Põhja-Korea kodudesse ei ole lihtne pääseda ning sealseid argiseid interjööre on õnnestunud näha vaid üksikutel välismaalastel. Lõuna-Koreast pärit arhitekte huvitab eelkõige just Põhja-Korea kaasagne arhitektuur ja argine elukeskkond. Biennaali jaoks konstrueeritud mudeliga loodetaksegi avada uksed keelatud maailma uusehitiste seinte taha.

Foto: Kyusik Shin

Kuigi keskmine Pyongyangi kodu laiub suisa 120 ruutmeetril, mahutasid arhitektid näidiskorteri vaid 36 ruutmeetrile. Esindatud on aga kõik keskmise põhjakorealase kodu juurde kuuluv — elutoa, söögitoa, köögi, magamistoa ja väikese rõduga korteris on kõik autentne. Viimistlusmaterjalid ja mööbel telliti Hiinast, kust Põhja-Koreagi kaupa impordib.

Foto: Kyusik Shin

Tapeedi, põrandaplaatide, mööbli ja sisustusaksessuaaride valikul tugineti oma kogemusele, internetis leitud fotodele ja Põhja-Koread külastanud tuttavate kirjeldustele.

Foto: Kyusik Shin

Mis puutub sisekujundusse, siis kõige moodsamaidki Pyongyangi kodusid võib kirjeldada terminiga “retro”. Interjöörid meenutavad paljuski meie nõukogudeaegseid tüüpkortereid — domineerivad beežid-pruunid toonid ja kohmakad spoonitud sektsioonkapid. Seinu ei dekoreerita mitte pulmafotode või abstraktsete maalidega — selle asemel kaunistavad eluruume patriootlikkust rõhutavad pildid Põhja-Korea juhtfiguuridest ja suurimatest saavutustest.

Foto: Kyusik Shin

Vabamalt suhtutakse aga rõdude ja fassaadide dekoreerimisse ning keskmises kodus osatakse hinnata potilillede ilu. Ebapiisava elektrienergia tõttu on laialt kasutuses päikesepaneelid.

Foto: Kyusik Shin

Foto: Calvin Chua

LOE LISAKS:

VANAD FOTOD: tuntud Eesti arhitektuuripärlid, mida enam olemas ei ole

Uus mõtlemine Jaapani kortermajas

ENNE JA PÄRAST: Hingega renoveeritud korter nõukogudeaegses paneelmajas

Kõige suuremad "ämbrid" sinu kodukujunduses, mida on tegelikult lihtne vältida

Kalev Ramjalg: Jaapanis ehedaid puhasvalu betoonpindu otsimas

Remont stalinistlikus majas: köök enne ja pärast totaalset muutumist