„Kuigi professionaalse tööruumi praktilised vajadused erinevad raamatupidaja, psühholoogi ja käsitöölise puhul oluliselt, on ergonoomilisus ja mugavus oluline neile kõigile. Kõige tavalisem probleem on see, et väikesesse ruumi soovitakse mahutada palju asju. Kuigi tööruumi loomine võib tunduda keeruline, on tegemist pikaajalise investeeringuga, millel on lugematult eeliseid,“ teab Rimkus. Ta soovitab kodus ringi vaadata ja asjad korralikult läbi mõelda. Kas sinu kontoriks on lihtsalt kirjutuslaud toa nurgas või on sinu päralt terve tuba? Milliseid töövahendeid sa vajad? Mitut tööpinda ja kui palju riiuli- ning sahtliruumi läheb tarvis?

1. Ergonoomilisus on võtmesõna

Tööruum peaks vastama sinu individuaalsetele vajadustele ja tagama võimaluse nii istumiseks, seismiseks kui ka ringi liikumiseks ja pidevateks asendi vahetusteks. Reguleeritava kõrgusega kirjutuslaud laseb sul pidevalt asendit muuta. Ka tool peaks sind piisavalt toetama, seda sõna otseses mõttes. Seega tuleks kasutada kontoritooli, mille seljatuge, kõrgust, istme kallet ja käetugesid on võimalik reguleerida. Samas aitab reguleeritav iste/seisutugi sinu kehal liikuda paremini kui tavaline tool. Kui vahetad pidevalt istuva asendi ja seisva asendi vahel, paraneb sinu vereringe ja produktiivsus. Need, kes peavad vähem aega veetma istuvas asendis, saavad valida mitmete eri stiilis, mõõdus ja hinnaklassis laudade vahel. Ja ära unusta, et sinu tööruum peaks kokku sobima ka ülejäänud interjööriga.

IKEA tööruum

2. Mõtle multifunktsionaalselt

Pole vahet kui suur või väike sinu tööruum on, nutikas ja multifunktsionaalne mööbel laseb sul seda kasutada spontaansemalt ja paindlikumalt. Näiteks võib töötegemiseks mõeldud laud sobida ka söögilauaks ja laste koolitööde tegemiseks. Ratastel mööbliesemed ja palju vaba ruumi tähendavad seda, et töörežiimile ja sellest välja lülitumine on lihtsamad. Kasuta enda asjade hoidmiseks lisariiuleid ja hoia nõnda tööpind puhas. Alusta väikselt ja mõtle ette – vali taskukohased ja lihtsad mööbliesemed, mis on samas kaunid ja funktsionaalsed. Hiljem saad alati asju juurde lisada.

IKEA tööruum

3. Väldi segadusest tingitud stressi

Peida asjad kastidesse ja karpidesse. Lisa dokumendisahtlid ja muud korrastustarvikud selleks, et korda seada kõik paberid. Pane kirjutuslaua sahtlisse vaheseinad, et kõik pisikesed detailid püsiksid kenasti korras. Laadijad ja kõrvaklapid riputa aga magnetiga hoidikule. Lisades perfotahvli, lood mõnusa kohakese, kus hoida kõiki olulisi ja inspireerivaid märkmeid ja sõnumeid. Peida ära juhtmed, kasuta katteliiste ja sisseehitatud lahendusi, näiteks laualampi, millega on kaasas laadija mobiiltelefonile ning tahvelarvutile.

IKEA tööruum

4. Lase valgusel voolata

Asetades kirjutuslaua akna äärde, kasutad ära päevavalgust, kuid oluline on ka see, et sul oleks piisavalt head lambid, mille saab suunata just sinna, kuhu vaja. Akna lähedusse paigutatud arvutid tuleks akna suhtes panna umbes 90-kraadise nurga alla, et vältida peegeldust arvutiekraanilt. Hämardatavad valgustid pea kohal ja kirjutuslaualambid tagavad aga piisava valguse mis tahes kellaajal. Kui soovid esile tõsta asju kappides ja riiulites, kasuta selleks spetsiaalseid integreeritud valgusteid.

5. Tunne end mõnusalt

Vältimaks pidevat toa ja köögi vahet jooksmist, hangi endale ratastel abilaud, millele saad asetada kohvi, tee, snäkid, vee ja kõik muu vajaliku. Kui võimalik, muuda ala mõnusamaks patjade ja tumbade abil ning hubasuse lisamiseks pane sinna ka vaip. Selleks, et töötegemise vahele ka pisut füüsilist aktiivsust mahutada, paigalda ruumi toru, millele saad riputada spordivahendid, et lõunapausil end pisut liigutada. Ära unusta vahel ka lõbutseda. Murra „reegleid“ ja väljenda enda isiksust. Tegemist on ju sinu äriga.