“Lambine näitus” on avatud olnud nädala jagu ja kokku pandud Haapsalu Kunstikooli täiskasvanute keraamikakursuse juhendaja Indrek Jetsi õpilaste töödest. Idee näituseks andis Jetsi üks õpilastest, Irene Väli, kelle valminud lambid tundusid ka teistele kursusel osalenutele huvitavad.

“Kunstikoolis toimub juba pikemat aega täiskasvanutele mõelud keraamikakursus, mille raames saavad osalejad endale meelepäraseid esemeid valmistada. Ühe õpilase töö inspireeris teisi ja nii asusid lambijalgadega toimetama ka teised, millest omakorda sündinud näituse mõte inspireeris veelgi mõnda osalejat seda tööd ette võtma,” rääkis väljapaneku tagamaast Jets, kelle kaks lampi on samuti õpilaste loomingu seas esindatud.

“Mõned näitusel osalejatest on käinud keraamikakursusel juba pikka aega, aga on ka neid, kes liitusid grupiga kaks aastat tagasi. Lamp ei ole osalejate esimene katsetus saviga,” lisas ta.

Kes soovib, saab kunstikooli galeriis ringi liikuda, aga mugav on väljapanekut jälgida ka ruumis oleval sohval ennast mõnusalt sisse seades ja pilku eskponeeritavatel 16 lambil mängelda lastes.

Kui enamasti haaravad laualampide puhul tähelepanu nii nendel asetsevad kuplid kui jalad, siis sellel näitusel on esindatud ka lambimaailmas viimastel aastatel populaarsust kogunud laualampide katteta variandid. Selliselt saavad keraamilised lambijalad veelgi enam tähelepanu, oma osa selles mängivad ka moodsad pirnid, mis enda peale kuplit imtingimata ei nõua.

Õhtute pimenedes võivad akendel süttivad lambid seal põleda nii vajadusest kui ka sümboolselt, olles märgiks selle kohta, et kedagi oodatakse koju! Hämardudes tasub kunstikooli juures liikudes hetkeks seisatada ja aeg maha võtta ning akendel olevaid lampe ja nendest tulvavat sooja valgust nautida.

“Lambine näitus” on Haapsalu Kunstikooli galeriis avatud 9. jaanuarini.