„Meie missioon on välja tuua alustavaid Eesti disainiettevõtteid ning nende tegemisi laiemale avalikkusele tutvustada. Kus siis veel Eesti disainiuudistega tutvuda kui mitte sisustusmessil,“ lisas Urbel.

Messikeskuse C-hallis laiub ligemale 450-ruutmeetrisel alal kohalike väiketootjate mööbel ja muud sisustuselemendid.

Nii on suurel disainialal kohalikust toormest käsitööna mööblit valmistava Made in Hyperborea kapid, lauad ja riiulid, Tartu Kõrgema Kunstikooli Euroopas tunnustust pälvinud toolinäitus ning Tartu Loomemajanduskeskus, kelle ühisalal on ühtekokku esindatud tervelt 11 alustavat disainiettevõtet.

Made in Hyperborea juhi Taniel Kolpakovi sõnul annab messil osalemine igal juhul kasu, sest paljud ei tea Eesti disaini, mess annab võimaluse inimestele lähemale tulla. Ta rääkis, et hoolimata kõrgemast hinnaklassist leiavad tooted huvilisi ja mitmete klientidega on kontaktid vahetatud. „Eesti toode pole üldse kehv. Ettevõtjal peab lihtsalt olema sõnum, mida tootega edasi anda,“ ütles Kolpakov.

Tartu Loomemajanduskeskuse alal eksponeeritakse messi raames käsitööna valmistatud lampe. Trinka Design OÜ disaineri Triin Kõivupuu sõnul pole nad varem messil osalenud, kuid hindab kogemust positiivselt. Sellegipoolest ei looda nad suurt tellimuste kasvu. „Kuna valmistame lampe käsitööna, pole tegemist masstoodanguga. Seepärast on meie toode ka keskmisest kallima hinnaga. Ühe lambi valmistamine planeerimisest lõpptoodanguni võib aega võtta kuni pool aastat,“ selgitas ta. Sellest hoolimata Kõivupuu huvilistest puudust ei tunne. Paljud inimesed oskavad küsida ja tahta Eesti disaini.

Põhjamaise stiiliga ning loodussäästlikke Eestis disainitud ja toodetud mööbliesemeid ja sisustuselemente saab Tartu messikeskuses vaadata veel homme.
Tartu ehitus- ja sisustusmess 2013