Valisime hinnavõrdlusse ühe pisema köögimööblikomplekti, söögilaua, neli tooli, vaiba ja ühe valgusti.

1. KÖÖGIMÖÖBEL

Et IKEA mööblimoodulite põhjal on võimalik kokku panna ükskõik kui väikese või suure köögimööbli ja ka disaini osas on valik ääretult lai, võtsime võrdlusse kõige lihtsama ja minimalistlikuma valget värvi vamis komplekteeritud köögimööblikomplekti, kuhu kuulub ka valamu ja segisti (KNOXHULT, 220x220 cm).


  • Soome IKEA-s on komplekti hinnaks 522,99 eurot, Läti IKEA-s on sama komplekt hetkel soodushinnaga 264 eurot (ka tavahind 308 eurot on võrreldes Soomest saadava tootega märkimisväärselt soodsam )

2. SÖÖGILAUD
Söögilauaks valisime praktilise pikendatava laua, mida on valikus nii musta kui ka valget ja mis sobib hästi trendikalt põhjamaisesse interjööri, aga ka kodusse, kus hinnatakse ajaloolist joont (INGATORP)

  • Soome IKEA-s on laua hinnaks 299 eurot, Läti IKEA-s maksab sama laud 235 eurot.


3. TOOLID
Toolideks valisime moodsat disaini ja rohelist mõtteviisi esindavad toolid ODGER seeriast. 30% ulatuses on toolid valmistatud taaskasutatud puidust ja vähemalt 55% ulatuses taaskasutatud plastist.


  • Soome IKEA-s on ühe tooli hind 69,95 eurot, Läti IKEA-s 59 eurot. Neljase komplekti hind seega Soome IKEA-s on 279,60 eurot ja Lätis 236 eurot.

4. VAIP

Vaibaks valisime rõõmsa kollase Stockholmi seeria esindaja (240x170 cm). Vaipade valikus orienteerudes tuleb tunnistada, et paljud kaubad on nii Lätis kui ka Soomes ühe hinnaga ja mõni üksik artikkel Läti IKEA-s pisut kallimgi.

  • Hind Soome IKEA-s 199 eurot, hind Läti IKEA-s 189 eurot

5. VALGUSTI

Valgustiks valisime lihtsa ja minimalistliku vormiga musta ripplambi, mida kohandada kõige erinevamatesse interjööridesse.


  • Hind Soome IKEA-s 19,99 eurot, hind Läti IKEA-s 14,99 eurot.

Ostukorv kokku Läti IKEA-s: 938,99 eurot
Ostukorv kokku Soome IKEA-s: 1320,58 eurot


Hinnavõit Lätist ostes on seega pisema köögi sisustamise puhul üsna märkimisväärne — lausa 381,59 eurot ehk ligi kolmandik Soomes kulutatavast summast. Uurisime ka IKEA Tallinna väljastuspunkti näidistesaali juhilt Aleksejs Mihailovsilt, kas suur hinnavahe ja Läti turu tuntavalt soodsam hind tähendab ka mõningast kvaliteedivahet. Vastuseks saime, et kõik IKEA tooted on testitud ning toodetud samade standardite ning meetodite järgi, mille käigus tagatakse nii toodete ühtne kvaliteet kui ka turvalisus. Seega ei ole riigiti erinevust IKEA toodete kvaliteedis ükskõik, kus neid toodetakse või müüakse.

Fotod: Ikea.fi, Ikea.lv