Põnev projekt sai alguse prantsuse arhitekti Marc Mazerese kohtumisest katalaani päritolu arhitekti Lluís Corbellaga, kellelt loodeti esmalt vaid ehitusalast ja juriidilist nõu küsida, kuid millest kasvas välja viljakas koostöö. Mazeres nägi majal algusest peale suurt potentsiaali muutuda mugavaks ja mitmetasandiliseks perekoduks, kus oleks eraldatud oma privaatsed ruumid nii laste kui ka vanemate jaoks, korralik kodukontor ja ühised ruumid elutoa ja köögi näol. Maja väline ilme säilitati algupärasena ning juurdeehitusi ei tehtud, maja sisemine ruum jaotati tasapindadeks vastavalt ruumi funktsioonidele. Arhitektide jaoks saigi projekti suurimaks väljakutseks olemasoleva (fassaad, katus, välisseinad, vastandamine uute detailidega. Algupärased elemendid said ruumis keskse tähenduse nii visuaalses kui ka funktsionaalses mõttes — näiteks jäeti ruumi läbiv tellistest sammas katust toestama.

Uus projekt nägi ette ka mitmeid ohverdusi — näiteks eemaldati algne puittalastik esimesel korrusel. Mõningaid prusse taaskasutati aga täiesti uutes kohtades, näiteks elutoa lae ja seinte juures.

Uue struktuuri juures räägib kaasa rohke metallikasutus — metallist on nii kandvad osad kui ka trepp. Ajaloolise ja uue vahel on saavutatud kontrastirikas kooskõla.

Kolmandaks oluliseks aspektiks projekti juures sai privaatsus. Magamistoad ja tähtsamad eluruumid avanevad vaikse siseõue poole ning tööruumid, elutuba ja garaaž tänava poole

Tehnilistest lahendustest tasub tähelepanu pöörata alumiiniumraamis akendele, mille profiilijaotus võimaldab interjööri lubada maksimaalsel hulgal valgust. Aknad on varustatud elektriliste lamellkardinatega rõhutades elanike privaatsusevajadust. Suurt rõhku pandi ka kliimaseadmele ja energiatõhusale ning keskonnasõbralikule küttesüsteemile. Mazeres sai inspiratsiooni traditsioonilistest Polüneesia majadest, mida iseloomustab naturaalne tuule mõjul toimiv ristventilatsioon. Energiatõhustust suurendavad ka majja projekteeritud päikesepaneelid, kamin ja kaasaegsed põrandaküttesüsteemid.

Sisekujunduses sooviti rõhutada suurt metallist treppi, kaminat, vannitube ja pere enda disainitud kööki, mis telliti tuttavalt mööblimeistrilt. Interjöörile ilme andmisel rääkisid kaasa kõik pereliikmed, eriti just lapsed, kelle initsiatiivil on ruumis oma koht pinksilaual, ripptoolil ja surfilaudadel.

Lõpptulemusena on maja juures säilitatud selle 1930. aastatele omane välisilme. Interjööris on rõhk ka tühjuse käsitlusel ehk kesksel avatud ruumil, mille ümber koonduvad iseseisvalt toimivad ruumid. Mazerese sõnul ammutas ta oma maja ehitades inspiratsiooni erinevatest allikatest: sisemise ruumijaotuse poolest meenutab maja Maroko riaade, avatud ruumi loogika poolest ameerikalikke lofte ning minimalistliku disaini poolest Jaapanile omast esteetikat. Kõik see kõlab igati loogiliselt, sest arhitekt Marc Mazeres on sündinud Marokos, elanud Ameerika Ühendriikides ning tema abikaasa juured on nii Prantsusmaal kui Jaapanis.

I. ja II. korruse plaanid:

Läbilõige majast:



Arhitektid: Marc Mazeres (DPLG) ja Lluís Corbella
Asukoht ja ehitusaasta: Gracia, Barcelona; 2012-2014
Järelvalve: Miquel Angel Perez
Peatöövõtja: Greek sl

LOE LISAKS: