Kolm saatust on me teel...
Lääne tsivilisatsiooni mõjutab Kreekast tulnud fataalne arusaam elule, mille järgi peetakse inimest saatuse mängukanniks „Saatus“ tähendus vaadati kui midagi jonnakat, mitte jätkuvat ja isegi juhuslikku. Hiinlaste jaoks on saatus, ka edu, ka õnn — see, mida inimene ise on võimeline looma ja arendama.

Inimese eluteed mõjutavad „saatuse“ kolm aspekti: esiteks Taevane Saatus, täpsemalt mis päeval, mis kuul, mis tunnil ja mis aastal inimene on sündinud. Tänapäevases mõistes on tegemist nn horoskoobindusega ehk missugune oli inimese sünnihetkel taevane seis. Hiina kalender jälgib inimese sündi tunnitäpsusega.

Teiseks Maine Saatus, täpsemalt kuhu ma sündisin. Missugused on klimaatilised tingimused? Kindlasti ei ole sarnased Hiina, Austraalia, India, Aafrika ja Eesti jne kliima. Seega ei saa otse üle kanda ka teiste riikide tarkusi, vaid neisse tuleb suhtuda teatava mööndusega. Maise saatuse alla kuulub ka ühiskondlik kord — kapitalism, sotsialism, diktatuur jne. Siia kuulub ka perekond kuhu me sündisime. Missugune on vaimne, füüsiline tasakaal peres, kas rikas või vane pere, missugune on kodune kasvatus, pereväärtused.

Kolmandaks Inimlik Saatus ehk isiklik saatus. See tähendab, et tark inimene võtab arvesse oma taevased ja maised eeldused ning loob oma teekonna siin elus ise. Vanasõna, et inimene on ise oma õnne sepp — kehtib siin täiesti.

Loomulikult võib tänapäeva küll ja küll näha väärastunud mõttemalle. Enamlevinud on inimese kinnijäämine oma taevastesse eeldustesse. Meedia kultiveerib suurel hulgal tihtipeale lausa vastukäivaid horoskoope, kuid mida segasem on informatsioon seda enam sellega arvestatakse. Olen kohtunud inimesega, kes töötab alla oma võimete töökohal ja ta pole rahul. Uusi väljakutseid vastu võtta aga ei julge, sest „ma olen harimata või ei saa hakkama või ei vääri paremat“.

Niisiis tasub oma eluteel käia nagu tark inimene, võttes arvesse oma taevaseid ja maiseid eeldusi ja luua oma teekond TAO ise.

Feng shui peamine eesmärk on rahulolu saavutamine. Rahulolu saavutamine läbi isikliku kogemuse ja arengu, mille üks oluline kriteerium on ilus, mugav ja turvaline RUUM. Loomulikult on rahulolu hind ja tulemus igaühe jaoks erinev, kuid selle üks oluline osa on eespool kirjeldatud kolme saatuse ehk eelduse õige kasutamine oma kodus ja elus.

Eesti oma feng shui — seeder.ee