Kõlab küll klišeelikult, aga kodu teevad eriliseks erilised asjad. Olgu nendeks asjadeks siis mõne tuntud disaineri vimkaga tugitoolid või sajanditetagused kummutid, mis on elus rohkem näinud kui mõni väga värvika elulooga inimene. Tänavused sisustustrendidki soosivad eklektikat ning uue ja vana sünergilist kooslust — seega tasub tõelistel sisustusgurmaanidel seada sammud mõnda nišipoodi või teise ringi mööblilattu ja avastada enda jaoks vana mööbli paeluv maailm. Põnevaid sisustuspoode võib leida nii pealinnast kui ka teistest Eestimaa paikadest — valisime välja omad lemmikud! Enamikel neist on olemas ka toimiv e-pood, kus praegusel ajal saab muretult ja kontaktivabalt shopata.

Takara Nord / Tallinn, Niine 7 / takara-nord.com

Möödunud kevadel Kalamajja sisse seatud sisustuspood sai alguse omanike suurest armastusest vana mööbli vastu, mille renoveerimisese ja edasimüümisega on tegeletud viimased kümmekond aastat. Takara Nordi näol ei ole tegemist ainult teise ringi poega — valikust leiab nii uut kui ka vana. Ühiseks nimetajaks on võimalikult palju naturaalseid materjale.

Salongi nimi tuleb jaapanikeelsest sõnast „takara” (aare) ning „nord” viitab Skandinaavia mõjutustele. Takara Nordist juhuslikke asju ei leia ning salongist leiab lisaks hoolikalt valitud taaskasutatud mööblile ka Taani disaini ja säravaid vintage-pärle. Samuti tuleb kaupa Rootsist ja Hollandist. Vähesel määral tehakse koostööd ka kohalike käsitöölistega. Paljud salongis müüdavad esemed on ainueksemplarid või käsitsi valmistamise tõttu igaüks veidi erinev eelmisest. Nii on poe väljanägemine ning kaubavalik pidevas muutumises.

Takara Nord teeb koostööd veebipoega Hunterior ja kõiki salongis olevad tooteid võib tellida internetist. Nii on juhtunud, et Rootsist pärit kaup on leidnud tee tagasi rootslase koju ning Bali elevandist tehtud foto on rännanud posti teel Indoneesiasse.

Old Europe / Tallinn, Kiisa 8b / oldeurope.ee

Antiigipood Old Europe üllatab tõeliselt soodsate hindade ja üüratu kaubavalikuga. Tondil asuvast mööblilaost tõenäoliselt tühjade kätega koju minema ei pea. Pigem vastupidi — üht eset otsima minnes on oht lahkuda hoopis terve kodutäie mööbliga, sest unikaalseid esemeid, millel on lisaks hea hind, leidub tõepoolest palju. Tihti on poes ja samanimelises veebipoes käimas sooduspakkumised, mis teevad mööbliostlemise veelgi ahvatlevamaks.

Antiikmööbel on enamjaolt täispuidust ning peamiselt on tegu tamme-, mahagoni- või pähklipuust leidudega, mis lubavad omanikku teenida veel aastakümneid või sadu. Enamik kasutatud ja antiikmööblist, mida Old Europe’i poes kohtab, on pärit perioodist 1880–1980 ja on imporditud, nagu poe nimigi vihjab, valdavalt Lääne-Euroopast, aga ka Skandinaaviast.

Peale klassikalise vanamööbli võib poest leida põnevaid valgusteid, kellasid, vaipu, lauanõusid, kõikvõimalikke kujukesi ja dekoratsioonielemente, aga ka aiakujusid ja mõnikord ehituslikke detaile. Lisaks pakutakse ostetud mööblile restaureerimise teenust ning kui mõne mööblitüki värv ei meeldi, saab selle poes lasta oma maitse järgi kohandada ja sobivasse tooni värvida.

Jenny Kruse heategevuspood / Pärnu, Akadeemia 7 / jennykruse.ee

Jenny Kruse heategevuspood sündis vajadusest toetada Eesti ühe vanima tegutseva puupurjeka Jenny Kruse remonti ja misjonilaeval toimuvaid ettevõtmisi. Rootsist 2011. aastal saadud misjonilaeva korrastamine vajas suuremaid kulutusi ning kuna vahendeid selleks ei olnud, siis saadi Rootsi partneritega (Shalom Mission) kokkuleppele, et nemad saadavad Pärnusse second hand kraami, mille müügist saadud rahaga kaetakse laeva remondi- ja tegevuskulud.

Jenny Kruse poes kohtab mööbli ja sisustuskraami kõrval ka riideid, raamatuid, ehteid ja kõike muud, mida ühest korralikust vanavarapoest leida võib. Pärnule omaselt on klientideks nii kohalikud kui ka puhkama tulnud turistid, kelle jaoks kuulub poe külastamine Pärnu-elamuse juurde.

Antiigiladu / Haapsalu, Jalaka 78 / antiigiladu.ee

Haapsalu Antiigiladu on suurepäraseks tõestuseks, et toimivat sisustuspoodi võib pidada ka väikelinnas. Äriga alustades keskenduti peamiselt internetimüügile ning tänaseks ongi 2012. aastal avatud Antiigiladu kasvanud Eesti suurimaks veebpõhiseks vanavarapoeks. Aastatega on laiendatud ka kohapealset poodi ja kaupa saab valida kahes laos, kokku ligi 1000-ruutmeetrisel müügipinnal.

Kaubavalikus on põhiliselt mööbel, portselannõud ja nipsasjad möödunud sajanditest. Suurem osa mööblist, mis poest läbi käib, on läbi teinud kas pisema või suurema muutumise. Juba alguses püütakse leida veidi teistsugust mööblit ja paljud saabuvad mööbliesemed korrastatakse või värvitakse, osale asjadele lisatakse maalinguid ja erinevaid detaile. Enamik tooteid on ainulaadsed ja sarnast naljalt mujalt ei leia.

Vintage Chick / Tartu Aparaaditehas, Kastani 42, ja Telliskivi Loomelinnak Tallinnas, Telliskivi 60a / vintagechick.ee

Vanast mööblist ümberdisainitud mööbli müügile pühendunud Vintage Chick sündis ligi kümme aastat tagasi, kui n-ö redisainitud kasutatud mööbli müük oli Eestis veel täitmata nišš. Mujal maailmas oli siis mööbli kohandamine sobivaks ehk tuunimine juba ammu moes. Poe asutaja Kadri Vilen jõudis oma ärini kodu sisustades, sisustusblogi pidades ja vanemapuhkusel olles lapsi kasvatades. Ka poe nimi Vintage Chick ja elustiilipood ise kasvasid välja samanimelisest blogist.

Poe algseks ideeks oli värvitud mööbli müük, aga sinna juurde kerkis vaikselt ka kõik muu, mis on romantilise ja põneva kodu sisustamiseks vajalik. Kellele meeldib isetegemise stiil ja maakodulik-boheemlaslik hõng, leiab Vintage Chickist kõik, et kodu selliseks kujundada — valikus on nii looduslikke mööblivärve, mööblit kui ka kõikvõimalikke sisustuselemente.

  • Lugu ilmus ajakirja Disain, Interjöör & Arhitektuur kevadnumbris, telli ajakiri endale SIIT.