See pärl Vilniuse vanalinnas on avastamist väärt. Interjööri on loonud arhitektuuristuudio PLAZMA.

Mis oli hotelli interjööri loomise juures kõige raskem?

Kunsti integreerimine hotelli sisemusse ei olnud ainuke katsumus. Keerukas oli valida ka sobivaid ehitustehnikaid, mis tagaksid kvaliteedi. Vanalinn seab oma tingimused.

Esiteks on muinsuskaitselised piirangud, mis teinekord nõuavad, et kasutataks kindlaid materjale või tehnoloogilisi lahendusi. Näiteks et hoone fassaadi mitte kahjustada, ei saanud hotelli väljastpoolt soojustada. Kuigi see on mugavuse ja kõrge energiaklassi tagamiseks tõhusaim viis, oleks sellisel juhul pidanud loobuma ajaloolisest välimusest.

Hotell koosneb kahest 15. sajandist pärit arhailise arhitektuuriga hoonest.

Loomulikult tegid arhitektid ja ehitajad kõik võimaliku, et hotell oleks nii mugav kui võimalik. Selleks kasutati tänapäevaseid soojustagastus- ja küttesüsteeme, täielikult automaatset hotelli haldamist ning parimaid viimistlusmaterjale. Teisest küljest ei olnud nende lahenduste rakendamine lihtne, sest tehnilised seadmed tuli ära peita originaalseid kividetaile ning teisi hoone algupäraseid ehitus- ja kaunistuselemente kahjustamata, et neid saaks hoopis tubades ja puhkealadel eksponeerida.

Kuidas valiti kunstnikud ja teosed, keda hotellis esitleda?

Hotelli loomisel oli peamine eesmärk leida oma nägu ja iseloom. Olla teistest erinev. Ühe kunstigalerii abil valisime 16 Leedu kunstnikku ning andsime neile täieliku loomingulise vabaduse.

Standardtuba – mõeldud neile, kelle moto on standardid ümber defineerida.

Kunstiteosed pidid olema enam kui lihtsalt dekoratiivsed detailid. Nendest pidid saama iseseisvad objektid, mis jutustavad oma lugu tänapäevases keeles, provotseerides, šokeerides ja luues ainulaadse meeleolu. Sellise mõtte elluviimine on paras proovikivi, seega tegid Plazma stuudio arendajad koostööd galerii Rooster asutaja Jurgita Juospaitytė-Bitinienėga. Nii on olnud võimalik kontseptsiooni maksimaalsel määral realiseerida. Kuraator aitas leida ja valida 16 kunstnikku, kelle töid hotellikülastajad praegu nautida saavad. Puhkealad ja toad on kaunistatud freskode ning käsitööna valminud kunstiesemetega. Kunstnikud on Algirdas Kuzma, Nerijus Erminas, Jurgis Tarabilda, Linas Jusionis, Vytautas Viržbickas and Ieva Rojūtė, Rodion Petrov, Aistis Kavaliauskas, Vita Opolskytė, Marija Šnipaitė, Kristina Ališauskaitė, Eglė Karpavičiūtė, Gabrielė Šermukšnytė, Vaiva Šimoliūnaitė ja Rima Šimoliūnienė, Auksė Miliukaitė.

Superior Art – kui modernne kohtus klassikalisega, ühines paariga ka kunst. Tuba on mõeldud neile, kes otsivad alati midagi sellist, mida pole varem kogenud. Näiteks elamist keskkonnas, mille on kaunistanud parimad Leedu kunstnikud. Kirsiks tordil on klaasist vannituba.

Mis on teie hotelli sõnum?

Peamine sõnum on: olge julge ja loominguline ning mõelge kastist välja. Kunsti saab näidata ka mujal kui ainult galeriis.

Viis sajandit ajalugu

Hotell koosneb kahest 15. sajandist pärit arhailise arhitektuuriga hoonest, klassitsismielemendid on pärit 19. sajandi keskpaigast. Muinsuskaitse alla kuuluvad hooneelemendid on kombineeritud modernsete lahenduste ja sisekujundussuundadega. Alumiiniumist ja klaasist katusestruktuuriga sisehoov on muudetud hotelli vastuvõtuks — elegantne sisenemine!

