Kolmanda kursuse bakalaureusetaseme üliõpilased on Aap Piho juhendamisel lähenenud disainile tooli näitel autorikeskselt. Näiteks Gisela Osi tool nimega ERI viitab Eesti ühe esimese naisarhitekti Valve Pormeistri Põhjamaade modernismist lähtuvale arhitektuurile. Kõrvaltähendusena on Osi soovinud oma disainiga viidata naisküsimustele ning teadvustada nii naiste võimustamise temaatikat kui ka naissoo haprust.

Disainerite Argo Tamme ja Heikki Zoova juhendamisel töötanud magistritaseme üliõpilaste ülesandeks on olnud eelkõige sotsiaalselt vastutustundlik disain. “Asetades disainihariduse ja -praktika keskmesse jätkusuutliku disaini, võimaldame ka õpilastel hinnata oma väärtusi ja eesmärke ning neid paremini põhjendada,” ütles Eesti Kunstiakadeemia tootedisaini osakonna dotsent Heikki Zoova. Näiteks on üks tema juhendamisel töötanud magistrantidest, arhitektuuriteaduskonna lõpetanud Henri Kaarel Luht analüüsinud väikeseid elamispindu ning loonud erialastuudio raames mitmeotstarbelise mööblilahenduse TETRIS — tugitooli, mille saab ühe lihtsa liigutusega muuta töökohaks.

Osalemine Stockholmi mööbli- ja valgustimessil Greenhouse sektsioonis on enamikele noortele disaineritele esmakordne võimalus näidata oma tooteprototüüpe sedavõrd kõrgetasemelises kontekstis. Põhjamaade tunnustatuim alustavatele disaineritele suunatud platvorm Greenhouse annab võimaluse luua edasiste koostöövõimaluste nimel kontakte nii disainivahendajate ja -rakendajatega kui ka mõista seeläbi laiemalt disain(er)i nähtavuse suurendamise võimalusi messikontekstis. Disainimessi külastab igal aastal üle 40 000 inimese.

Tootedisaini osakonna üliõpilastest on 2019. aasta disainimessil esindatud Louis Buchet, Oliver Kanniste, Henri Kaarel Luht, Mihkel Lappmaa, Gisela Osi, Vitali Valtanen ja Lauri Visnapuu.

Fotod: Laura Barreda Agusti (EKA disainiteaduskond)