Astume sisse ühte stiilsete ja hoolikalt valitud elementidega sisustatud „koju” Tartus, mis asub Jaamamõisa elamurajoonis. Kvaliteetsete materjalidega ja läbimõeldud siseviimistlusega lahendused on valminud kõrgelt hinnatud sisearhitekti Aet Pieli käe all, näidiskorteri on kujundanud auhinnatud sisearhitekt Kärt Tähema. Teemegi juttu Kärdiga, kes on loonud interjöörilahendusi mitmetele uusarenduste näidiskorteritele.

Kärt, kuidas sünnib ühe arenduse näidiskorter? Mida peab tähele panema?

Minu töö algab sealt, kui arendaja valib korteri ja pöördub minu poole. Kuna samasuguse planeeringuga kortereid on majas mitu, siis tehaksegi iga planeeringu kohta üks näidiselamine. Muidugi saab kujundada ka ainult ühe korteri.

Tühja korteri ideelise sisustamise kohta antakse tavaliselt esmane info. Vahel on see lühike ja üldine, teinekord aga on arendajal endal kindel soov ja visioon olemas. Esimesel juhul on sisearhitektil vabamad käed, teisel juhul peab aga lähtuma kliendi soovist. Vahel on isegi plaanitud konkreetsesse korterisse elama pärisinimesed. Siis tuleb kogu kontseptsioon läbi mõelda nii, et luua elamine just nendele tinglikele elanikele. Näiteks neljaliikmeline perekond, üksikinimene vms. Teinekord pole aga inimesi sisse kirjutatud ja saab lähtuda kliendi soovidest.

Seekord anti mulle vabad käed. Märgusõnadeks öeldi, et oleks rohkem värvi ja hubane üldmulje. Üldiselt on hea kujundada näidiskorter sellisesse majja, kus on ka hoolikalt valitud ehitus- ja viimistlusmaterjalid. Nii on lihtsam interjööri luua ning ka üldmulje on ilusam.

Kindlasti on näidiskorteri kujundamiseks ette antud ka eelarve. Siingi on erinevad soovid. Mõni soovib lihtsat, kuid kena lahendust, teinekord on aga vaja läheneda julgelt, luksuslikult, lausa grandioosselt. Need on põnevad ettevõtmised. Ka uutele elanikele annab see ideid, kuidas võiks sisustada ja kust neid asju saada ning kui palju maksavad.


Kas arenduse puhul peab interjöör olema kooskõlas arhitektuuriga ?

Üldjuhul vaatan ma alati objekti tervikuna. See tähendab, et eksterjöör ja interjöör võiksid olla näidiskodu puhul kooskõlas. Kuidas tulevane koduomanik oma uue elamise kujundab ja millised esemed sinna ostab, see on juba tema enda otsustada. Esmamulje on oluline – läbimõeldus ning harmoonia täiustavad seda. Lumina kodude arhitektuuri on loonud arhitektuuribüroo Kadarik ja Tüür.

Mis materjale-esemeid jm siin korteris on kasutatud? Millele oled rõhku pannud?

Kujundatud sai siin elutuba-köök, vannituba ja terrass. Selle „kodu” loomisel kasutasin moodsaid Skandinaavia stiilis tooteid. Need on tavaliselt lihtsa joone ja vormiga ning neid on mõnus omavahel sobitada. Skandinaavia stiil on aegumatu ja nende toodetega saab hästi luua hubase ning sooja interjööri. Aluseks valisin aga hoopiski värvigamma, lähtudes moes olevatest interjöörivärvidest, ja selle järgi valisin tooted. Köögi projekteerimisel oli abiks Koduluks, kardinad tellisime Texstudiost ning kogu muu sisustus on pärit e-poest Snug. Need kõik sobivad hästi siinsesse interjööri ja loovad terviku.

Vaata rohkem pilte klikkides galeriil: