Hästi disainitud igapäevased esemed ja asjad meie ümber võivad omada samaväärselt positiivset mõju meie tujule ja heaolule nagu kunst või treening, selgus HTC uuringust.

Inimesed tunnevad ennast õnnelikumana kasutades ja vaadates ilusaid asju, mis töötavad korralikult ning hästi disainitud asjad vähendavad tugevaid negatiivseid emotsioone nagu viha või pahameel. Lisaks näitavad tulemused, et inimene on loomingulisem olles rahulik ning rahulolevas meeleseisundis.

Globaalses uuringus osales 2177 inimest ja hindamisel jälgiti vaatlusaluste psühholoogilisi (biomeetrilisi) reageeringuid monitoorides nende pulssi ja higieritust, lisaks viidi läbi hulk loomingulisust hindavaid veebiteste. Jälgides, mis toimub, kui vaatlusalused kasutavad ja vaatavad kodus ning kontoris igapäevaseid esemeid, mida peetakse ilusaks ja/või funktsionaalseks, selgus:

  • Hästi disainitud esemed, mis on samaaegselt nii ilusad kui ka funktsionaalsed, tekitavad positiivseid emotsioone nagu näiteks rahulikkus ja rahulolev tunne ning vähendavad negatiivseid emotsioone nagu viha ja pahameel peaaegu kolmandiku võrra (29%).
  • Pelgalt funktsionaalsed esemed, mis ei ole ilusad, suurendasid negatiivseid emotsioone nagu kurvameelsus või masendus 23%.
  • Kehv funktsionaalsus takistab loovust, tehes 45% keerulisemaks olla loominguline.
  • Positiivsed meeleolud teevad meid vastutulelikumaks ja vastuvõtlikumaks uute ideede osas, mis omakorda muudab meid loomingulisemaks.
  • Seitsme uuringus osalenud riigi vaatlusaluste vahel ei tuvastatud olulisi erinevusi.

“Ilu kutsub esile stabiilseid ja pikaajalisi positiivseid emotsioone ning puhastab negatiivsetest emotsioonidest. Näiteks jalutuskäik kaunis looduses või rannas tõstab meie tuju ning suurepärase foto või tunnustatud maali vaatamine võib liigutada meid pisarateni. Teises skaala otsas on tugeva mõjuga positiivsed emotsioonid nagu elevus ja rõõmujoovastus, mis ei kesta kaua. Need emotsioonid lihtsalt ei saa kaua kesta, kuna on pikaajaliseks kestvuseks liialt väsitavad ning seega ei ole ka loovust juhtivad,” sõnas psühholoog ja uuringuagentuuri Innovationbubble juhataja dr Simon Moore.

Hästi disainitud asjade imetlemine, vaatamine ja katsumine mõjub kui emotsionaalne vitamiin, mis tekitab õnne ja naudingut ning aitab meil võidelda stressi ja pinge vastu.

Dr Simon Moore`i 6 nõuannet, kuidas tekitada õnnetunnet ning ergutada loovust kiire ning stressirikka elu kõrvalt:
1. Otsi endale töö juures hea sõber. Võta aega, et oma kolleege tundma õppida ning nendega sõprussuhteid luua. Sõprus on oluline ka tööl, kuna teeb meid õnnelikumaks ning tugevdab stressitaluvust.
2. Muuda oma kodu valgusküllasemaks ja rõõmsamaks. Psühholoogilised uuringud on tõestanud naturaalse valguse mõju meie heaolule, õnnele ning loovusele. Kui kodus ei ole palju aknapinda, siis võib kasutada näiteks rohkem heledaid värve.
3. Naera rohkem. Lapsed naeravad umbes 200 korda päevas, täiskasvanud umbes 15. Naer vabastab hormoone, mis aitavad sul stressiga võidelda.
4. Aktsepteeri, et igaüks näeb maailma omal viisil, samuti ka sina. Mida rohkem sa mõtled, mida sa oleksid võinud teha või öelda, seda õnnetum sa suhetes oled.
5. Ole aktiivne. Näiteks jalutamine võib pakkuda vajalikku puhkepausi ning viia uute avastusteni. Mitmed leiutajad on parimatele ideedele tulnud just midagi muud tehes.
6. Ümbritse ennast hästi disainitud asjadega. Uuring näitab, et igapäevaste asjade hea disain võib teha meid õnnelikuks, mis omakorda vallandab kreatiivsuse.