Narva mnt 40 ajalugu ulatub 108 aasta taha, mil uhke 6-korruseline maja ehitati tollasesse Revalisse Maria Stenbocki tellimisel. Maja oli pidevaks ööbimiskohaks nii aadelkonnale kui ka tunnustatud haritlastele. Alumistel korrustel asusid suured 7-toalised korterid ning ülemistel väiksemad, üürimiseks mõeldud stuudiod.

Elu õitses ja pulbitses kuni sai majas sootuks otsa taasiseseisvunud Eestis 90-ndatel. 1996. aastal asus toonane omanik majja kavandama hotelli, kuid ehitustööd jõudsid majanduskriisi saabudes 2007. aastal lõplikku seisakusse. Majas olid tehtud ulatuslikud lammutustööd ja alustatud juurdeehitusega, kuid ressursside lõppedes jäi ehitajatest maha kaks kõrvuti seisvat, korruste kaupa nihkes olevat ehitist, mis polnud omavahel ka ühenduses. Nutuses seisus seisis maja küll niisama kui ka tellingute varjus pea 20 aastat tühjana.

Maja päästjaks sai 2017. aastal Scandium Kinnisvara, kes asus maja taastama. Kinni kaetud laudade alt tulid välja algupärased põrandad, trepikäsipuud ja ajaloolised tellisseinad. Rekonstrueerimisprojekti autoriks on Apex Arhitektuuribüroo.

Majale anti tagasi algne funktsioon üürimajana. Tunnustatud sisearhitekt Lilia Kristiansoni abiga anti korrus-korruse kaupa majale tagasi algne väärikus ja integreeriti kompleksi ka 90ndatel alustatud uusehitis. Fuajeede renoveerimise eesmärk oli säilitada võimalikult palju algupärast ja rikastada seda kaasaegsete detailidega.

Väikekorteritele lisaks tekkisid majja läbi kahe korruse kõrguvad loftid ja mugavustega ühisalad.

Tallinna üks peatänavaid on aga renoveeritud hoone võrra rikkam ja uhkem. Tallinna Ülikooli vastas asuv hoone kannab ka suurejoonelist nime — Avangard.

Vaata pilte ENNE ja PÄRAST.

LOE VEEL: