Eri kultuuride kodutunnetuse ja soovid seletab lahti JUNGi automatiseeritud nutikodu süsteemide juht Raimundas Skurdenis.

Põhjamaades on rohelised ideed väga elujõulised
Põhjamaa inimese elustiil kallutab ümber müüdi, et nutimaja on luksuse sümbol. “Skandinaavlased, eriti soomlased, on tohutult praktilised. Soomes, Norras ja Rootsis ollakse väga vastutustundlikud ning osatakse vaadata oma ninaotsast kaugemale. Ollakse kursis, et hoone automatiseerimine aitab elada säästlikumalt ning vähendab ökoloogilist jalajälge. Näiteks aitab nutimaja reguleerida kütet — öösiti ökonoomselt maja kütta, ent kui pere jõuab külmal ajal õhtul koju, on tühi maja juba hubaselt soe.

Skandinaavlased võitlevad nutisüsteemidega pimeduse vastu ja püüavad parandada nutimaja abil elukvaliteeti. Tark maja aitab lahendada mitmeid probleeme alates õhuniiskuse reguleerimisest kuni pimedushirmudega võitlemiseni. Mereäärsete hoonete õhuniiskust aitab kontrolli all hoida automatiseeritud kliimaseade. Samuti öeldakse, et skandinaavlased kannatavad depressiooni all, kuna siinkandis jääb valgusest vajaka — siinkohalgi saab abiks olla automatiseeritud valguslahendus.

Staatus Venemaa ühiskonnas
Venemaal langeb tihtipeale põhirõhk kodulahenduste puhul just luksusele, mis on viisiks näidata oma kõrget staatust ühiskonnas. Vastupidiselt skandinaavlastele ja leedukatele, kes on otsivad pigem säästlikku, kvaliteetset ning rohelist eluviisi, on venelastele oluline näidata, et nad elavad nutimajas. Nii leiab tihti sealsetest kodudest suured puuteekraanid, mis teevad häält või vilguvad. Sellist maja külastades võib tekkida tunne, nagu oleks kosmoselaevas. Tihtipeale võivad olla lülitid või pistikupesad kullatud või läikivast kroomist. Kindlasti ei kardeta idanaabrite juures innovatsiooni ja sellesse investeerimist.

„Vastupidiselt Euroopale pole Venemaal puldiga kodu juhtimine niivõrd populaarne. Enamikule nutikodu omanikele on privaatsus ja turvalisus kõige olulisemad ning turvasüsteemid võivad olla oluliselt kallimad kui nutisüsteemid,“ lisas Skurdenis.

Kasahstan armastab luksust
Ainsad, kes võiksid venelastega luksuse näitamises võistelda, on kasahhid. Selle riigi kodanikud on veelgi enam kiindunud nipsasjakestesse ja ornamentidega interjööri kaunistamisesse. Tihtipeale ehivad nende juhtimiskeskusi kullast detailidega raamid. Isikukultus on Kasahstanis väga tugev. Tendents on nähtav ka nutimaja lahendustes — väga tihti soovitakse graveerida omaniku initsiaalid või pere vapp lülititele. Kasahhid on väga tundlikud turvaküsimustes. Nende kodud on täis salakaameraid ja kuulamisseadmeid, mis on installeeritud maalidesse, pistikupesadesse jms. Tulles Kasahstani asukohta juurde — seal on tihtilugu mure veepuudusega majades, siis on oluline näidata naabritele luksuslikku eluviisi, paigaldades hoovi purskkaev või bassein.

Sakslased peavad oluliseks sotsiaalhoidu
Hoone automatiseerimine on eriti populaarne Saksamaal. Erilise tähelepanu all on eakamate või puuetega inimeste kodud. Igapäevase elu filmimine oleks privaatsuse rikkumine, ent nutilahendusega saab jälgida erisusi inimese igapäevarütmist ilma liigse detailsuseta. Näiteks kui hommikul ei lülitata sisse vannitoavalgusteid ega kohvimasinat, saadab maja informatsiooni sotsiaaltöötajale või pereliikmele, kellel on võimalus kõnega kontrollida, kas kõik on korras. Selline lahendus ei sega kellegi eraelu, ent on abimeheks abiavajajale.

Baltimaalased on tagasihoidlikud
Eestlased, lätlased, poolakad ja leedukad ei erine teistest eurooplastest suurel määral. Eestlaste soovid on väga sarnased näiteks sakslastele. Kuuleme tihti eestlasi ütlemas, et oleme ratsionaalne ning säästlik rahvas, kes soovib maksta vähem, ent saada nutimajalt maksimaalset mugavust ja turvalisust. Skurdenis selgitab, et eksootilisi funktsioone küsitakse Baltikumis väga vähe ning seega on nutimaja lahendused Eestis keskmiselt palju odavamad kui Venemaal, Kasahstanis või Aserbaidžaanis. Eurooplasele on tunduvalt olulisem targa maja lahenduste kaunis disain, mis sobiks kokku hoone interjööriga,“ lisas JUNGi esindaja.

Ameeriklased on keskendunud meelelahutusele
Teisel pool Atlandi ookeani, USAs, on nutimajad juba päris tavalised. Peamine erinevus Euroopa ja Ameerika Ühendriikide vahel on see, et USAs ollakse pigem keskendunud meelelahutusele: olulised funktsioonid on kodukino, helisüsteemid. Samuti on peetakse seal oluliseks turvalisust ning päikesepaneele.