Tapeedist võib vabaneda ka klassikalisel viisil ehk tõmmata see seintelt maha. Sageli nõuab see tohutult tööd ja tõenäoliselt ka pisut pahteldamist. Leidub aga ka lihtsam viis — värvi tapeet üle.

Õigeid tehnikaid kasutades võib ülevärvitud tapeet jääda küllaltki kauni välimusega. Paanide liitekohad jäävad peaaegu märkamatud valget ja heledamaid halle toone kasutades. Mõnel juhul võib kergema tekstuuriga tapeet isegi üle värvides väga laheda ja omapärase tulemuse anda. Kui aga soovid värvida seina tumedates või erksates toonides, tasub valida pikem tee ning siiski tapeet enne eemaldada.

Millest alustada?

Tee kindlaks tapeedi tüüp. Erinevat tüüpi tapeetidele tuleb läheneda erineval moel. Näiteks paber- või vinüültapeedi saad küll üle võõbata, ent eelnevalt tuleb kasutada kruntvärvi. Kui jätad kruntvärvi vahele, võib tapeet hiljem nurkadest ja liitekohtadest lahti tulla ning kobrutama hakata. Kui tegemist on vinüültapeediga, millel on väga tugev tekstuur, siis seda ei soovitata värvida. Lohutuseks võib aga öelda, et tugeva struktuuriga vinüültapeeti on lihtsam eemaldada.

Tee kindlaks, kas miski vajab parandamist. Enne kui asud värvima, veendu, et seinal olev tapeet on terve ja puhas. Kui tapeet on mõnest kohast lahti või koorub, on parem see sellest kohast maha kiskuda.

Kruntimine on oluline, kui soovid, et värv jääks tapeedile korralikult püsima. Eelista alküüd-kruntvärvi veepõhilisele kruntvärvile. Nimelt võib viimane imbuda läbi tapeedi ja põhjustada koorumist. Kui oled tapeedi alküüd-kruntvärviga katnud, võid selle julgelt üle värvida.

Seina värv vali selline, mis krundiga hästi kokku sobib; nõu tasub küsida ehituspoest. Rulli valides soeta pigem kvaliteetsem ja ühtlase madalama karvaga rull, mis värvi ühtlasemalt pinnale kannaks ja aluspinda väga üle ei ujutaks.

Allikas: Architectural Digest