1. Milliste sõnadega ennast tutvustaksid?

Olen mees nagu iga teine, kuid tegelikult ei räägi ma endast liiga palju, vaid jätan selle teistele. Ma tegelen lihtsalt sellega, mida armastan ja jääb vaid loota, et see kõnetab ka inimesi minu ümber.

2. Kust sai kõik alguse ja mis on teinud sinust selle, kes oled?

Nagu paljudel teistel, kujunesid ka minu huvid välja noore poisina. Siis oli mu põhihuvi loodus: taimed ja loomad. Mind paelus ka kunst ja üldisem loomine kui selline.

3. Kuidas on möödunud loomingulised tegemised floristina?

Paljud peavad floristi tööd taimede tõttu millekski väga romantiliseks ja mõnes mõttes see nii ka on, kuid tõenäoliselt tunnistaks iga florist, et see on füüsiliselt raske ja pingutust nõudev töö. Seda ametit pidades oled terve päeva jalgadel, pead taluma märga ja külma, sest 25-kraadises soojuses oleks olukord keerulisem. Kuna enamasti tuleb tegutseda hetke ajel ja üleliia palju ette valmistuda ei ole võimalik, tuleb omada väga täpseid teadmisi sellest, mida teed. Ratsa rikkaks saamine ei ole eesmärk omaette — seda tööd tuleb teha südamega.

4. Milliste raskustega oled erialaselt silmitsi seisnud?

Negatiivne ellusuhtumine ei anna midagi juurde. Kui teha tööd südamega ja hingestatult, ei ole raskused enam raskused ning kõik takistused on ületatavad.

5. Kas on välja kujunenud efektiivne töörutiin? Milline?

Kuna elame Suurupis, ärkan vara, et viia oma pojad bussi peale. Poe avan kaheksa ja poole üheksa vahel ning sulgen kuue-seitsme ajal. Vahel teen töös pause, kuid teinekord ei ole selleks mahti. Poe algusaastail, kui kõike alles sisse töötasin, panustasin väga palju energiat ja olin kogu aeg asja juures. Nüüd saan endale juba rohkem hingetõmbeaega lubada ja päris kuus päeva nädalas 12 tundi päevas töötama ei pea. Võtan seda kui hobi ja tööd ühes.

6. Kas mõtled tööd tehes keskkonnasäästlikkusele? Kuidas?

Keskkonnaküsimus on tänapäeval äärmiselt kaalukas teema ja suur probleem, mille pärast inimesed südant valutavad. Hollandi näitel võin öelda, et minevikus toimuvaga võrreldes on olukord praeguseks tuntavalt paranenud. Võtame kasvõi taimekahjurite tõrje: üldine suund ja hoiak on kasutada nende vastu looduslikke vahendeid. Muidugi on ka erandeid, kui lihtsalt ei jää muud üle ja peab pöörduma kangemate meetmete poole.

7. Mis või kes inspireerib?

Üks mõjukas inspireerija on loodus ise oma ülesehituse, värvide ja vormidega. Usun, et kõik kunstnikud ammutavad loominguks mõtteainet just loodusest. Töödes kasutan palju kujutlusvõimet. Kindlasti õpin ka inimestelt enda ümber. Kunagi andsin Hollandis tunde ja arvan, et õppida võib ka õpilastelt.

8. Milline on suurem eesmärk? Mis on see, millega soovid meelde jääda?

Sinu töö on su töö ja see peab sind õnnelikuks tegema. Kõige tähtsamaks pean ikkagi perekonda.

9. Millised taimed sobivad jõululauale?

Siin sõltub kõik suuresti inimese maitsest. Pakuksin näiteks liiliat, orhideed, aga miks mitte ka nelki! Jõululauda sobib hästi kaunistama ka lumeroos. Ei tasu end tagasi hoida, vaid pigem kasutada valikuid, mis endale meeldivad.

10. Millised trendid valitsevad floristikas 2020. aastal?

Tõele au andes ei poolda ma trende, ma ei järgi neid ega juhindu neist kunagi. Sõna “trend” tähendab minu jaoks, et see hääbub. Eelistan ise ja soovitan teistelgi järgida sisetunnet ja valida taimi, mis endale meeldivad. Oma kaupluse puhul olen võtnud küpse ja täiskasvanuliku hoiaku. Meie sortiment on lai, selles leidub nii teada-tuntud klassikuid kui ka uuemaid ja huvitavamaid tulijaid.

11. Lemmikprojekt enda loomingust.

Hiljuti avanes võimalus luua Tallinnas Kadriorus restoranis Mon Repos elusatest lilledest tunnel. See valmis algusest lõpuni käsitsi ja võttis aega kolm päeva. Vajame enda ümber rohkem looduse ilu, mitte kunstlikke asju. Lilled on osa disainist, samamoodi nagu värv on osa kaunist maalist.