Sisekujunduses on avaruse loomiseks kasutatud kirkaid värve, integreeritud valgustust, multifunktsionaalseid mööbliesemeid, taimi ja tekstuuriga kangaid. Kõikides tubades on ühendavaks elemendiks must värv. Tubades on maksimaalse ruumi tagamiseks integreeritud avatud kapisüsteem. Vannitubade projekteerimisel on kasutatud palju klaasi. Avatud klaasist vannituba ja raamita klaasist dušikabiin loovad minimalistliku ja elegantse mulje.

Pärandina on säilitatud vana katusekarkass ehk puidust katusetalale saab pilgu heita neljandal korrusel. Vanade seinamaalide detailid on säilitatud ning nähtaval mitmes toas ja koridoris.

Võimsad sajandeid elanud puittalad.

Stiilne interjöör peidab endas ka tarku ja nutikaid lahendusi. Sealt leiab ventilatsioonisüsteemid, mis aitavad hoonel energiat säästa, seal on JUNG-KNXi täisautomaatsed haldussüsteemid, mis on integreeritud hotelli juhtimissüsteemi. Liikumisandurid aitavad luua meeldiva sisekliima. Panoraamvaadet pakkuv klaaslift annab vanale hoonele tänapäevase joone. Paigaldatud nutitahvlid ja funktsionaalsed lülitid sulanduvad elegantsete ja modernsete detailidena sisekujundusse.

Kunst hotellis — igale maitsele

Tekstiil

Suurem osa kunstist saab alguse lõuendilt. Oluline ei ole aga see, mis lõuendit katab, vaid see, milleks lõuend ise muutuda võib. Artagonist muigab heatahtlikult nende üle, kes sõna „tekstiil” kuuldes esmalt voodilinadele mõtlevad. Tutvu erakordse kunstnikeduo Vaiva Šimoliūnaitė ja Rima Šimoliūnaitėga. Nad esitlevad tekstiili enneolematul viisil.

Skulptuur

Mõnikord ei tähenda looming ainult nähtavat, vaid ka seda, mida saab puudutada või millele võib isegi otsa joosta. Päris julge väide, kas pole? Ent just nii see peakski olema — kujud ja installatsioonid ei ole mõeldud kaugelt imetlemiseks. Need soovivad elada meie keskel. Kunstiga kohtub seal pea igas nurgas — toad on kunstiliselt täiustatud Nerijus Erminase, Vytautas Vižbickase, Ieva Rojūtė ja Marija Šnipaitė töödega.

Sviit – tuba neile, kes ei karda öelda jah ega nõuda parimat kogemust. Olemas on kõik: rahulik puhkeala, ruumikas lesila ja rõdu.

Tänavakunst

Kunst ei ole kunagi olnud monogaamses suhtes eraldatud galeriidega. See on alati elanud ja küpsenud tänavatel. Tänu sellele on kunst veel huvitavam ja elavam. Artagonist ei püüa tänavakunsti raamidesse suruda, et seda millekski muuks muuta — vastupidi, ta on seal vaba, et saaks üllatada. Öelge tere Rodion Petrovi, Aistis Kavaliauskase ja Jurgis Tarabilda teostele — nemad on loonud ka Artagonisti keskse teose.

Maalid

Mõned ütlevad, et maalimine on vaprate kunst. Nende kunst, kes ei karda pintslitõmbega uut reaalsust luua ja jutustada lugusid nii, nagu nemad neid näevad. Vaprus on au sees. Väga klassikalistest kuni modernse väljenduseni — igal meie seinu kaunistaval teosel on oma iseloom. Avastamist ootavad Auksė Miliukaitė, Kristina Ališauskaitė, Linas Juselionise, Eglė Karpavičiūtė, Vita Opolskytė ja Gabrielė Šermukšnytė pilkupüüdvad tööd.

Kui satud Leedu pealinna, siis astu läbi — avastama kunsti või nautima pikemat puhkust.

Artikkel ilmus 2. aprillil ilmunud ajakirjas Disain, Interjöör ja Arhitektuur. 96-leheküljelise sisuka ajakirja leiab müügilettidelt.

LOE VEEL: