Iga elav tuli võib olla ohtlik. Käesoleva aasta jooksul on põlevast küünlast alguse saanud tulekahjudes hukkunud juba neli inimest. Kena küünlaleek on ilus ning muudab elamise hubaseks, et meeldivast õhtust ei saaks algust traagiline tuleõnnetus, tuleb järgida mõningaid lihtsaid reegleid.

  • Kindlasti ei tohi ühtegi põlevat küünalt jätta järelevalveta. Enne kodust lahkumist või kasvõi magama heitmist tuleb veenduda, et küünlad elamises on kustutatud. Tundub lihtne, kuid ometi saab igal aastal alguse palju põlenguid just järelevalveta jäetud küünlast. Põlevaid küünlaid ei jäeta ka laste valvata, nemad tihtipeale ei teadvusta endale veel kõiki lahtise tulega seotud ohtusid. Jälgida tuleks ka, et pere karvane lemmik, olgu selleks siis kass või koer, ei jääks süüdatud küünlaga tuppa kahekesi, mängutuhinas võib see kergesti ümber kukkuda ning pahandus ongi käes.
  • Süüdatud küünal tuleb panna tulekindlale alusele, millelt see maha kukkuda ei saa. Kindlasti peab süüdatud küünal olema kaugel igasugustest süttivatest materjalidest. Küünal aknal on küll visuaalselt kena, aga enne selle süütamist tuleb veenduda, et lähedal pole näiteks kardinaid. Kardinad süttivad hetkega ning tuleõnnetus ongi käes. Tihti pannakse pika küünla ümber pärgasid või muid kaunistusi. Seda tegelikult teha ei tohi, sest küünla lühikeseks põledes võivad kaunistused väga kergesti süttida.

Põhja päästekeskuse sõnul on tegelikult kodus kõige turvalisem kasutada kaasaegseid LED küünlaid. „Sellist tüüpi küünlaid ei pea süütama tikust, nende leek on ohutu ning ei süüta ümbritsevaid esemeid,“ märkis Aguraiuja.

Aasta algus on taas õige aeg, et üle vaadata kodu tuleohutus. Oma kodu saab turvaliseks muuta iga elanik ise, alustuseks võib kodu tuleohutust testida www.kodutuleohutuks.ee.

Pildil küünlast alguse saanud põlengu tagajärg.