Kui tänapäeval pole enamikes kodudes kuigi raske privaatset nurgakest leida, siis veel sada aastat tagasi pidi linnas elav töölisklass üsna kitsikutes tingimustes läbi ajama. Kortereid tuli tihti jagada linna tööle tulnud sugulastega ning keskmises peres oli kasutusel iga ruutmeeter. 1950ndatel ja 1960ndatel tõid moodsad hruštšovkad ja paneelmajad senisesse elutingimustesse teatava kvaliteedi — kanalisatsioon, keskküte, privaatsus ja muud moodsa inimese moodsad vajadused muutusid uueks elustandardiks. Nii oli ka korteri omamine uue mikrorajooni kortermajas prestiiži küsimus. Ka praegu võib säärastes korterites peale renoveerimiskuuri tabada omaaegset hiilgust. Kindlasti ei tasu "paneelikate" puhul renoveerimist karta, sest korda tehtud betoonelementidest korterelamu võib kesta väga pikka aega.

1. Valge ja helge kodu Akadeemia teel

61-ruutmeetrine valgusküllane korter sai ehitustööde käigus funktsionaalsema planeeringu — lisaruum tekitati läbikäidavale kodukontorile ja laiendati vannituba. Renoveerimisel kasutati kvaliteetseid materjale naturaalsest parketist täispuidust töötasapindadeni. Sisustus on skandinaavialikult lihtne ja minimalistlik.

Köögi ja vannitoa seina vahele lisati nutika detailina matistatud klaas, mis laseb päevavalgusel kaugemale jõuda. Valget ja karget vannituba täiendab eritellimusena valmistatud kardinapuu. Klassikalise joonega põrandaplaadid lisavad tagasihoidlikku elegantsi.

Kunagisest pisikesest köögist on saanud tänu laiendusele mõnusalt avar ruum. Valge värv lisab avarust ja värskust.

  • See kena korter on müügis. Vaata lähemalt City24.ee lehelt.

Männipargi kõrval asuv kolmetoaline rõduga korter torkab silma põhjamaiselt maitseka sisekujunduse ja infrapunasaunaga. Mitmedki sisustusdetailid on valminud eritellimusena — näiteks unikaalse disainiga puitviimistlusega õhupuhastaja köögis.

Värvikaardil on valge kõrval esindatud pehmed hallid oma mitmetes varjundites. Põnev lahendus on korterit läbiv hall põrandaliist.

Kui tüüpprojekti järgi valminud paneelmajad ei hiilga just kõige kõrgemate lagedega, siis selles kodus on loodud illusioon kõrgemast laest ja avaramast ruumist oskuslikult valitud helehalli värvi abil.

Ka pealtnäha tavaline Mustamäe maja võib oma seinte vahel peita luksuslikku koduspaad. Planeeringut on pisut muudetud ning vannituba on laiendatud infrapunasauna tarbeks.

  • See kaunis korter on müügis. Huvi korral vaata lähemalt City24.ee lehelt.

Kitsast kahetoalist tüüpplaneeringuag korterit on renoveerimise käigus tundmatuseni muudetud. Ära on vahetatud köögi ja vannitoa asukoht — ikka selleks, et paneelmajadele omaste kitsaste koridoride arvelt pisut ruumi juurde võita. Vannituba on tänu kavalale muudatusele saanud akna. Kraanikausi alune tööpind funktsioneerib samal ajal ka aknalauana — tõeliselt kaval nipp korteris ruutmeetrite säästmiseks!

Kööki ja elutuba ühendab lükandsein. Nii on võimalik soovi korral ruume üksteisega ühendada ja vajadusel eraldada. Nutikas valik pisikesse elutuppa on ümmargune laud. Ka sisustus on stiilselt monokroomne ning loob mulje avaramast ja valgusküllasemast interjöörist.

Pisikestes magamistubades soovitavad sisekujundajad kasutada klassikaliste öölampide asemel rippvalgusteid — siin on see nõuanne väga viisakalt ellu viidud. Tühja seina kaunistavad raamitud fotod ja laheda disainiga peegel.

  • See armas korter on müügis. Huvi korral vaata lähemalt City24.ee lehelt.

LOE LISAKS:

Noore pere kodu, mis on tulvil nutikaid lahendusi

ENNE JA PÄRAST: Hingega renoveeritud korter nõukogudeaegses paneelmajas