Elustiilikasvuhooneid müüva Vitavia Eesti ja MWL Construct esindaja Marge Laan ütleb, et kasvuhoone pole tänapäeval ainult kasvuhoone, pigem on see muutunud aiapaviljoniks, kus aga lisaks kõigele muule kasvavad ka palmid, viinamarjad või tomatid, lõhnab kurk ja sirguvad ürdikimbud.

"Kasvuhoone on miski, mis rikastab inimese elu, kaunistab tema aeda. Nende kasvuhoonete puhul, mida meie müüme, on pigem tegemist taimeaedadega, kus ühinevad terrass, väliköök, kasvuhoone, elutuba, aiapaviljon ja veel palju muud. Tegu on elustiilitootega, pigem juba ruumilahendusega. Sest meie kodu pole vaid meie tuba, see on ka meie aed ja kõik see, mida me saame seal aias teha,” lisab Laan.

Vitavia Eesti pakutavad Taani, Saksamaa ja Inglismaa ettevõtte Vitavia kasvuhooned toimivad nii, nagu taimekasvatuseks vaja: hoiavad sooja, koguvad päikest, selles on õige niiskus, hoone tuulutab end vajaduse korral, lisada saab kastmissüsteemi, riiuleid, riputuskohti ja nii edasi. Lisandväärtus seisneb selles, et kasvuhoonet kui ruumi saab kujundada nii, nagu endale meeldib: lisada nurgadiivan, lambid, lauad, tekid, padjad, raamatud või lihtsalt aiamööbel.

“Pigem soovitaksegi sellist peenemat hobiaedniku stiilis olemist ja ruumi: siin ja seal kasvab nii ürte kui ka muud toidukraami, samas on see ka koht, kus kasvatatavat eksponeerida ning selle keskel mugavalt viibida. Enamasti soovitaksegi pikendada oma tubast ruumi aeda, selle lisandväärtusega, et saab omale ka ise toitu kasvatada,” selgitab kasvuhoonemüüja.

“See on ikka nii ilus asi, et mul aiast möödujad kipuvad ka korraks seisma jääma kui pilk klaasmajale satub. Rahulolu innustab mind jagama pilte ja mõtteid kõigiga, kellel sellest rõõmu on ning keda see oma aia kujundamisel aidata võiks,” rõõmustab klaaskasvuhoone ostnud perenaine Marianne Tartust.

Naine lisab, et alguses olid ka temal kasvuhoones peamiselt taimed ja väikene istumisala. Nüüd on kasvuhoone muutunud millekski hoopis muuks: selle kõrvale on tekkinud ka väliköök ja grilliala, kasvuhoonest on saanud pigem suvine kodu kese.

“Ahvatlusi, miks kasvuhoonesse minna, on väga palju: et seal istuda, rääkida, küpsetada, rohida, lugeda, tähti vaadata, veini juua ja mida kõike veel,” mainib Vitavia esindaja.

Aeg, millal kasvuhoone osta, pole oluline

Üks kasvuhoonetega kaasas käiv teadmine on see, et hoone tuleb osta varakevadel ja kui sellega hilineda, siis peab jälle aasta ootama. Laan kummutab selle arvamuse kohe, sest isegi kui ehitada kasvuhoone oma aeda aprillis, juulis või hoopis septembris, on alati midagi, mis kasvama hakkab, on alati käimas mingi aastaringietapp, mida nautida. Naine lisab, et on ka juunis ehitatud kasvuhoones väga edukalt nii tomatit, kurki, ürte, salateid kui ka lilli kasvatanud.

“Kui on võimalus ja õiged tingimused, siis loodus kasvab lopsakalt igal ajal. Ehk siis kokkuvõtvalt läheb kasvuhoone “käima” ka juulis ja hiljemgi. Näiteks aprillis on kasvuhoones päiksega juba vabalt 30 kraadi ja vaja tuulutada. Mingi huvitava kasvuetapi saab igal ajal kasvuhoonega alustades ära näha ja kogeda. Meile on pähe surutud, et kasvuhoone tuleb panna üles kevadel. Ka juunis saab toitu ja lilli kasvatada. Sellega on nagu bussisõiduga: alati ei pea istuma peale algpeatuses, saab ka seal, kus endale meeldib ja on võimalik,” leiab kasvuhoone asjatundja.


Kasvuhoone ostmise otsus tehaksegi tihti aga just sügisel ja hooned ostetakse talvel kevadeks valmistudes. Ostu planeerides tuleks alustada sellest, et vaadata üle koht, kuhu kasvuhoone läheb: kui suurt ja mis kujuga hoonet on üldse vaja?

“Suurusevalikust sõltub muidugi ka hoone hind. Edasi tuleb valida välja kasvuhoone karkass ja kattematerjal ning viis, kuidas kasvuhoone maa külge kinnitada: võimalusteks siin erinevad vundamendid, aluspinnad või alusraam. Ilma maa külge kinnitamata ei soovita ma ühtegi kasvuhoonet maha panna. Seejärel algab esteetilise ilu tagaajamine: kuju, värv, lisandid,” räägib Laan, kes lisab, et teenusena pakutakse ka kasvuhoone ülespanekut.

Paviljonid igaks elujuhtumiks ja igasse asukohta

Üks kasvuhoone ostnud klient pani kolm sama hoonet püsti kodu lähistel oleva järve saarele,
tekitades sellest lausa hoonekompleksi: see võimaldab pererahval hubast olemist ja erinevate taimede kasvatust vastavalt vajadusele hoonete vahel jagada. Veel on pandud kasvuhooneid mere äärde ja neemetippudesse, kus on alati tuuline, kuid kasvuhoones on hea ning tuulevaikne istuda. Ilma nende klaasmajakesteta poleks väidetavalt võimalik seal tihti üldse väljas ollagi. Samuti on kasvuhooned üles leidnud kohvikud ja restoranid, kes neid klientide teenindamiseks püsti panevad.

“Olen nii jõule kui ka aastavahetust oma kasvuhoones vastu võtnud. Tuleb vaid hoonet kütta ja nii saab ikka plusskraadid sisse. Kui kasvuhoone ka valgustitega ära ehtida, on see ülimalt atraktiivne. Olen kasvuhoones veetnud ka jaanipäevi ja pidanud sünnipäevi. Enamik minu sõpradest enam toas istuda ei tahagi,” lisab naine.

Kui kaua Vitavia kasvuhooned vastu peavad? “Aegade lõpuni!” ütleb Laan.

Jaga
Kommentaarid