Uuringu tulemusena selgus, et paarid, kes jagavad omavahel majapidamistöid, on tavaliselt õnnelikumad kui need, kes seda ei tee. Inimesed, kes peavad üksi paljud kodutööd ise partneri eest ära tegema, kipuvad olema mõistagi palju rahulolematumad. Mis puutub meestesse, siis mehed on suhtes rahulolevamad, kui nad saavad toiduspoes käimist jagada oma kaaslasega. Sama kehtis ka meeste puhul, kes ei pidanud peaaegu üldse todupoes käima.

Selgus, et naiste jaoks mängib kõige suuremat rolli nõudepesemine. Kui mõlemad pooled pesevad nõusid võrdselt ja see töö on omavahel loogiliselt jaotunud, on naised tavaliselt suhtes õnnelikumad. Kui aga nõudepesu jätta ainult naiste ülesandeks, võib olla kindel, et nad tunnevad end ka suhtes vähem rahulolevana.

Foto: Unsplash

Daniel Carlson, uuringu üks autoritest lisab, et võib-olla tekitab nõudepesemine just selliseid tundeid, sest see on paljude jaoks üks ebameeldivamaid majapidamistöid. Parema suhte nimel soovitab ta paaridel seda tüütut ülesannet võrdselt jagada või veelgi parem — teha seda tööd võimalusel koos. Lisaks koguneb hunnik must nõusid enamasti päeva lõpuks. Seetõttu on hea, kui nõud pestakse ära koos või siis üks peseb nõud ja teine paneb lapsed voodisse. Nii jääb suhtes tunne, et tehakse koostööd. Kui koostöö puudub, jääb tahes-tahtmata ühele poolele tunne, et teda ei hinnata piisavalt või et teda kasutatakse ära. Kui päeval on kiire, siis õhtused majapidamistööd annavad hea võimaluse koos ajaveetmiseks. Muidugi on kõik paljuski individuaalne, kuid tähtis on just tööde jaotuse aspekt — oma kaaslasega võib vabalt majapidamistöid jagada ka selle järgi, mida kellelegi rohkem teha meeldib.

Hea on majapidamistööd ära jagada ka päevade kaupa ehk mis päeval plaanid midagi teha. Võite kokku leppida ka nii, et on üks kindel päev, kui teete ära suurema osa koristustöödest ja jooksvalt igapäevaseid toimetusi, nagu nõudepesu. Kasuks tuleb ka teineteise kiitmine, sest see mõjub motiveerivalt ja nii on mõlemal hea tunne, et nad on ühisestesse ettevõtmistesse panustanud ja oma eesmärkidega kenasti hakkama saanud.

Uuriti ka nii-öelda meestetöid, mida saab majapidamises teha, kuid selgus, et need ei mängi suhte kvaliteedis nii suurt rolli.

Uuringust võib järeldada ka seda, et suur osa inimesi soovib, et suhe oleks võrdne ja see peaks väljenduma ka majapidamistöödes — seetõttu ei tohiks olla suurem osa kohustusi ainult ühe inimese õlul. Uuringus osales 3560 inimest ehk 1780 paari.

Allikas: globalnews.ca

LOE LISAKS: