Maja omanikud soovisid teha oma maamaja valdustes asuvast küünist teise eluhoone. Lisaks ihkasid nad paika, kus oma kiirest elust ja igapäevasaginast puhata ning iseenda seltsis aega veeta.

Ajahambast puretud kaunil kinnistul asuv küün oli tõepoolest hääbumisele määratud, kuid omanikel tekkis idee teha sellest kodu oma lastele: luua koht, kus kokku saada ja tähistada.

Et hoida maksimaalselt vana ja ehedat ning luua seejuures tänapäevane elukeskkond, siis olid ehitise renoveerimisel märksõnadeks originaalne arhitektuur, uus sisekujundus ja side keskkonnaga. Neid kriteeriume silmas pidades sündis vana asemele uus ja väga nauditav elamine.

Originaalne arhitektuur

Omanikud soovisid säilitada originaalehitisest nii palju kui võimalik, sest see sobitub kohaliku kogukonna arhitektuuriga. Eesmärk oli säilitada maalähedane eripära tänapäeva mugavusi ohverdamata.

Maja taastamise käigus päästeti vana hoone hävimisest ja ühtlasi säilitati täielikult selle originaaltalastik.

Iga läänetsuugast talastiku element nummerdati ja asetati pärast oma kohale tagasi. Kuna vundament tuli taastada, siis pandi hoolikalt hoiule kõik päästetavad läänetsuugast konstruktsioonielemendid. See raamistik oli uue ruumipaigutuse alus uue loomisel ja taastamisel.

Välditi rõhtsaid elemente, et suunata silm akendest avanevale vaatele.

Uus ja värskendav interjöör

Peamiseks elualaks sai uues majas korrus, kus varem olid hoopiski kariloomad.

Ruumid on nüüdses eluhoones avatud, poolavatud või suletud, seal on avaraid alasid, kuid ka varjatumaid sopikesi, mis annavad elanikele piisavalt võimalusi olla ka privaatselt.

Eriliselt avara tunde loob üheksa meetri kõrgune lagi, see seob eheda sisustusega ruumi väärikalt tervikuks. Domineerib puit koos heledate toonidega. Lihtsale, kuid elegantsele interjöörile lisavad luksust marmor, klaas ja isikupärased lahendused.

Söögitoa kõrval on köök, mille valgeks lubjatud seinad sobivad õhukeste seinale kinnitatud riiulite ja heleroheliste seinakappidega.

Teisel pool söögiruumi on suursugune elutuba. Musta kaminat ümbritseb kontrastselt kirev sisekujundus ja eritellimusel valminud puidust raamaturiiul annab ruumi asjade paigutamiseks.

Küüni peakorrusel on klaasist poolseina taga mänguruum koos piljardilauaga.

Korruseid seob omavahel heledast puidust valge trepp. Trepi tipus on rõdu, kust näeb alla söögituppa.

Küüni ülakorrusel on mitu magamistuba, kust avaneb vaade loodusele. Seal võib tunda puulatvade puudutust. Ülemisel korrusel asub ka vannituba.

Õueruum on kujundatud maapinna reljeefi silmas pidades. Õueala kulgeb ümber raja, mis ühendab endise küüni basseini ja aiaga. Basseini ümber on lopsakas taimestik, mis on valitud koha eripära arvestades.

... side keskkonnaga

Kuna maja asub looduslikult kauni Mount Owl’s Headi mäe jalamil, siis on sealt avanevad vaated maksimaalselt ära kasutatud – suured aknad toovad tuppa imekaunid pildid. Akendest avanevad kaunid vaade Suttoni mägedele ja rikkumata põldudele. Sealne iidne põllumajandusmaastik on peaaegu puutumata ja see on suur väärtus.

  • Lugu ilmus sisustusajakirja Disain, Interjöör & Arhitektuur kevadsuvises numbris. Telli ajakiri endale SIIN.