1. Suured hoiukapid

Kõige enam on köögidisainerid üle maailma täheldanud klientide suuremat huvi hoiukappide (ingl. k pantry) vastu. Inglismaal ja Ameerikas tehakse selleks teinekord terve kööginurk eraldi uksega sisenetavaks ruumis. Minimalistlikumas Kesk-Euroopas kasutatakse maast laeni seinakappe, mis on tehtud sisesahtlitega (näiteks Blum Space Tower) väga mugavaks kasutada. Põhjuseks muidugi inimeste soov koju rohkem toiduaineid varuda.

Foto Annie Spratt / Unsplash

2. Rohkem ja suuremad külmkapid

Enam ei käida ülepäeviti poes, vaid ostetakse (või tellitakse) suurem toiduvaru koju. Ka sügavkülmutatud tooted. Üheks tulevaseks köögitrendiks on kindlasti täiskõrge integreeritav sügavkülmkapp, lisaks tavalisele külmkapile. Juba praegu on näha, et võimalusel eelistavad kliendid pigem kaheuksega suuri külmkappe, kui tavalisi.

Ameerikas lisavad inimesed oma köögidisaini ohtrasti veel täiendavaid väiksemaid külmikuid, nagu näiteks tööpinnaalune veinikülmik, ekstra sügavkülma kirst või siis ostetakse kööki uus külmkapp ja vana viiakse garaaži ning kasutatakse seal edasi.

Foto Sidekix Media / Unsplash

3. Kodus kokkamine

Uut köögi disainides ja plaanides peaks arvestama, et kodudes tehakse rohkem süüa ja seega on vaja rohkem tööpinda segamiseks, hakkimiseks, serveerimiseks. Võib olla ostetakse mõni uus köögimasin — mahlapress, jäätisemasin, slow-cooker vms, mida igapäevaselt kasutama hakatakse. Ka tema jaoks on tööpinnal ruumi vaja. Samuti võib vaja olla köögis kasutada arvutit ja ka tema jaoks on vaja puhast tööpinda. Köögisaar on juba mõnda aega olnud trendiks, aga nüüd peaks veel enam kaaluma saare tekitamist kööki.

Foto Jason Briscoe / Unsplash

4. Kergelt puhastatavad köögikapid, tööpind ja tehnika

Uute köökide planeerimisel võetakse arvesse, et kapid ja tööpind ning kõik oleksid kiirelt ja kergelt puhastatavad. Siledad kapiuksed ja antibakteriaalsed materjalid käepidemete ning segistitel muutuvad üha populaarsemaks. Uuringud on näidanud, et näiteks vask tapab baktereid ja puhastab ennast ise.

Tööpinna suhtes eelistatakse võimalusel tugevat, määrdusmiskindlat, mitte-poorset ning kuumakindlat materjali. Üheks selliseks on näiteks keraamika.

5. Isemajandamine ja aiandus

Olles koduses isolatsioonis hakkasid paljud mõtlema, mida nad saaksid oma toidulaua suhtes ise ära teha. Maitsetaimede kasvatamine köögis pole enam ammu trend, aga on ka neid, kes alles nüüd selleni jõudsid. Oma aias (või rõdul) kasvatatud maitsetaimed, köögiviljad ja näiteks maasikad annavad natuke hõlpu ka pere rahakotile.

Kui varemalt oli kodus oma väikese aia pidamine trendikas, siis nüüd on sellest saanud Ameerikas lausa buum. Aiandust peetakse ka väga rahustavaks tegevuseks, mida isolatsioonis olles on hea harrastada.

Foto Vincent Wachowiak / Unsplash

6. DIY köögi renoveerimine ja online-disainerid

Kui esimene ehmatus oli möödunud, kuid inimesed ikka veel pidid kodus olema hakkas nii mõnigi vaatama oma ümbrust ning leidis, et ühtteist võiks ju ikka vaikselt kohendada. Moodi läksid ise köökide ümber kujundamised. See ei pea olema tingimata suur muutus — võib ka ainult seina värvida või siis kapiuksi, alati võib vahetada kapinuppe ja köök ongi kohe teine. Veel on võimalus mängida väikese tööpinnapeal oleva köögitehnikaga ning kasvõi kardinate ja köögirätikutega uut värvi juurde anda. Kui aga ikka on soov täielikult oma köök uuendada (vastavalt ülevalpool kirjeldatud suundadele), siis hinda on läinud online disainerite teenused ja seda üle maailma.

Joonis Hiie Härm


Veel mõned näited:

  • Häälkäsklustega kodutehnika ja puutevaba segisti on tõusuteel.
  • Investeeritakse kvaliteetsetesse kodumasinatesse, mis on energia- jm säästlikud.
  • Kodumasinaid, köögimööblit ja sanitaartehnikat hakatakse ostma rohkem veebipoodidest.
  • Rohkem pesumasinaid, kus kõike ja pidevalt puhastada. Näiteks LG-l on mudel, millega saab pesta puhtaks ka raskesti pestavad asjad nagu diivanipatdjad, väiksed vaibad, kingad, täidetud mänguloomad jne.
  • WC-paberi nalja peale arvatakse, et üha rohkem hakatakse kodudesse soetama bideesid. Siis pole paberit vajagi.