„Tänavu on linna keskväljakute aasta. Need on valminud nii „EV100“ programmi „Hea avalik ruum” raames, kui ka linnade endi ettevõtmisel, eestvedamisel, linnaelanikega koos kavandades ja valmis ehitades. Kvaliteetne elukeskkond, mitmekesine linnaelu ning õue kutsuv väliruum pole enam pelgalt sõnakõlksud, vaid reaalsuseks saanud teod. Eriti rõõmustav on see, et esiletõstmist vääriv maastikuarhitektuur ja väliruum pole ainult suurematesse linnadesse koondunud, väga palju esitati sel aastal just väikelinnade projekte,“ iseloomustab seekordseid aastapreemiate nominente maastikuarhitekt Merle Karro-Kalberg

„Väljakute kõrval pole siiski vähemtähtsad ka mänguväljakud, suured kandvad ideed, mälestusplatsid ja muud mälupaigad. On näha, et linnad tegelevad oma väliruumiga aina järjekindlamalt ja pikema plaani alusel,“ lisab Karro-Kalberg.

Eesti Maastikuarhitektide Liidu (EMAL) aastapreemia 2019 nominendid on:

1. „Balti paviljon“, Baltimaade ühine ekspositsioon Veneetsia XV arhitektuuribiennaalil 2016 aastal — kuraatorid: Kārlis Berziņš (LV), Jurga Daubaraitė (LT), Petras Išora (LT), Ona Lozuraitytė (LT), Niklāvs Paegle (LV), Dagnija Smilga (LV), Johan Tali (EE), Laila Zariņa (LV) ja Jonas Žukauskas (LT)

Foto: Ansis Starks

2. Valga keskväljak — autorid: Gianfranco Franchi, Chiara Tesi ja Rea Sepping

Foto: Gunnar Ling

3. Paide keskväljaku ruumieksperiment — arhitekt: Elo Kiivet; kaasa töötasid Kalle Komissarov ja Kadri Kallaste; eestvedaja Maiko Keskküla; projektijuhid: Kaspar Tammist ja Tiit Kanne.

Foto: Maris Tomba

4. Lydia Koidula ja Johann Voldemar Jannseni mälestusväljak — maastikuarhitektid: Terje Ong, Kerli Irbo, Edgar Kaare; arhitekt Tõnu Laanemäe; skulptorid Bruno Kadak ja Mare Mikof.

Foto: Kiur Kaasik

5. Eesti kommunismiohvrite memoriaal — arhitektid: Kalle Vellevoog, Jaan Tiidemann; sisearhitekt Tiiu Truus; maastikuarhitekt Lidia Zarudnaja; skulptor Kirke Kangro.

Foto: Tõnu Tunnel

6. Pärnu Iseseisvuse väljak — arhitektid: Jan Skolimowski, Andrus Mark, Maie Raud.

Foto: Päär Keedus

7. Põlva keskväljak — maastikuarhitekt Kaie Kuldkepp, arhitektid Helen Rebane ja Egon Metusala

Foto: Tõnu Tunnel

8. Lääne tänav 11a mänguväljak Tartus — maastikuarhitektid: Mirko Traks, Karin Bachmann, Uku Mark Pärtel, Kristjan Talistu, Juhan Teppart

Foto: Kiur Kaasik

  • Preemiate võitjad tehakse teatavaks arhitektuurivaldkonna ühisel pidulikul aastapreemiate auhinnatseremoonial reedel, 06. detsembril 2019 Tartus Kammivabrikus. Auhinnatseremoonial tunnustab maastikuarhitektide liit ka parimaid tudengitöid. Nominentide tööde galerii avalikustatakse arhitektuuripreemiate ühisel kodulehel www.arhitektuuripreemiad.ee alates oktoobrist ning trükises „Eesti Arhitektuuripreemiad 2019“ alates detsembrist.