Lauljataride rõdud aitas kauniks sättida IKEA sisekujundaja Eliise Tammekivi, kelle sõnul on Eesti lühikeste suvede tõttu oluline sellest lühikesest ajast maksimum võtta ja ka rõdu või terrass enne hooaega hubaseks sisustada. “Rõdu võib hõlpsasti sisustada nii, et see täidab mitmeid funktsioone — alates sporditegemisest kuni perekondliku hommikusöögini. Rõdu sisustamisel on olulisim, et kõigil perekonnaliikmetel oleks seal oma nurgake, mida nautida,” lisas Tammekivi.

Lauljatar Getter Jaani ütleb, et mida soojemaks ilmad lähevad ja mida eredamalt päike paistab, seda rohkem meeldib talle rõdul aega veeta. “Armastan hommikusööki just seal süüa, nautida vaadet ja lihtsalt lõõgastuda. Armastan suveõhtuid, eriti augustikuul, kus tähed säravad eredalt,” lausus Jaani. Ta lisas, et varasemalt võttis ta rõdule kaasa suurest toast padja, kuhu pead toetada, kuna rõdu oli koht, mille sisustamiseni veel jõudnud ei olnud. Lauljatar nentis, et rõdu pole kunagi olnud tema jaoks koht, kus hoida asju, mis mujale ei mahu. “ Ma soovisin anda rõdule helget, romantilist ja modernset joont. Aga muidugi üks tähtsamaid punkte on see, et oleks mugav!”

Foto: Getteri rõdu enne sisustamist

Foto: Getteri rõdu uues kuues

Kuna rõdu jagatakse pereliikmetega, sealhulgas kõige pisemaga, siis soovitas sisekujundaja jagada ruumi nii, et igaüks leiaks omale sobiva nurgakese. Lastele meeldib mängida, eriti õues, mistõttu loodi lapsele pisikese laua ja tooliga koht, kus värske õhu käes mängida või joonistada. Kui lapsel on piisavalt huvipakkuvat tegevust, siis on ka vanematel aega tugitoolides teineteise seltskonda nautida. Lisaks saab õuehooaja lõppedes laua ning tooli mugavasti siseruumidesse tõsta.

Kuna pere pisim liige kasvab kiiresti, on oluline rõdul tagada ka turvalisus. Just seetõttu valiti rõdule ümarate nurkadega mööbel, mis vähendab vigastuste ohtu. Kogu mööbel on sobilik õues kasutamiseks ning seda on lihtne niiske lapiga puhastada, mis muudab rõdu eest hoolitsemise mugavaks.

“Getter soovis rõdule romantilist atmosfääri, mistõttu valisin heleda värvipaleti ning valge pitsmustriga taimepotid roheluse lisamiseks. Taimede seinale riputamine loob ruumi juurde ning aja möödudes näeb sein välja nagu vertikaalne aed. Samuti lisab see rõdule hubasust,” kirjeldas sisekujundaja. Ta lisas, et romantilist stiili iseloomustab just mõnus atmosfäär, seetõttu lisati romantilisi laternaid, tikitud patju ning pehmeid tekstiile.

“ Kuna meil on pigem väiksem rõdu, siis mind üllatas, kui hästi ja praktiliselt sai seda pinda ära kasutada.Ilusate ilmadega veedame rõdul pea pool oma päevast, kuna ka meie tütrekesele meeldib siin nüüd rohkem aega veeta ja mängida,” lausus Jaani.

Ariadne rõdu pikendab elutuba

Lauljatar Ariadne nendib, et eelnevalt ta väga palju rõdul aega ei veetnud. “Mööbel oli vana ning rõdu polnud kuigi hubane. Kõige rohkem veetis seal aega meie koer, Bellatrix, kellele meeldib möödujatel silma peal hoida,” naeris Ariadne. Ta lisas, et talle endale meeldis kõige rohkem soojadel suvehommikutel rõdul hommikust süüa, kuid ei teinud seda kuigi tihti, sest eelnev rõdumööbel oli vana ning logisev. ”Kõige enam häiriski mind see, et olime rõdu kuidagi unarusse jätnud,” ütles Ariadne.

Foto: Ariadne rõdu enne sisustamist

Ariadne soov oli, et rõdu oleks koht, kus nad saaksid Marttiga süüa ning vajadusel ka tööd teha, sest nende töö on üsna tubane ja seega lisaks rõdu ilusa ilmaga ideaalse võimaluse värskes õhus töötada. Seal saab ka veeta sooje suveõhtuid koos sõpradega ning taimi kasvatada. Sisekujundaja jaoks oligi suurimaks väljakutseks, kuidas mahutada väiksele rõdule kõik vajalik, hoides seeläbi rõdu hubasena.

Foto: Ariadne rõdu peale sisustamist

“Rõdu sisustades tuleb alati pöörata tähelepanu sellele, mida sa seal teha soovid, ning vastavalt eraldada vajalikud alad. Taoliste rõdude asendamatuks osaks on kokkupandav mööbel, mis aitab säästa ruumi, kui sul parasjagu mööblit vaja ei ole,” sõnas sisekujundaja. Ta rõhutas, et kuna Ariadne soovis rõdul ka tööd teha ning sõpru võõrustada, valiti sinna kaks väiksemat kokkupandavatlauda ja neli tooli, mille vajadusel saab seina äärde kokku tõsta.

Ariadne nentis, et tema uue rõdu lemmikuimaks elemendiks on kasvuhoone, mida ta on endale alati soovinud. Sisekujundaja sõnul on see hea näide sellest, kuidas maitsetaimede või ka köögiviljade kasvatamiseks ei ole vaja üüratu suurt kasvuhoonet, vaid taimekasvatust saab nautida ka pisemal rõdul. Lisaks saab ruumi kokku hoida, kui panna taimepotid rõduäärele käivasse hoidikusse. Aiatööriistade hoiustamiseks tasub valida väike kinnine kapp, mis näeb alati korras välja ning ei vaja palju põrandaruumi.

“Täpselt nagu siseruumides aitavad ka rõdul tekstiilid ja aksessuaarid luua hubase tunde. Välitingimustes kasutatav valguskett aitab luua rõdule hubase ja romantilise meeleolu. Samuti valisime värvipaleti, mis sobitub ideaalselt loodusliku rohelisega, ning välivaiba, et jalad jahedatel suveõhtutel ei külmetaks,” selgitas sisekujundaja.

“Kohe esimesel päeval pärast uuendust tegin rõdul kõike, millest olin puudust tundnud. Sõin seal lõunat, monteerisin uut videot ning õhtul vaatasime Marttiga päikeseloojangut. Tunnen, et rõdu on pärast uuendust saanud osaks meie armsast kodust ning on kindlasti üks mu lemmikumaid kohti kodus,” lausus Ariadne naeratades. Ta lisas, et armastab oma uut vaipa, kuna poleks selle lahenduse peale ise kunagi tulnud.