Orhidee on kannatlik

Kasvades puuoksal, on orhidee harjunud väga madala toitainete tasemega, saades süüa vaid puukoorel leiduvast ja ülemistelt võradelt alla pudenevates vihmapiiskades sisalduvast. Kuigi troopikas sajab sageli, jõuab tavaliselt enne järgmist sadu oksaharul paiknev ase tuule- ja soojuse mõjul läbi kuivada. Puuoksal kasvavad orhideed on harjunud lühema või pikema läbikuivamisega, selleks on nende juured ja lehed vetthoidvalt paksenenud ning paljudel liikidel on välja arenenud ka mugulaid meenutavad varrepaksendid. Niisuguse sukulentse kehaehituse juures ei suuda nad taluda pikemalt seisvat liigvett. Läbikuivamistega kohanemine teeb orhideest ühe vähenõudlikuma ja vastupidavama toataime.

Orhidee on igiõitseja

Orhideed õitsevad erakordselt pikalt: üks õisik võib värskena püsida kogunisti mitu kuud Õige kastmine, regulaarne väetamine, sobilik toatemperatuur ja võimalikult valge kasvukoht kindlustavad orhidee hea tervise ning pikalt kestva õitsemise. Olenevalt orhidee liigist tuleb või ei tule õisikuvars pärast õitsemise lõppu ära lõigata. Näiteks kuukingadel võivad samast õisikuvarrest ilmuda uued õisikuharud ja õiepungad. Üldiselt on nii: senikaua kui äraõitsenud õisikuvars püsib rohelise- ja elavana, pole teda vaja ühelgi orhideel eemaldada, ära lõikama peaks vaid surnud varreosad.

Pärast õitsemist tuleb toa-orhidee eest hoolitseda samamoodi, nagu ennegi õitsemist, sest troopilise taimena ei teki tal erilist puhkeaega. Korrapärase hooldamise tulemusena võib peagi loota uut õitsemist. Orhidee kasvatamine on üllatavalt lihtne, kui on teada tema karmid ent lihtsad kasvutingimused. Orhidee on taim, kes hukkub ülepakutud hoolitsuse tagajärjel. Orhidee kasvatamisele lisavad veel mugavust välja töötatud spetsiaalsed väetised ja substraadid.

Hea teada!

  • Kasvata orhideed sellises soojuses, mis sobib Sullegi elamiseks.
  • Vali valgusküllane aken, kuid väldi otsest päikesepaistet. Sobilik on läbi kardina paistev päike.
  • Kasta orhideed ainult pehme veega.
  • Kasta orhideed alles siis, kui ta on täiesti läbi kuivanud. Kastmiseks aseta orhideepott leige veega nõusse, leota väheke aega, seejärel nõruta liigveest ja pane taim endises asendis oma kohale tagasi. Potialusele ei tohi jääda seisvat vett.
  • Väeta orhideeväetisega nõnda, nagu pakendil on õpetatud.
  • Ära kärbi või lõika orhideejuuri ega aseta neid potti tagasi kui nad on üle potiääre kasvanud.
  • Orhidee istuta ümber, kui kasvusubstraat on muutunud pulbriliseks või kui pott on ilmselgelt liiga kitsaks jäänud.
  • Orhideed ei pea kasvatama ilmtingimata klaasist kasvunõus, sest kui juured vajavad valgust, siis nad kasvavad potist ise välja.
  • Kuukingadel ära lõika pärast õitsemist õievart maha, tavaliselt moodustab see uusi õitsvaid harusid.
  • Orhideed võivad olla meelepärased taimed ka mitmetele kahjurputukatele. Pane neid tähele ja võta tarvitusele vastuabinõud.
  • Pimedal südatalvisel ajal üritab orhidee puhata, siis tuleb ka kastmise- ja väetamisega hooletum olla. Sobilikes kasvutingimustes ja õigete hooldusvõtete juures kasvab ja õitseb orhidee aastaringselt.

Allikas: Hansaplant