Kapilahendused

Kesksel kohal troonib suur kapp sahtlitega. Sahtlid kapi keskmises osas olid üllatavad. Kogu ruum kasutatakse ära, kuid välisilme peale on ka mõeldud.

Ameerika köögid 2019

Puidust sisesahtlid on Ameerikas väga populaarsed. Kuna furnituur tehakse suuremas osas puidust või vineerist, siis on võimalik teha ükskõik millist lahterdust.

See maitseainete cargo-riiul oli 10 cm lai.

Ameerika köögid 2019

Kõrge sahtel jagatud pooleks.

Ameerika köögid 2019

Prügikastid ja valamud

Suured prügikastid olid pigem eraldi kappides, mitte valamute all.

Ameerika köögid 2019

Valamud olid Ameerikas väga suured ja väga sügavad. Prügikastikappides oli taas ruum kõik ära kasutatud. Valamu juurde oli renni peale sätitud lõikelaud ja selle kõrvale kohe pott. Sinna saab näiteks lõigutud juurviljad kohe sisse lükata. Samamoodi oli kohe sõel võtta ning rest kuivatamiseks. Kõikide Ameerika köögivalamute põhjas oli rest.

Ameerika köögid 2019

Köögisaared

Ühe suure valamuga köögisaare juures oli renni lahendust. Saare keskel jookseb piklik furnituur, millel on erinevad lisad. Saab panna nõusid kuivama jms. Sarnast lahendust olen ka Eestis näinud.

Ja veel, Ameerikas on tööpinna sügavuseks ca 700 mm, võrdluseks Eestis 600.

Sellist uste lahendust nägin esimest korda! Kui uksed on kinni, on pind täiuslikult sile. Käepidemeks on ukse üleval profiil, millest tõmmates liigub uks sujuvalt küljele. Sellist liuguste süsteemi nägin nii mitmelgi suurel köögisaarel. Pange tähele ka selle konkreetse köögisaare välimust – nii tööpind, kui küljed, kui uksed on kaetud sama kivimaterjaliga. Vaikselt etteruttavalt võin öelda, et see on tuleval aastal trendiks kujunemas. Nimetatakse jutumärkides “Stone Age” lahenduseks.

Ameerika köögid 2019
Ameerika köögid 2019

Nurgakapid ja -lahendused

Hästi palju on nurgakappe ja -karusselle, mis annab jällegi võimaluse ruum maksimaalselt ära kasutada. Karusselle paigaldatakse ka ülemistesse kappidesse - meil on pigem levinud kappide allosas.

Riiulid

Riiulite tagaseinaks kasutati sageli peeglit. Klaasriiulite äärtes paksud raamid.

Ühe köögimööbli servas leidsin sellise kitsa pikliku riiuli. Mugav väikeste asjade panemiseks ja kiirelt haaramiseks.

Ameerika köögid 2019
Ameerika köögid 2019

Köögitehnika

Ameerika köökides on peaaegu alati suured eraldiseisvad pliidid-ahjud. Need on tööpinnast sügavamad ja seepärast pannakse ahju äärtesse alati väikesed väljatõmmatavad cargokapid. Ka tööpind teeb väikese nõksu nende cargokappide peale.

Pliidi kohal olevatesse mikrolaineahjudesse on integreeritud õhupuhastajad. Seda peamiselt ruumi kokkuhoiu mõttes. Neid mikrolaineahjusid-õhupuhastajaid on nii söefiltri kui ka väljatõmbega. Muidugi on iseseisev õhupuhastaja ikka parem kui kombineeritud variant.

Ameerika köögid 2019

Väga populaarne lahendus oli, et sahtli või ust avades süttib valgus.

Ameerika köögid 2019
Kappide sulgemiseks olid Ameerikas magnetsüsteemid. Üks pool kruvitud kapipõhja külge ning ukse küljes vastusplaat, mis ust sulgedes väikese plõksuga kinni võttis.
Vaata ka Hiie Härma kodulehele.