Ines Käärma ja Kaur Käärma

Ines ja Kaur on mõlemad sisearhitektid, kuid töötavad erinevates büroodes — Ines enda asutatud sisearhitektuuribüroos Ace of Space ja Kaur arhitektuuribüroos A11. Kuna praegu toimuvad koosolekud üle veebi ja on palju telefonivesltusi, siis töötatakse eraldi ruumides — Ines töötab elutoas ja Kaur kabinetis. “Mulle endale meeldib meie elutoas rohkem tööd teha, sest meil on avar vaade aknast ning valgusküllane ruum,” ütleb Ines.

Kabinet on ülejäänud korterist rohkem isoleeritud ja võimaldab suuremat eraldatust. Kabineti kujundamisel oli noortel soov kasutada disainiklassikat nagu Thonet, mille laud ja lauavalgusti on ruumis esindatud. “Toole on meil palju erinevaid ning need “rändavad” mööda korterit ringi — hetkel on laua taga Vitra Prouvé Standard.”

Helen Kolks

Helen ütleb, et kodukontoris on ta juba nii pikalt töötanud, et praegune eriolukord ei tähenda tema jaoks midagi uut. “Viis kuud tagasi lisandus meie perre üks ülivahva tegelane ja seetõttu on minu igapäevane elu päris palju muutunud. Et tööst päris eemal ei suuda ma olla, siis tegin elamises mõned muudatused. Kolisin oma arvutiga kõrgema laua tagant diivanilaua taha, et pojale lähemal olla. Sedasi õnnestub päevas ikka mõned tunnid tööd teha ja eriti just päeva esimeses pooles. Selles vahemikus teeb ta paar und ja ma saan süümekate vabalt arvutis olla,” ütleb Helen.

Lilia Kristianson

Lilia sõnul on töö kodukontoris igapäevane normaalsus ja tema elukorraldusse eriolukord drastilist muutust ei toonud. “Tegin ka varasemalt kodus tööd, lisandunud on siiski täiskohaga koka ning vahelduva eduga õpetaja amet,” lisab Lilia. Küll sai aga sai spetsiaalselt töötamise jaoks sisse seatud nurgake. Selle järele oli Lilial juba ammu vajadus ja nüüd sai see kiirelt Treimann Mööbli kaasabil lahendatud. Uus kodukontor sisustati vaid päevaga.

“Kodus töötamine mulle meeldib — alati sobiv muusika, peaaegu linna parim kohv ja mõnus armosfäär. Kui ilmad soojamad, siis kolin vahel katusele tööd tegema,” kirjeldab Lilia oma kodust tööelu. Ka kass Batman on ka tihti pundis ja lahendab suuremaid tööalaseid väljakutseid stoilise rahuga

Kard Männil

Kard ei seadnud oma kontorit garaažis sisse nüüd ja eriolukorra tõttu, vaid palju varem, sest kodus töötamist tuli ikka ette. Nüüd veedab Kard kõik päevad kodukontoris ja koosolekud toimuvad Skype’i vahendusel. „Kodus on palju muid kohustusi ja leian, et kontoris on kergem keskenduda. Kodukontoris on hea õhtuti jooniseid teha, sest päeval on tihti palju suhtlemist ja muid segajaid.”

Kardi kodukontoris on kasutusel tema enda loodud prototüübid: näiteks ülifunktsionaalne ja ruumiga kohandatav LESS-i moodulmööbel, akustiline põrandavalgusti ja kooli ajal disainitud ladustatav tool. Pigem on rõhk lihtsusel ja paindlikkusel. „Viimasel ajal olen oma elus pannud rõhku asjade vähendamisele. Proovin alles hoida vaid asjad, millel on praktiline või esteetiline väärtus,” ütleb Kard. Kõikide liigsete asjade arvel on kodukontoris tehtud ruumi lapsele, kellel on seal samuti oma „töönurk”. „Loovus on nakkav,” usub Kard.

Kardi lemmikuks detailiks on kodukontoris suur aken, kust avaneb vaade metsale ja pääseb ruumi palju valgust.

Anita Karma

Sisearhitekt Anita Karma ütleb, et tema kodus on praegu meeleolukas ja loominguline kaos. „Ent kodurežiim ei ole meie perele midagi uut, lihtsalt nüüd oleme veel rohkem kõik ninapidi koos: väike Matilda sorteerib aktiivselt alumisi lauasahtleid, toob oma mänguasju ja osaleb aeg-ajalt projektide loomises. Elukaaslane Bruno ei saa oma tööd arvuti teel teha ja on võtnud enda kanda kodused toimetused nagu koristamine ja kokkamine,” kirjeldab Anita karantiiniaja elu.

Muidu töötab Anita üsna palju oma Kadrioru kodus, kus kontor on avatud elutoa osa, kuid karantiiniajaks on ta end perega sisse seadnud maakodusse, sest seal saab vabamalt liikuda ja õues olemist nautida. Praegu saabki Anita rohkem perele pühenduda ja suhtleb klientidega peamiselt telefoni teel või Messengeris.

Kristiina Luts

Kristiina ütleb, et tema kodukontor on natuke teistsugune — see ongi spetsiaalselt töötamiseks kohandatud korter, mis asub mugavalt kõrvalmajas. “Sellegipoolest olen oma (kodu)kontori kujundanud nii, et see meenutaks võimalikult vähe traditsioonilist bürood, vaid oleks selline mõnus ja inspireeriv kohake, kus mõlgutada tööalaseid mõtteid ja võtta vastu kliente.” Kontoris on olemas kõik töötamiseks vajalik, sealhulgas korralik lauaarvuti ja kirjutuslaud, ent millegipärast viimane kuigi palju kasutust ei leia ja enamasti leiab Kristiina end diivanil töötamast.

Maarja Marga

Maarja Marga tunnistab, et kasutas kodukontorit juba enne eriolukorda palju rohkem, kui oleks tahtnud, sest ettevõtja tööpäev lõpeb harva kell viis ja pidevalt on vaja valvel olla. „Kui tavaolukorras on päev otsa mööda objekte ja kohtumisi joostud, siis õhtul maandun kiireloomulistele meilidele vastama või mõnda kriitilist joonise muudatust sisse viima,” ütleb Maarja. Kodukontor on tema elus midagi sellist, milleta lihtsalt ei saa.

„Nüüd jagan kodukontorit pojaga kahe peale ja tihti käib madin, kes millise laua taha istuma saab. Poeg on vaid pooleteiseaastane ja suure laua taga töötegemine toimub küll vaid tema (ja vahel ka minu) uneaegadel. Väikese laua taga käib see-eest päev otsa pidev töö.”

Kodukontoris hindab Maarja eelkõige mugavust. „Kõige olulisem on laua ja tooli õige kõrgusevahe, et oleks mugav ka pikemalt istuda. Minu töö ruumikujundajana näeb tihti välja nii, et istun kaua arvuti taga ja teen näiteks jooniseid. Seetõttu peab olema kõik viimseni läbi mõeldud ja mugav ning ruumi peab olema ka selleks, et vahepeal natuke käsi ja jalgu sirutada.”

Muidugi on vaja ka piisavalt ruumi, et igal töövahendil oleks oma koht. „Väga hea, et on olemas suur laud, kuhu mahutan peale lauaarvuti ka teise monitori — ühes on avatud programm jooniste tegemiseks ja teises näiteks Gmail, kus suhtlen klientidega. Töötan palju ka paberkandjal olevate joonistega, mida on hea suurele lauale laiali laotada.”