Taani

Mustvalge köök, mida ilmestavad puhtad ja konkreetsed jooned, on ehe näide klassikalisest Taani disainist. Tumedad matid pinnad loovad rahuliku ja meditatiivse meeleolu ning põhjamaine valge loob sellega kena kontrasti pannes ruumi särama. Mõeldud on ka funktsionaalsele poolele, mis on põhjamaade disaini puhul eriti hinnas. Kõik on kergesti puhastatav ning arvukate uste tagant leiab rohkelt nutikaid panipaku, vaikselt sulguvaid sahtleid ja läbi mõeldud riiuleid. Köögisaare tagant leiab Hee Wellingi Hay jaoks disainitud baaritoolid. Ikooniliste Flowerpot valgustite (1968) autoriks on maailmakuulus Taani disainilegend Verner Panton.

Austraalia

Skandinaavia disainile omast lihtsust ja funktsionaalsust leiab kaugemaltki. Selles Austraalia köögis kohtuvad omavahel kvaliteetsed, kuid vastandlikud materjalid — puit, dolomiit ja poleeritud betoon ning segunevad minimalistliku ja põhjamaise esteetikaga.

Jaapan

Jaapani disaini on alati iseloomustanud armastus ja austus puidu vastu ning muidugi asjade lihtne ja askeetlik olemus. Nii köögisaare kui põrandate viimistluses kohtab kaunist Jaapani seedripuud, mis on stiilselt kõlama pandud külma ja karge roostevaba terasega.

Ameerika Ühendriigid

MSA Architecture + Interiors büroo loodud kaunis köök Texases väljendab hästi arusaama ameeriklaste unistuste köögist — rohkelt ruumi, tohutult palju köögikappe ning köögi keskmes on mõistagi korralik köögisaar. Mis puutub stiili, siis seal kohtuvad trendid traditsioonisema joonega. Armastatud koloniaalstiili täiendavad trendikad elemendid — näiteks kalasabamustriline plaat tagaseinas.

Itaalia

Lisaks Skandinaavia riikidele on ka Itaalia alati paistnud silma hea maitse ja kvaliteetse disainiga. Ning ka köök on koht, mille sisustamise pealt itaallased juba kokku ei hoia ega järeleandmisi tee. Sest kokkamine teadagi on ittaallastel veres. Köögi keskmes on praktiline köögisaar, kus on teine kraanikauss ja tipptasemel gaasipliit, mis täidab ka kõige nõudlikuma koka soovid.

Singapur

Singapuris asuv köök paistab silma oma julgete valikute poolest. Heledale ja üdini minimalistlikule köögimööblile pakub kontrasti mustriline põrand. Köögi tööpinnad on tehtud kaunist Calacatta kvartsist.

Prantsusmaa


See äge köök on hea kompromiss avatud ja suletud köögi vahel. Asub ta elutoast küll eraldi, kuid neid kahte ruumi eraldab õhuline klassein, mis paneb liikuma valguse, kuid mitte toidulõhnad. Prantslased oma laitmatu stiilitajuga suudavad suurepärase tulemuse saavutada kombineerides ülisoodsaid lahendusi luksuslike materjalidega. Köögikapid on IKEA-st kuid kaetud on need hinnalise valge Carrara marmoriga. Omapära lisavad köögile hallikasrohelised seinad ja mustvalged geomeetrilised põrandaplaadid.

India

India köökidele on väga iseloomulik ruumi maksimaalne kasutamine ja arvukate köögikappide olemasolu. Köögi tellija sooviks oli saada üleni valge köök, kus oleks palju panipaiku.

Hispaania

Stiilne ja praktiline hall köök ammutab inspiratsiooni nii vanadest taluköökidest kui ka moodsatest lahendustest. Võtmesõnaks taas praktilisus ja ruum asjade jaoks. Ka on lõunapoolsetes riikides populaarne kasutada töötasapinnana kivi — miks mitte ka soodsamat kunstkivi nagu siin köögis.

Suurbritannia

Suurbritannia kõige vaadatuim köök paistab silma nutikate lahendustega — kõrgesse kappi on peidetud näiteks mugav lett, kus kohvi ja teed teha ning riiulid, kuhu ülima pedantsusega joogiklaasid ritta laduda. Ka praeahjud on liigendatud mitte töötasapinna alla, nagu suuremas osas köökides tavaks, vaid hoopis kõrgema kapi keskossa — igati mugav lahendus!

Saksamaa

Sisekujundaja Ute Güntheri loodud kompaktne miniköök teeb oma funktsionaalsusega silmad ette ka suurematele köökidele. Kõik mahub kenasti ära ning ruumi söögitegemisekski on täpselt parasjagu! Ajal, mil kraanikauss ja pliit kasutuses ei ole, käib nende peale esmapilgul märkamatu “kaas”, mis toimib tööpinnana või lihtsa kapipealsena — kuidas parasjagu asjale läheneda.

Venemaa

Detailideni läbimõeldud köök Venemaal ühendab omavahel elu praktilise poole ja luksuslikud detailid. Marmorplaadiga kaetud köögisaarekese seest leiab näiteks veinikülmiku. Tähepanu väärivad ka hästi kavandatud köögikapid — ülemine rida kraanikausi kohal on tehtud “kaherealiseks”, millest alumised kapid on oma sügavuselt väiksemad. Nii puudub oht kraanikausi juures toimetades pead ära lüüa.

Rootsi

Rootslaste mõistes just mitte kõige tavalisem köök püüab pilku julge mustriga kaetud köögisaarega. Enamasti armastavad meie läänenaabrid valgeid kööke ja sajanditaguste mustritega käsitöötapeete, kuid nende kombineerimine mööblidisainis pole just kuigi sage nähtus. Tulemus on igal juhul põnev ja endagi kodus katsetamist väärt!

Allikas: Houzz