Piira vee ja elektri tarbimist

Veendu, kas sul on soodsaim elektripakett ja vajadusel vaheta see välja. Infot elektripakettide hinnavõrdluse kohta leiad SIIT. Eemalda vooluvõrgust seadmed, mida sa parasjagu ei vaja; kustuta tuled tubades, kus keegi parasjagu ei viibi. Kui kütte maksumust arvutatakse korteripõhiselt, siis alanda eluruumide sisetemperatuuri: kui toasooja on 24 kraadi asemel 20, annab see märkimisväärse kokkuhoiu. Keera vannitoas põrandakütet vähemaks. Ära küta soojaks tube, kus keegi parasjagu ei ela.

Vaata üle kõikide teenuste tellimused

…ja loobu mittevajalikest. Kui jälgid näiteks televiisorist ainult kolme kanalit, siis pole mõtet teleteenuse pakkujale saja kanali eest maksta.

Vaata üle ka muud harjumuspärased kulutused

Võibolla võiks loobuda mõnest ajakirjatellimusest ja hakata spordiklubis või jõusaalis käimise asemel värskes õhus täiesti tasuta trenni tegema?

Ära osta valmistoitu ja tee ise süüa!

Mine poodi vajaminevate toiduainete nimekirja ja konkreetse rahasummaga ning ära kasuta pangakaarti – nii väldid emotsioonioste ega saa liialt kulutada.

Raskuste tekkimisel pöördu panga poole

Kui oled kaotanud töö ja ajutiselt ka harjumuspärase sissetuleku, siis ei tasu meelt heita. Laenuhaldur aitab leida sinu olukorrale parima lahenduse. Selleks võib olla näiteks ajutine maksepuhkus või igakuise laenumakse vähendamine koos laenu tagasimaksmise aja pikendamisega.

Auto võib asendada ühistranspordiga

Autoomaniku rahakotist haukavad suure tüki autoliising, kindlustus, hooldus- ja bensiinikulu. Võibolla oleks mõistlik autost mõneks ajaks loobuda või vahetada see soodsama ja ökonoomsema vastu?

Kui paistab, et laenu maksmine hakkab üle jõu käima, kaalu oma kinnisvara müümist ja soeta soodsama hinnaga eluase

Olemasoleva kodu müümine ja soodsama eluaseme otsimine ei pruugi sugugi olla nii suur ettevõtmine, kui see võib esialgu tunduda. Kui see paistab siiski liialt keeruline, kasuta kinnisvaramaakleri abi!

Allikas: Arco Vara

LOE LISAKS: