuslik!

Foto: Luksust saab lisada kööki väga erinevate detailide abil — olgu selleks siis valgustus, käepidemed või hoopis silmatorkav köögitehnika (Sergei Zjuganov, Aunman eritellimusmööbel).

Teie blogis saab vaadata väga põnevaid kööke, isegi otsast lõpuni vaskplekist tehtud köögini välja. Kas Eestis on inimesed muutunud oma valikutes julgemaks?

Inimeste valikud on läinud kõvasti julgemaks ja põnevamaks. Üks põhjus on ka selles, et meie köögisalongid on hakanud rohkem ja üha julgemaid valikuid välja panema.

Oma silmaga saad vaadata, milline näeb välja üks nunnu skandinaavialik maakodu köök; milline on moodne siledate ustega köök, kus käepidemeid ei olegi (need on peidetud), kolmas on kivist köök, neljas puidust, viies metallik-ustega… Salongides on väljas väga erinevad materjalid, inimesed saavad tulla ja oma käega katsuda. Miks mitte kasutada kuldset kraanikaussi, kui see köögi ja inimese maitsega sobib! Selliste detailide on võimalik luua väga isikupäraseid kööke.

Soovitan kõigil neil, kes soovivad uut kööki tellida, külastada kindlasti köögisalonge ja vaadata erinevad köögimööblid oma silmaga üle ja veel parem — oma käega katsuda. Samuti saab köögisalongidest infot värskete trendide ja uudsete materjalide kohta ja nendega ollakse üldiselt hästi kursis — näiteks Aunmani salongi omanikud käivad palju maailma mööblimessidel ja toovad Eestisse põnevaid materjale, mis siin veel väga levinud ei ole.

Foto: Spoonitud uksed kombineeritud metall-lakiga (Aunman eritellimusmööbel).

Foto: Köögisaare erilahendused (Aunman eritellimusmööbel).

Kuidas köögitehnikaga sammu pidada?

Kaasaegne ahi, pliit ja nõudepesumasin on muutunud köögis standardiks. Aga nende valimine on tõepoolest teadus omaette. Üks minu rollidest ongi aidata inimesel köögitehnikas orienteeruda. Võtame kasvõi ahju: enam ei ole meil lihtsalt praeahi, vaid sellele on lisatud hulk funktsioone. Ja vastavalt inimesele elustiilile valitakse sobivate funktsioonidega ahi. Näiteks, kas inimesele on vajalik aurufunktsioon; pürolüüsivõimalus, jahe uks väikeste lastega peredes jne. Kõik areneb nii kiirelt, et õpin pidevalt ka ise uusi asju juurde. Pole saladus, et mõnikord õpin ka klientidelt. Mõne aja eest soovis üks klient ahju, millel oleks sisse ehitatud nii auru- kui mikrolaineahju funktsioonid. Ma ei teadnud, et selline ahi olemas on ning et seda saab ka Eestist osta. Nüüd tean.

Suure arenguhüppe on teinud õhupuhastid. Üha enam tootjaid pakuvad pliidi sisse integreeritud õhupuhastajat, enam ei ole vajadus paigutada lakke suurt kobakat. Koos pliidiga või siis eraldi tööpinna sisse integreeritavad õhupuhastajad on pliidi lähedal ning teevad oma töö väga hästi ära. Mitmed tootjad pakuvad selliseid õhupuhastajaid. Need on alati nii väljatõmbega kui söefiltriga. Nii, et paigaldada saab seda igale poole.

Foto: Novy tasapinda integreeritav õhupuhasti lubab köögis korralikult grillida, ilma et tuletõrjesignalisatsioon tööle hakkaks (Novyeesti.ee).

Teine vahva õhupuhastajate liik on laest rippuvad lambikuplit meenutavad söefiltriga õhupuhastajad.

Foto: Novy Mood laeõhupuhasti (Novyeesti.ee)

Ja nõudepesumasinate puhul on välja töötatud põnevaid lahendusi — üha enam püüan oma klientidele soovitada lift-süsteemiga masinat. See on selline, et alumist riiulit saab üles tõsta ning siis ei pea pidevalt kummarduma, kui nõusid masinasse panna või välja võtta. Köök peab olema ka ergonoomiline. Uudne leid oli selle aasta köögitrendide artiklit kirjutades Ameerika köögimessil tutvustatud väike nõudepesumasin, mis näeb välja nagu kaanega kraanikauss.

Kui on selge, mida klient tahab ja millised on tema rahalised võimalused, siis saab tohutust valikust leida parima lahenduse.

Milline köök on Hiie Härmil endal?

Meie kodus on veel vanast ajast täipuidust köök. Olen palju mõelnud, milline järgmine köök võiks olla, aga minuga kipub see lugu olema, et kingsepp ei oska endale kingi teha.

Aga kui köögi välja vahetan, siis on see suure tõenäosusega valge köök täispuidust tööpinnaga. Lisaks klaasruudustikuga kapiuksed ja mustad või kuldsed käepidemed. Ülemiste kappide peal oleks kaunis karniis ja kapiuksed oleksid raamiga.

Valamuks tahaksin butler-stiilis keraamilist valget valamut ning segistit, mida oleks mugav avada ka lihtsalt peale vajutades. Prügikastisahtel oleks mul põlvega vajutades avanev ja pehmelt sulguv. Kindlasti koos sisesahtliga. Tänapäeva üks suundumus on kõik võimalikud kohad ära kasutada — et ei oleks ruumi raiskamist.

Ahjuks sooviksin slide&hide funktsiooniga ahju, kus ahju uks avanedes sõidab ahju alla peitu. Tänu sellele saaks mugavalt ahju juures toimetada. Pliidi osas kaalun kindlasti ühe gaasipõleti lisamist. Kui elekter ära läheb, ei jääks perele söök tegemata.

Nii et kokkuvõtvalt — skandinaavialik köögimööbel ning tänapäevased furnituurid ja köögitehnika.

Valik tänavusi köögitrende

  • Kui ruum võimaldab, siis kaks köögisaart
  • Kõrge köögitaust
  • Kiviaeg: kapid, uksed, tööpind – kõik on kivist
  • Must köök koos tumeda puiduga on luksuslik
  • Lisa ergas värvilaik oma kööki
  • Metallist köök – kuldne, vaskne või roostevaba
  • Nanotehnoloogia ehk sõrmejäljekindel materjal


Allikas: Aunman.ee