Üheeuroste majade programmiga liitus äsja Castropignano, mis on tuntud oma keskaegse vanalinna ja Evoli lossi poolest. Viimane seisab küll juba 19. sajandi algusest saati varemetes ning sama saatus ohustab ka paljusid teisi peremeheta hooneid. Evoli loss rajati 1362. aastal endise kindluse kohale ning sellest paigast pärinevad Itaalia ühed kuulsamad arheoloogilised leiud, sealhulgas ka jumalanna Minerva kuju, mis avastati 17. sajandil lossi ümberehituse käigus ning mida saab nüüd vaadata Viini muuseumis.

Maaliliselt mägisele maastikule rajatud külas elab praegu vaid 867 inimest ning viimastel aastatel on rahvastik kahanenud keskmiselt 1,68% aastas. Kunagi oli Castropignano tuntud Itaalia villakaubitsemise keskusena ning peamiseks tegevusalaks oli piirkonnas lambakasvatus.

Castropignanosse maja soetamisel soovitakse kuulda ostja visiooni, mida majaga teha plaanitakse ning loomulikult kaasneb ostuga kohustus see renoveerida. Maja ei pea kasutama ilmtingimata püsiva elupaigana ning lubatud on ka külalistemajade ja külaliskorterite loomine. Väga levinud on lahendus, kus ehitatakse oma suvekodu, mida muul ajal näiteks Airbnb-s välja üürida. Ja kes teab, ehk on pandeemia muutnud ka turistide huve ning tulevikus saavad populaarseteks sihtkohtadeks ülerahvastatud suurlinnade asemel hoopis vaiksed ja rahulikud maapiirkonnad?

Üheeuroseid maju jagatakse meelsasti ka välismaalastele. Kõigile kehtib võrdne nõue, et ostuga tuleb tasuda 2000 eurot deposiiti, mis tagastatakse peale ehitise renoveerimist. Lisaks rõhutab Castropignano meer, et paiga eripäraks on väga kitsad ja astmelised tänavad, kus autoga liiklema ei pääse.

  • Uute elanike meelitamiseks ja erinevate piirkondade pakkumiste kokku koondamiseks on loodud ka inglisekeelne veebisait, kus on võimalik programmiga lähemalt tutvuda. Lisainfot leiad SIIT.