Magu ja seedimine on meie keha kõige rahulikumad organid, seega eelistavad nad pigem yin energias ehk yin kujundusega, täpsemalt elutoast eraldatud kööki.

  • Ühel perel saab olla ainult üks kodu süda ehk köök. Kaks kööki on ainult sel juhul, kui üks neist on ajutise iseloomuga, näiteks suveköök õues.
  • Köögi jaoks on parim koht kodu idaosa, et ärgata koos päikesega.
  • Kui te ei taha kaotada raha, siis tuleb ahi ja pliit alati puhtana hoida.
  • Köök on söögitegemise koht. Seetõttu ei asu kassiliiva kast köögis. Koduloomal võib köögis olla söömise ja joomise, mitte tualetis käimise koht.
Avatud elutuas/köögis on eraldus loodud diivaniga, kuid nii diivanil istuja kui ka köögis tegutseja ei tunne end alateadlikult turvaliselt, sest on seljaga. Noad peaksid olema tera allapoole.

Lahtised terariistad köögis peavad olema asetatud nii, et nende teravad otsad on peidetud või ripuvad allapoole. Seetõttu on nagid, kus kulbid, labidad ja muud tööriistad allapoole ripuvad, head. Samuti on hea nugade panipaik puitaluses, tera on kaitstud ja säilib vahedana.

Köögis on Tule (pliit) ja Vee (valamu) konflikt. Nende lahutamiseks piisab 45-60 cm vahemaast. Viimase puudumisel tuleb appi võtta Puu energia. Valamu ja pliidi vahele pange puidust lõikelaud, puuviljavaagen või potis kasvav maitsetaim.

Kui kodusse sisenedes näete kohe kööki, siis keerlevad pereliikmete mõtted pidevalt söögi ümber. Seetõttu ei soovitata köögiukse materjalina kasutada läbipaistvat, vaid matistatud klaasi (ka jääklaasi).

Köök peab olema puhas, sest musta kööki ei jää rikkus ega hea tervislik seisund pidama. Köök peab olema õhurikas ja üleliigsest kolist vaba. Koli all mõistame kõike, mis ei puutu otseselt söögitegemisse. Prügiämber tuleb iga päev köögist välja viia.

Avatud saarekest ei peeta feng shuis heaks, sest tekib tule ja vee vastasseis. Avatud saareke on hea sel juhul, kui saarekesel asuvad kõrvuti valamu, tööpind ja ka pliit. Tööpind toimib sel juhul tasakaalustajana.


Pliidi asukoht. Pliidi taga askeldades, peab selg olema kaitstud. Kui aga selja taha jääb avatud ruum või uks, siis tasub pliidi taha paigutada peegel või metalselt peegeldav kubu.

Halba õnne toovaks peetakse ka sellist ukse asetust, kus köögiuks asub ees- või tagauksega täpselt ühel joonel. Selline ukse asetus võib tuua majja haigusi ja viia perest raha välja. Sellisel juhul tuleb uksed hoida suletuna või riputada ukseavasse energia liikumist takistav taim või kristallkuul.

Meie köökides häirivad vaba energia liikumist kapinurgad ja riiulite servad. Liiga madalal asuva ülemise kapirivi vastu võib end lihtsalt ära lüüa. Feng shui ei soosi ülemist kapirivi, sest neil on oht meile „peale langeda”. Loomulikult on hea, kui ülemine kapirivi on tunduvalt õhem (vähem sügavam) kui alumine.

Kõige tulisem vastasseis köögis, kus pliit ja valamu asuvad liiga lähestikku. Ravivahendiks sobib midagi Puu stiihiast, antud juhul maitsetaim.