Aasta Kodu võidukodu
See 1930. aastal valminud väärikas, peeneruuduliste akendega kahekorruseline puitmaja esindab Nõmmel sagedast Eestile iseloomulikku hilisjuugendi geomeetrilist suunda. Sirje ja Uku käisid selle maja tarvis restaureerimist õppimas Kunstiakadeemias.

Majal on eraldi paraad- ja tagatrepikoda ning veel veranda ja rõdu. Kindlasti ei olnud see omas ajas moodne elamu, pigem on arhitekt Friedrich Wendach püüdnud seda sobitada Nõmme suvila tüüpi majadega. Sirjele, Ukule ja nende kolmest pojast noorimale on see tõepoolest unistuse täitumine. Majast kodu tegemine ei läinud aga niisama lihtsalt.

Esikust elutuppa astujat tervitab juugendlik pidulikkus. Siin on, mida vaadata ja nautida — ehedate asjade, tapeetide ja kardinate imeline kooskõla. Stiilipuhas, aga samas ei mõju muuseumina — on tunda, et majas elu käib.

‟Oleme säilitanud kõik, mida oleme saanud, aga me ikkagi elame siin, see on eeskätt meie kodu,ˮ ütleb pereema Sirje. ‟Meil ei olnud kinnisideed, et kõik viimseni peab olema juugendi ajastust.ˮ Aga mis on vana, on ikkagi ehtne. ‟Me ei taha koopiaid ega uusvanu asju. Kui vana, siis vana ja kui uus, siis uus,ˮ sõnab Sirje.

Uku ja Sirje ostsid selle nõukogude ajal mitmeks väikeseks korteriks jagatud ja üpris nukras seisus maja 2006. aastal. Asi oli vaeva väärt — nii ütlevad paljud vanasse majja kodu rajanud, ka Sirje ja Uku.

Edasi loe märtsi Kodukirjast

Aasta Kodu võiduaed
Lilian ja Mart Maastiku koduaed Karala külas Saaremaal ei ole ainult nende kodu ümbritsev aed. See on terve suur maailm, kuhu mahub veel paljutki.

Kõigepealt Maastikud oma perega, siis nende turismitalu mitmes külalistemajas peatuvad külalised ning harvad ei ole ka juhud, kui pererahvas peab tervitama lihtsalt läbisõidul olevaid uudistajaid. Sest kuulsus vahvast külalistemajast-tuuleveskist on ulatunud kaugelt üle Saaremaa ja Eesti Vabariigi piiride.

Perenaine Lilian, kelle ideede ja nägemuse järgi aeda on kujundatud, on endale võetud ülesandega hästi hakkama saanud. Tõtt-öelda peaks Maastike aiast ülevaate saamiseks end nende juurde terveks aiahooajaks salaja elama sättima või vähemalt iga nädal korraks fotoaparaadiga külas käima — sest õie- ja leheilu jätkub seal lumest lumeni. Ning tegelikult ka siis, kui lumevaip maad katab.

Lilian on aia kujundamisel leidnud väga hea tasakaalu erksavärviliste suvelillede ja püsikute ning puittaimede ja looduslike maastike kooslustes. Iga krundil olev ehitis on saanud just talle sobiva, pisut erinäolise taimestuse.

Edasi loe märtsi Kodukirjast

Veel märtsi Kodukirjas:

  • Aasta Kodu Värvipreemia laureaadi Tartu noorte Gerttu ja Taneli elamine
  • Noore näitlejanna Paula Pauli kärgpere teatraalne kodu Hamburgis
  • Teeme ise: Riiul, nagi ja lõikelauad-teadetetahvlid
  • Kevadine külvipalavik + tarbetaimed kastis ja potis
  • Lihavõtteroad tsitruselistegas
  • Kohvik Augusti värske eklektika