Kuidas hallitusest ja katlakivist vabaneda?

Katlakivi tekib tavaliselt kohtades, mis on veele kõige lähemal, nagu veekraan, kraanikauss, dušinurk jne. Hallitus võib aga tekkida seintele, põrandale ja lakke ning erinevatele pindadele, nagu puit, mööbel, toit ja ka plastik. Katlakivi eemaldamiseks piisab spetsiaalsete puhastusvahendite kasutamisest. Hallituse eemaldamine on aga keerulisem ülesanne, sest kui see juba kord tekib, hakkab ta kergesti levima ning isegi puhastamise järgselt tekib see sama koha peale uuesti. Kodus vohama hakkav hallitus ja haigused on omavahel lähedalt seotud — hallitus võib esile kutsuda köhimist, peavalu ning erinevaid hingamisteedega seotud haiguseid.

Eelkõige tasuks mõelda hallituse tekkimise ennetamisele, sest tagajärgedega tegelemine on keerulisem. Siin on mõned nõuanded:

- Tuvasta probleemsed piirkonnad. Pööra tähelepanu kohtadele, kuhu niiskus koguneb — olgu selleks kelder, pööning või vannitoa seinad. Kui leiad keskkonna, mis on hallituse tekkimiseks soodne, proovi see võimalikult kiiresti ära kuivatada ja selleks, et vältida edaspidist hallituse tekkimist, on soovitatav paigaldada ka niiskusekoguja.

- Eemalda niiskus. Ära jäta märgi esemeid pikemaks ajaks suletud ruumidesse (need tuleks kuivatada 48 tunni vältel). Kui vannitoa põrand saab liiga märjaks, tuleks see võimalikult kiiresti ära kuivatada. Lisaks ei ole hea ka toidujäätmeid kööki vedelema jätta, sest toidule tekkib hallitus üsna kiiresti ning võib ka õhu kaudu edasi levida. levib õhu kaudu kiiresti. Hallituse tekkimise vältimist aitab ka korralik ja pidev tubade tuulutamine.

- Hoolitse taimede eest. Taimede niiske muldpinnas on äärmiselt soodne koht hallituse tekkimiseks. Seetõttu ei tohiks taimi ka üle kasta ja teatud aja tagant tasuks puhastada ka lillepottide all olevaid taldrikuid.

Foto: Unsplash

Hallituse ja katlakivi puhastajad — millist valida?

Soodsates tingimustes paljunevad hallituse eosed eriti kiiresti ja nende hävitamine on väga keeruline — isegi kui eemaldate nähtava hallituse, on väga tõenäoline, et nähtamatud eosed on juba levima hakanud.

Sellisel juhul on abiks spetsiaalsed hallitust hävitavad vahendid:

Kontsentreeritud hallitusvastane vahend;
Antiseptiline hallitusvastane vahend;
Mugavaks pihustamiseks mõeldud puhastusvahend;
Antibakteriaalne vahend.

Sobivaim vahend tasuks valida lähtudes kohast, kus hallitus tekkis ja ka puhastusviisist. Näiteks väiksemaid kohti, nagu dušikabiin, on parem puhastada pihustatava vahendiga ning seintelt või laest hallituse eemaldamiseks on parim vahend käsn või lapp.

Katlakivi saab samuti erivahenditega lihtsalt ja kiirelt eemaldada. Soovitatav on valida puhastusvahend, mis sobib kõige paremini köögis või vannitoas oleva alaga: näiteks mõned vahendid on mõeldud katlakivi eemaldamiseks WC-potist, teised aga veekraanidelt, dušikabiinidelt või vannist.

Milliseid ohutusmeetmeid tuleks enne puhastama asumist rakendada?

Hallituse ja katlakivi eemaldamisel on eriti oluline järgida teatud reegleid, nippe ja ohutusmeetmeid:

- Alati tasub lugeda tähelepanelikult puhastusvahendi kasutusjuhendit ja järgida seda puhastamise juures. Oluline on puhastusvahendit piisavalt kaua hoida puhastataval pinnal. Smas võib liiga kauaks seisma jäetud puhastusvahend kahjustada pinda.

- Kemikaalidega töötades on mõistlik kasutada kummikindaid ja respiraatorit, et vältida puhastusvahendi liigset sisse hingamist ja kätele sattumist, sest tugevad kemikaalid võivad kahjustada nii nahka kui hingamisteid.

- Hoolitse selle eest, et kohad, kus hallitust puhastatakse, oleks tihedalt suletud. Hallituse eosed rändavad õhus väga kergelt, mistõttu tuleb sulgeda puhastatava ruumi uks ja katta kõik õhuavad, mille kaudu hallitus teistesse ruumidesse saab tungida.

- Hallituse täielikuks hävitamiseks tuleb kaotada ka kõige väiksemad plekid. Lisaks puhastusvahendile tuleks kasutada ka käsna või kraapijat, et eosed ka väiksematest pragudest puhastada. Väldi kuiva hallituse puhastamist, kuna kuivana levib see kergemini.

- Kuivata puhastatud ala korralikult. Iga plekk, mis märkamatuks jäi, võib hallitusprotsessid uuesti käima lükata. Kuivatades võivad esile tulla puhastamata jäänud kohad. Korda puhastusprotsessi kuni kõik plekid on eemaldatud.

- Katlakivi puhastades ei ole hea pindu liiga teravate käsnadega nühkida. Katlakivieemaldajal on abrasiivsed omadused, mistõttu võib korduva puhastamise käigus puhastatav ese kriimustuda.
Pärast puhastamist tuleb ka ruumid võimalusel tuulutada.

Allikas: K-Rauta

LOE LISAKS: