Kristiina sattus Kanadasse elama 11-aastasena, kui tema pere otsustas 1991. aastal välismaale kolida. Ent side Eestiga on siiani tugev ja kodumaal käiakse üpris tihti. Siin elab ka tema isa, arhitekt Ülevi Eljand, kes äratas tütres tahtlikult või tahtmatult juba varases eas huvi ruumi ja interjööri vastu.

Elu Eesti ja Kanada vahel

Pärast Toronto disainiakadeemia õpinguid otsustas Kristiina Eesti elu proovida ja oma karjääri sünnimaal alustada. „Lihtne see kindlasti ei olnud. Kõik oli Eestis väga teistmoodi kui Kanadas ja erialase töö leidmine võttis umbes pool aastat aega. Esmalt oli siia jõudmine küllaltki suur šokk, nagu ajas tagasi minek,” meenutab Kristiina, kuidas astus esimesi samme 1990-ndate lõpus kodumaale naasnuna. Tänu toredatele kokkusattumustele sai ta tööle Disain Digesto tiimi, mis tegeleb kodudele ja kontoritele mõeldud tekstiilist rätsepalahendustega. Edasi tuli vabakutselise põnev elu ja projektid – nii kodud kui ka avalik ruum.

Hubaseid nurgakesi kohtab igal sammul.

Kristiina veetis Eestis 14 aastat, kuid pöördus siis tagasi Kanadasse. Paraku on seal disainerile märksa suurem turg koos paremate võimaluste ja põnevamate proovikividega.

Tükike kodumaad Toronto roheluses

Kristiina elab abikaasa, kolme lapse ja koer Alfiega Toronto kesklinnale üsna lähedal Leaside’i linnaosas. See sai nime 19. sajandi alguses seal elanud esimeste asukate, Lea-nimelise pere järgi ja toimis mõnda aega lausa omaette linnana. Tallinna mõistes võiks seda võrrelda Nõmmega. Kristiina ütleb, et nad on aktiivsed inimesed ja valisid kodukandiks mõnusalt rohelise keskkonna, kus iga päev metsa- ja rattaradadel pere lemmikuga müttamas käia. Ühtlasi on sel paigal Kristiina jaoks nostalgiline tähendus. „Siin oli minu esimene päris töökoht pärast disainiakadeemiat ja keskkooli ajal sai siin käidud poole kohaga poes kassapidajana raha teenimas,” meenutab ta. „Valisime elukohta ka koolide reitingute järgi ja Leaside sobis meile ka selle poolest hästi.”

Soome sauna Kanada kodudest naljalt ei leia. Kristiina elamises on see eestlaste seas palavalt armastatud ruum muidugi esindatud.

Linnaosa on atraktiivne just väikeste lastega perede seas, aga leidub neidki, kes on seal aastaid elanud ja kelle lapsed on juba n-ö pesast lahkunud. Ümberringi käib vilgas ehitustegevus. Arendajad ostavad kokku vanemaid ühekordseid bangalostiilis maju, mis võetakse maha ja asendatakse uutega.

Kanadalased on Skandinaavia stiili alles hiljuti avastama hakanud. Kristiina on põhjamaisele sisekujundusele alati truu olnud.

Kristiina pere soetas endale vanema maja, et see tasapisi oma maitse ja nõudmiste järgi renoveerida. Tasa ja targu ongi selle kallal juba aastaid nokitsetud. Renoveerides on arvestatud maja arhitektuuriga, kuid püütud vana ka pisut ajakohastada ja funktsionaalsemaks muuta. Endale kodu kujundamist peab Kristiina keerulisemaks ülesandeks kui kliendile interjööri loomist.

„See, mis mulle meeldib, on pidevas muutumises ning tänu oma tööle avastan kogu aeg midagi uut ja põnevat, millest vaimustuda. Jalad aitab maa peal hoida lihtsus, funktsionaalsus ja skandinaavialik puhtus ning sellest on paljuski lähtutud ka oma perele kodu kujundades.”

Koduspaas armastab lõõgastumas käia ka pere lemmik Alfie.

Maja suurim muutus oli sauna ja spaaruumi loomine. Kristiina sõnul ei ole Soome saun ega saunakultuur Kanadas kuigi populaarne, kuigi kliima poolest võiks saunast sealgi lugu pidada. Ta märgib, et Kanadas võib sauna kohata spordiklubides või mõnes üksikus eramajas. Aurusaunu leiab siiski pisut rohkem.

Lihtsust, mugavust ja isikupära

Kristiina töötab enda loodud ettevõttes KEI Interiors. Kliente on seinast seina: on Eestist ja Euroopast, aga ka Toronto arendajaid ja ehitusfirmasid. Tema loomingule on kahtlemata tulnud kasuks väga erinevates keskkondades elamine ja töötamine. Mitmekultuurilises Kanadas hinnatakse kõrgelt tema oskust kombineerida kanadalikku mugavust lihtsa ja puhta skandinaavialiku esteetikaga.

Nii nagu majas mujalgi, kohtab ka köögis ohtralt valget, mis aitab niigi suurel ruumil veelgi avarama ja valgusküllasemana paista.

Millised on Eesti ja Kanada tellija suuremad erinevused? „Kanada inimesed kasutavad meelsasti teenuseid ja on harjunud seda tegema. Kui Eestis alles alustasin, oli sisekujundusteenus ikkagi luksus. Paljud ei mõista tänini, miks peab võõra inimese tellima oma kodu kujundama. Eestlane on ikka selline, et teen ise kõik ära,” selgitab Kristiina. „Ja muidugi on Kanadas tohutult rohkem võimalusi end arendada ja spetsialiseeruda.”

Kristiina usub, et sisekujundaja olulisim ülesanne on oskus tellijat kuulata ning tema soovide ja maitsega arvestada. „Kodu kujundades lähtun alati inimestest, kes seal elavad, ja sellest, kuidas nad seal elada tahavad. Loomulikult mõjutab kõike ka keskkond, kuid sellegipoolest on iga kodu omanäoline ja peab haakuma elanikega.”

Kuna Toronto kliima ei erine eriti Eesti omast, aitab saun sealgi pikka ja külma aega mõnusamalt üle elada.

Praegu on Kristiinal käsil projekt Kanadas elavatele lätlastele, kes palusid oma elamisse kujundada korraliku koduspaa, et saunakultuuri kaudu hoida sidet sünnimaaga. Samamoodi meenutab Kristiina elamises saun Eestit, nii et tükike kodumaad ja kultuuri on tema kodus alati olemas.

Vaata rohkem pilte galeriist:

Jaga
Kommentaarid