Sel aastal on jätkuvalt väga suureks trendiks toodete multifunktsionaalsus, kus üks toode on varustatud mitme funktsiooniga. Nii näiteks on ka juba väiksema diivanilauakese puhul enesest mõistetav, et seal on oma koht lugemist ootavate ajakirjade jaoks.

Foto: Woudi uus panipaikadega diivanilaud Sentrum


Ka riiulite seas on multifunktsionaalsust juurde tulnud — nüüd on ka Trekul rohkete võimalustega (sh lauamooduliga) riiul.

Foto: Bost riiulid Trekult


Selle aasta värviks kuulutatud klassikalist sinist kohtas siin-seal nii mööbli kui ka aksessuaaride juures.

Foto: Klassikalises sinises Impression diivan Prostorialt


Sinise kõrval torkas palju silma ka teisi sooje toone — kõige enam pruuni, sooja punast ja kollast.

Foto: Softline’i stend IMM Cologne’il


Foto: Woudi stend IMM Cologne’il


Foto: Helepunane Absent diivan Prostorialt

Uudisena nägi varasemaga võrreldes märksa enam beežikas-pruunikashalli (inglise keeles taupe). See näitab, et hall on jätkuvalt interjööris olulisel kohal, kuid uudisena on see uues värskes varjundis.

Foto: Kompaktne String Pocket riiul uues pruunikashallis värvitoonis (tootja: String)


Geomeetrilisus ja graafilised jooned vormides ja mustrites jätkavad sisustuses ka sel aastal võidukäiku.

Foto: Uued geomeetriliste mustritega Hashira rippvalgustid Menult IMM Cologne’il


Foto: IMM Cologne’il esitletud ferm LIVINGu uus Desert välitool koos väga geomeetrilise Distinct diivanilauaga


Valgustite puhul jäi Kölnist silma valgustite lihtne disainikeel, rikkalikkust ja lopsakust kohtas varasemaga võrreldes vähem. Valgustite puhul oli suurt rõhku pandud energiasäästlikkusele. Palju oli ka valgusteid, mis sobivad oma disainilt ja omadustelt ühtmoodi hästi nii koju kui ka avalikesse ruumidesse.

Foto: Woudi uus rippvalgusti Lunar


Foto: Menu Bank rippvalgustid ja Co toolid


Vormidest on jätkuvalt populaarsed naiselik ja pehme ümarus ning retromõjutused 70ndatest. Paljudel puhkudel on need kaks lähenemist ka kokku pandud.

Foto: Retromõjutustega uued Strain ja Unstrain toolid Prostorialt


Foto: Northerni uues Oaki tugitoolis kohtuvad ümarus ja retro


Foto: Ondarreta esitles Immil uut ümarate vormidega Hari toolidesarja, mis mõjub disainilt retrolikult tuttavalt


Üheks järjest enam tõusvaks trendiks on taaskasutusmaterjalid, mis ei piirdu enam vaid plastikpudelistest tehtud vildiga. Nii näiteks sai näha toole, mis valmistatud olmeprügist eraldatud plastikust, ning õuetoole, mille villasarnane ilmastikukindel kangas on loodud plastikpudelitest.

Foto: Houe uue Falk toolidesarja plastikiste on valmistatud 100% Taani majapidamistest pärit äravisatud plastikust


Paljude uudistoodete — nii mööbli kui ka valgustite ja aksessuaaride üheks oluliseks ühiseks jooneks oli näiline lihtsus, mis peidab endas tehniliselt peensusteni läbimõeldud ja keerukaid lahendusi.

Foto: Muuto uus Cover tooli versioon on väga läbimõeldud kurvidega, mis toetavad istujat ideaalselt


Valgustite puhul saab välja tuua Post põrandavalgusti Muutolt, kus lambivarjud kinnituvad varre külge magnetitega — tänu sellele saab lampi kohandada just enda vajadustele sobivaks. Posti metallist osad on valmistatud erilisest sulamist, mis muudavad lambi kaalult väga kergeks.

Foto: Uued magnetitega Post põrandavalgustid ja Doze tugitoolid Muutolt


Sisustustoodete materjalide valikus kohtab jätkuvalt palju puitu, marmorit ja kivi.

Foto: Ferm LIVINGu uus marmorit ja klaasi ühendav Mineral diivanilaud koos uue Catena diivani ja Ease Loop vaibaga


Foto: Treku uus puidust Gau diivanilaud


Foto: Üleni marmorist Androgyne diivanilaud Menult, mis on saadaval ka puidust versioonis. Fotol koos Offset diivani, Harbour tugitoolide ja Gravel vaibaga


Pehme mööbli uudistooted rõhutasid kõik tõeliselt pehmet kogemust. Selle võimendamiseks mängiti siin-seal ka tepingutega — diivanid ja tugitoolid olid kaetud tepitud kattekangaga, mis lisab mööblile veelgi enam pehmust.

Foto: Uus Tinker tugitool Prostorialt


Foto: Pehme mööbli sari Yam Northernilt


Välimööbli ja õueala aksessuaaride rohkus näitab taas, et rõdud, terrassid ja aiad on muutunud kodude interjööri veelgi lahutamatuks osaks. Kõrgtehnoloogilised lahendused teevad võimalikuks selle, et ilmastikukindlad tekstiilid on käe all sama pehmed, kui tubase diivani kate.

Foto: Molo õuediivanid Kettalilt nihutavad arusaamu traditsioonilisest välimööblist


Foto: ferm LIVING esitles populaarse Plant Box taimekasti uut kahekorruselist versiooni Plant Box Two-Tier, mida saab ka õues kasutada. Fotol koos Hourglass lillepotiga ja uue Icon harja-kühvli komplektiga


Rotangi austajatel on põhjust rõõmustamiseks — Cane-line on tehnoloogiliselt täiustanud kunstrotangi, mis jätab väga kvaliteetse mulje ja on võrreldes naturaalse rotangiga oma omadustelt märksa vastupidavam. Tänu sellele saab kunstrotangi ka välitingimustes muretult kasutada.

Foto: Cane-line’i uus efektne Vibe välitooli punumisel on kasutatud kolme värvi


Viimaste aastate suureks tendentsiks on tootjate suurem tähelepanu toodete keskkonnasõbralikkusele ja jätkusuutlikkusele. Toodete väljatöötamisel on kasutatud võimalikult palju taaskasutatud materjale. Lisaks on Muuto muutnud oma kõigi toodete komponentide, materjalide viimistluste päritolu jälgitavaks.

Jätkusuutlikkuse tõstmiseks valmistatakse järjest enam tooteid selliselt, et need oleksid mõeldud ajas pikalt kestma ja et neid ei peaks mõne aasta järel uue vastu välja vahetama. Seetõttu testitaksegi väga paljusid tooteid kasutamiseks avalikes ruumides, kus toodete kasutamine on reeglina kodukasutusega võrreldes intensiivsem. Jätkusuutlikkust tagatakse ka sellega, et üha rohkem toodetakse universaalsemaid tooteid, millel on lai kasutusala ja mida saab igapäevaselt kasutada.

Siim Siigur, ELKE Mööbel