Stressi vältimiseks on soovitatav alustada jõulude ettevalmistustega juba novembris. “Novembris on märgata, kuidas inimesed hakkavad kodu külmemaks hooajaks ette valmistama. Pikad ja pimedad õhtud nõuavad interjööris tumedamaid värve ning pehmemaid kangaid, seega võiks ka näiteks suvised padjakatted ning vaibad vahetada välja tumedamate vastu, lisada karusnahka jne,“ selgitas IKEA sisekujundaja Darius Rimkus. Ta lisas, et kodutekstiilid peaksid olema kooskõlas ülejäänud interjööriga ehk kui toas on palju mustreid ning värve, siis aksessuaarid võiks olema pigem neutraalsetes toonides.  

IKEA jõulud 2019

 Novembris muutuvad päevad lühemaks ja naturaalset valgust on tavapärasest vähem. Lisaks küünaldele aitavad kodus luua õdusat meeleolu luua LED-lambid. “Küünalde valimisel kehtib aksessuaaride kuldreegel ehk need tuleks koondada ühte kohta, mitte jagada üle toa ükshaaval ära. Seega võib kasutada näiteks erinevaid aluseid lõhnaküünalde, männioksa ning teiste aksessuaaride jaoks,” lausus Rimkus.  

Lisaks küünaldele sobivad jõulu meeleolu loomiseks hästi dekoratiivsed jõulutuled. “Ärge kaunistage rohkem kui 2-3 tuba jõulutuledega, sest muidu tekib toas üleküllus. Soovitame kaunistada aknad, laud ja jõulupuu,” lisas Rimkus. Sisekujundaja sõnul on uuemate jõulutulukeste puhul suureks eeliseks see, et need töötavad patareide abil. See tähendab, et kaunistamist ei takista pistiku puudumine.

IKEA jõulud 2019

Varajase ettevalmistuse puhul on detsembris võimalik keskenduda jõuludele – advendipärgadele, kuuse ehtimisele, jõulutoidule.

Kombineeri uued jõulukaunistused vanadega

Jõuludekoratsioonide valimisel soovitab IKEA sisekujundaja vaadata kõigepealt üle olemasolevad dekoratsioonid. „Hea nipp on täiendada jõuludekoratsioone igal aastal mõne uue elemendiga, andes seeläbi värske ilme. Samuti on see märksa taskukohasem lahendus, kui osta igal aastal täiskomplekt erinevaid jõuluehteid,“ selgitas  Rimkus. Ta lisas, et uue ilme saab ideaalselt luua kasutades vanu jõuluehteid koos mõne uuega, kulutades niiviisi vaid mõningad eurod.   

IKEA jõulud 2019

 Peamised ruumid, mida kodus kaunistatakse on elu- ja söögituba, kuid jõulutunnet saab hõlpsasti luua ka teistesse tubadesse.

„Näiteks vanikuid ja jõulutähti saab riputada igale aknale, turvalisi jõuludekoratsioone saab kasutada ka lastetoas ning isegi magamistuba võib kenasti kaunistada jõulutuledega,“ soovitas  Rimkus.

Järgi sama stiili kõikide jõulukaunistuste puhul 

Jõululaua kaunistamisel tasub jälgida teatud asju. Näiteks valge laudlina on alati küll turvalisim valik, kuid see võib olla ka mõnes sügavamas toonis, mis sobitub interjööriga. „Jõululaua saab muuta esteetilisemaks, kui kasutada lisaks  tavapärasele  laudlinale  laua keskelt jooksvat laudlinikut, lauamatte, tekstiilist või paberist salvrätikuid. Reegliks on siinkohal, et lauamatid ning salvrätikud peaksid olema kontrastsetes toonides, näiteks lauamatt naturaalsest materjalist, kuid salvrätikud  erksavärvilised, mis sobituvad dekoratsioonide põhivärviga,“ selgitas  Rimkus.  

Lisaks tasub lauanõude puhul järgida sama stiili. Näiteks sobivad traditsiooniliste lauanõude juurde vaid traditsioonilised klaasid. “Pidulikkust saab lisada juurde väikeste aksessuaaridega. Näiteks saab jõulupuul kasutatud ehteid kasutada ka jõululaua kaunistamise,” soovitas  Rimkus. Jõulupuuoskad, kuivatatud marjad ja käbid sobituvad samuti jõululauale, lisades looduslähedust. Täiusliku ilme annavad küünlad.  

IKEA jõulud 2019

 Looduse ja raha säästmiseks soovitab IKEA sisekujundaja valida alternatiivse jõulupuu. “Jõulupuud saab teha nii pappkarpidest, pakitud kingitustest, tuledest kui ka paljust muust. Alternatiivse jõulupuu loomiseks on mitmeid loomingulisi näiteid, kuidas inimesed on pannud jõulutuled oma kodutaimedele. Sel viisil võib ka kodupalmist saada uhke jõulupuu,” lausus  Rimkus, lisades, et alternatiivsed kaunistused sobituvad eelkõige minimalistlikku interjööri.  

Vanikute ja tulede puhul soovitab sisekujundaja kasutada LED-tulede vanikuid, kuna need on energiasäästlikumad. “Vanikute puhul kehtib samuti reegel, et vähem on rohkem. See tähendab, et vanikutega on soovitatav kaunistada maksimaalselt 2-3 kohta kodus. Muidu võib kodu väljanägemine muutuda ebakorrapäraseks,” lausus  Rimkus. Ta lisas, et kui toaosas, kuhu vanikut soovitakse panna, puudub elekter, siis saab kasutada patareidel töötavaid vanikuid.  
IKEA jõulud 2019

Jõuluehted, mis peavad olema igas kodus 

LED TULED – mida rohkem, seda uhkem. Siiski tuleb järgida, et kasutatakse ühelt tootjalt ostetud tulesid, et tagada tulede ühtlane valgustoon ja värvus. Energia ja keskkonna säästmiseks on soovitatav kasutada laetavaid patareisid. Valgusvanikuid ei pea panema vaid jõulupuule, vaid võib kasutada ka akendel, jõululaual või trepil.  

JÕULUPUU DEKORATSIOONID – vali üks peamine värv, näiteks punane, valge või kuldne ning lisa igal aastal trendikaid elemente. Niiviisi saad muuta tervikilme värskemaks, kuid ei pea igal aastal ostma täiskomplekti jõuluehteid. Mida askeetlikum interjöör, seda ühevärvilisem dekoratsioonide valik.  

KODUTEKSTIILID – vaibad, padjapüürid, tekid jne lisavad kodusoojust. Külmem hooaeg nõuab tumedamaid värvitoone, näiteks burgundiapunane, metsaroheline. Samuti pehmed kangad nagu velvet ja karusnahk sobituvad jõuluhooajaga. Kodutekstiile tuleks siiski valida interjööri järgi. Kui peamised mööbliesemed on heledates toonides, siis sobivad tumedad toonid ideaalselt. Näiteks kreemikas diivan ning punased või rohelised padjakatted. Kui aga diivan on tumedates toonides, siis sobivad paremini heledad toonid, näiteks valged või kuldsed padjakatted. Kuldreegliks on piirduda 2-3 põhivärvitooniga.