1. Võluvalt boheemlaslik siseõu

Asukoht: New York, Brooklyn

Suurus: 24 ruutmeetrit

Enne: See pisike õueala pikendab esimesel korrusel olevat korterit. Maapinnal olevad betoonist plaadid ja roheluse puudumine aga seal elavat paarikest aeda ei meelitanud.

Pärast: Sisekujundaja lisas õuealale mugava pehmete patjadega nurgadiivani, mille kõrvalt leiab erksavärvilised lauad. Privaatsust ja pisut õdusamat olemist aitas saavutada päikesevari. Meeleolu loovad õuevalhustid.

Külma ja kargena mõjuvad betoonplaadid iseenesest olid heas korras ja nende eemaldamisele ja uue pinnakatte leidmisele ei hakatud suuri summasid kulutama. Esialgu kaeti ala suure ilmastikukindla vaibaga.

Rohelust lisavad lopsakad taimed terrassi eri nurkades. Hoovist leiab näiteks jaapani vahtra (acer palmatum) ja roomava metsvitsa (lysimachia nummularia “Aurea”). Seinakastides kasvavad erinevad maitsetaimed. Sõprade seas on aga kõige populaarsem noolemäng.

2. Hubane siseõu parkimiskoha asemel

Asukoht: London

Suurus: 35 ruutmeetrit

Enne: Tagahoovis oli tehismuruga kaetud parkimiskoht, maja küljes väike veranda ja aia ääres telliskividega piiratud lillepeenar. Kuigi koduomanik tagaväravat ei kasuta, oleks selle vahetamine telliskivi seina vastu liiga kalliks läinud. Lisaks annab parkimiskoht kogu krundi väärtusele kõvasti juurde, kui omanik peaks otsustama oma maja tulevikus müüa. Kujundaja otsustas värava peita fassaadikattega.

Pärast: Erineva kõrgusega lillepeenrad ümbritsevad kogu siseõue ala. Sinna on istutatud mitmed lihtsasti hooldatavad põõsad ja püsikud. Põrand on ehitatud kasepuidust, samuti istumisala. Ruumisäästlik istekoht tuleaseme ümber loob mõnusa ajaveetmiskoha.

Vana kuuri asemel on põrandaga sama tooni kapp, mis on käepärane koht, kuhu saab panna nii toolipadjad kui ka aiatööriistad.

3. Aed Brooklynis

Asukoht: New York, Brooklyn

Suurus: 56 ruutmeetrit

Enne: Koduomanikud soovisid endale tagaaeda, kus saaksid perega koos õhtustada ja sõpradega mõnusalt aega veeta. Terve aed oli kaetud umbrohuga.

Pärast: Uue välimusega aias on pennsylvania sinikivist põrand. Ühte aia ossa on pere ehitanud seedrist pergola, mille all on söögilaud. Pergola peal on päikesevari, mis aitab privaatsuse saavutada. Sinikivi alasid lahutab piki aeda olev puidust osa, mis aitab luua illusiooni suuremast aiast. Teise sinikivi ala peal on grill, kuna sealt pääseb lihtsalt kööki. Lisaks aitab puidust põrandaga ala määratleda aia kolme erinevat osa — söögilaud, istumiskoht ja grill.

4. Rõduga aed Chicagos

Asukoht: Chicago

Suurus: 74 ruutmeetrit

Enne: Algselt olid aias murulapikesed ja betoonist rada, mis viis kaugemal olevasse garaaži. Kuna rõdult on aeda näha oli kujundajate jaoks kõige loogilisem lahendus luua midagi, mida saab ka rõdult nautida.

Pärast: Esmalt vahetati välja rõdupiirded, mis muidu vaadet aiale blokeerisid. Rõdule ehitati pergola, kus kasutati metalli ja seedri kooslust. Rõdult viib trepp alla aeda.

Uus ringikujuline kiviplaatidega kaetud siseõu on vägagi pilkupüüdev ja loob hubase õhkkonna. Taimed said väga hoolikalt spetsialisti poolt välja valitud. Lisaks on üks koduomanikest hobiaednik. Taimed pakuvad rõõmu igal aastaajal ja esindatud on mitmed erinevad sordid.

Allikas: Houzz