1. Sisekujunduse jutunurk :) Ehitus, remont, sisustus, disain jne.

Sisekujunduse jutunurk on vaieldamatult üks populaarsemaid oma valdkonna Facebooki gruppe, kuhu kuulub ligi 50000 liiget ning mille eesmärgiks on jagada häid ideid, ehitus- ja remondinõu, soovitusi poodide, lahenduste, disainerite jms. osas. Teemasid on grupist seinast seina ja grupist käib kuus läbi 900-1000 postitust. Iga kuu 1.-10. kuupäevani toimuvad grupis laadapäevad, mil spetsiaalsesse albumisse saab kaupa müüki lisada.

Grupi algatajaks on Katre Palm, kes tuli grupi loomise ideele 2018. aasta aprillis. “Otsisin endale koju kardinaid ja tundsin vajadust mõningate nõuannete järgi. Uurisin Muksula jutunurgast, kas keegi teab taolist gruppi ning kuna kahjuks sel hetkel sobivat keskkonda ei leidnud, tuligi see ise teha. Kutsusin vastajad endaga gruppi kaasa ja nii see algas,” räägib Katre, kuidas meie rahvaarvu arvesse võttes lausa kosmiliselt suure liikmete arvuga grupp loodi. Kuna sisekujundus kõnetab meist enamust, siis oli peale esimest ööpäeva juba ligi 1000 inimest koos ja edasi liikus kõik tõustvas tempos. Tänaseni on grupi parimaks reklaamiks suust-suhu reklaam ja üle poolte uutest liitujatest on kellegi vana olija poolt gruppi kutsutud.

Grupiga saad liituda SIIN.

2. EHITUSABINÕU — Väärt nõuanded kogenenud isikutelt

Grupp on mõeldud kahte sorti inimestele — ühed, kellel on küsimused ning teised, kellel on vastused ning selle lihtsa põhimõtte abil on grupp hakanud toimima nõuandegrupina. Jututeemaks on kõik ehitusega seonduv. Keskmiselt käib grupist läbi 15 postitust päevas ning kommentaare on 150 ringis. Üldjuhul on gruppi postitajatel kujunenud välja komme, et kui nad oma küsimusele ammendava vastuse saavad, siis nad eemaldavad postituse, kuid grupi looja Silver Nõmm rõhutab, et liikmed võiksid küsimusi säilitada, sest siis näevad ka uued liitujad, mis muresid varem lahendatud on. Mida aeg edasi, seda jõudsamalt on hakanud grupp kasvama ning praegu ligi 10000 liikmega gruppi lisandub igapäevaselt ca 100 inimest päevas. Grupi idee tekkis sellest, et varasemalt küsisid inimesed erinevat nõu ehitusmaterjalide müügigruppidest ja sellest tingituna valitses teise fookusega gruppides meeletu segadus. Sealt tuligi Silveril idee, et teha asi inimeste jaoks lihtsamaks ja luua eraldi ehitusega seotud küsimuste arutamiseks mõeldud grupp.

Grupiga saad liituda SIIN.


3. Väikese maja ehitamine

Väikese maja ehitamise grupis arutletakse nagu nimigi ütleb, erinevate väikemajade rajamisega seotud küsimusi. Olgu selleks majaks siis saun, kuur, haagissuvila või lihtsalt pisike ja nutikas elamu. Gruppi kuulub üle 8400 liikme ja grupis võib julgelt oma ideid ja kogemusi jagada või hoopis teistelt väikemajade ehitamisega kokkupuutunud inimestelt nõu küsida.

Grupiga saad liituda SIIN.

4. Restauraatorid

Kuigi grupi nime põhjal võiks eeldada, et grupp on loodud vaid professionaalsetele restauraatoritele, on sinna tegelikult oodatud kõik, kellel on huvi või kogemus vana mööbli või ehitiste restaureerimisega. Küsitakse ja jagatakse nõu ning oma õnnestunud restaureerimistöid. Samuti on võimalik targematelt abi küsida ühe või teise asja restaureerimise kohta. Kuigi grupil on hetkel veel vaid 3600 liiget, on tegu igati tänuväärse ettevõtmisega, kus liikmeskond on loodetavasti jõudsalt kasvamas.

Grupiga saad liituda SIIN.

5. Ehituses tehtud vead ehk reaalsed vead ehituses

Ligi 24000 liikmega grupp on mõeldud ehituses tehtud vigadest rääkimiseks — nagu vanasõna ütleb, siis tark õpib teiste vigadest! Eesmärgiks on vigu ja äpardumisi analüüsida ja vahetada kogemusi, kuidas ehituslikke apsakaid vältida. Arutellu on oodatud eelkõige teemad, mis puudutavad näiteks vigu vundamentide ehitamises või majade vales soojustamises ja aurutõkke olemasolus, või mis juhtub kui kasutada ehituses märga puitu või näiteks kui kiiresti on uuele majale tulnud seenkahjustused. Rumalaid küsimusi selles grupis ei ole ja oma tehtud apsakatest võib ilma piinlikustundeta rääkida.

Grupiga saad liituda SIIN.

6. Ehitustööde kuulutused grupp

Kui otsid maalrit, plaatijat või mõnda muud kuldsete kätega asjapulka, kes kodus mõne väiksema (või suurema) töö ära teeks ja saaks asjaga kohe pihta hakata, siis see grupp on hea koht, kus tegijat leida. Samuti võib sealt leida soovitusi hea arhitekti või sisearhitekti leidmiseks või küsida lihtsalt väärt nõu. Grupiga on liitunud ligi 13000 inimest.

Grupiga saad liituda SIIN.

7. Vana maja taastajad

Grupp on mõeldud vana maja taastajatele või neile, kes lihtsalt teema vastu huvi tunnevad. Kui vajad infot või abi palgivahetuse või mõne muu teadmist ja kogemust nõudva tööga, siis 5500 liikmega grupis leidub ikka alati keegi, kes nõuga aitab. Äkki aga tahad hoopis ehitusest ülejäänud põrandaplaati paari liitri värvi vastu vahetada — ka selleks on see grupp õige koht. Või otsid hoopis korstnapühkijat, maalrit, pottseppa või talgulisi?

Grupiga saad liituda SIIN.