Millele pöörate end ümbritseva juures rohkem tähelepanu?

Merilen: Meie idee on pakkuda elamust roheluse kaudu. Oleme paigutanud taimed nii, et see tekitaks mõtteid koosluste moodustamiseks. Teiseks oluliseks lähtepunktiks on loodust säästev elustiil ehk ökomajandus, taaskasutamine ja loodusega käsikäes elamine. Me muudame oma elamised roheliseks, puhastame taimedega õhku, hellitame meeli ning alandame stressi.

Milline on meie kodukujundaja läbisaamine taimede ja rohelusega?

Marianne: Eestlaste hulgas on rohelus olnud alati aukohal nii aias kui ka toas. Lähiajaloos oli see pigem vanema generatsiooni juurde kuuluv teema, kuid praegused noored on trenditeadlikumad ja tahavad senisest rohkem taimedega tegeleda. Üha enam mõeldakse taimedele juba interjööri kujundamise protsessis. Samas on veel hulganisti inimesi, kes ei usu endasse või tunnistavad, et suudavad oma elustiili juures isegi kaktused ära suretada.

Merilen: Paljudes kodudes on ikka mõni suurem või väiksem taim, kuid neid võiks palju rohkem olla. Rohelus annab võrratult palju juurde nii kodule kui ka büroole. Miks taimed surevad? Sest unustame neid kasta või valime vale taime. Taime eest hoolitsemine, mis on suuresti siiski vaid tema kastmine, võtab nii vähe aega. Taimedesse suhtutakse kui mööblitükki või aksessuaari. Suhtudes neisse kui sõpradesse, kes elavad ja tahavad sinu elu paremaks muuta, hakkad neid märkama ja nendega arvestama. Siis tuleb kastmine juba nagu möödaminnes, isegi väetamine meenub aeg-ajalt.

Nimetage taimi täis interjööri plussid. Kas taimed rikastavad alati ja eranditult ruumi või on võimalik nendega liiale minna?

Marianne: Peamised plussid on muidugi visuaalsed – rohelust on kena vaadata. Side loodusega ja roheline keskkond teevad juba iseenesest head. Taimed leevendavad töökohal pingeid ja muudavad inimesed tootlikumaks, sest nad tunnevad end töökohal paremini. Kindlasti on olulised ka taimede õhku puhastavad omadused. NASA ja mitmete ülikoolide tehtud uuringutest on selgunud, et taimed töötavad omamoodi saasteainete käsnana, mis neelavad õhust mürgiseid aineid, alustades süsihappegaasist ning lõpetades lenduvate orgaaniliste ühenditega. Taimed on võimelised siduma õhus olevaid toksiine ja viima need juurte kaudu mulda, kus mikroorganismid need lõhuvad.

Merilen: Mida rohelisem, seda mõnusam. Kui aga toas ei jää enam liikumiseks ruumi või teravad ja torkivad taimed satuvad peamise liikumistee äärde, siis on ehk veidi üle või valesti planeeritud. Kodus peab kõigil hea olema, seega tuleks leida sobilik tasakaal.

Jagage kolme soovitust, mida taimede ostmisel tähele panna.

Marianne: Esmalt mõtle läbi, kui palju aega tahad taimede eest hoolitsemisele kulutada. Milline on sinu eluviis – kas reisid sageli, on sul väikesed lapsed või hoopis koduloom? Mõtle ka sellele, kui palju on valgust kohas, kuhu tahad taime panna, ja kas taim on lihtsalt silmailuks või hakkab täitma ka näiteks varjavat või mahendavat ülesannet.

Merilen: Õige taim õiges kohas on kõige parem lahendus. Kindlasti küsi alati müüjalt nõu, sest õige koht taimede ostmiseks on selline, kust saad piisavalt palju infot ja edaspidist tuge.

Mis on teie lemmiktaim aeda või tuppa?

Marianne: Lemmikud on erinevad tiigerlehikud, mis on välimuselt tähelepanu äratavad ning tõhusad õhupuhastajad – näiteks uhke Calathea roseopicta. Samuti meeldivad vanad head kuldnõelad ja hõbeköied, mis on äärmiselt vastupidavad, dekoratiivsed ja kiire kasvuga taimed ning nendega saab kergesti džungliefekti tekitada.

Merilen: Ma armastan suuri ja lopsakaid silmatorkavaid lehti. Näiteks filodendron 'Imperial Red' (Philodendron) oma tumeda purpurse lehega on võrratu. Samuti meeldivad mulle erilised taimed, näiteks Alocasia zebrina ehk sebratriibulise varrega alokaasia või kummi-viigipuu roosa-valgesegused lehed (Ficus elastica 'Tineke'). Uus armas lemmik on sõrgköis Neon (Syngonium 'Neon') oma puudriroosade lehtedega. Need on pigem primadonna-tüüpi taimed, mis tahavad särada ja vajavad taustaks teisi rohelisi taimi, mis toetaksid nende olemust. Liiga palju kirjusust koos ei mõju hästi.

  • Salongi Jungle Garden leiad Telliskivi I-hoonest.