Lumimustikka-nimeline (eesti keelde võiks tõlkida lumemustikas — toim.) maja asub Seinäjoki linnas, 360 km kaugusel Helsingist. Nime mõtles majale perenaine. Ühekorruselise maja suurus koos saunaosaga (asub eraldi) on 164 m2, kuid saunaosa asub majaga sama viilkatuse all.

Eesti ettevõtte Work Now OÜ on püstitanud maja, teinud siseviimistlustööd, ehitanud mängumajad, terrassid ja paigaldanud tänavakivid.

Puitmaja puhul on väga tähtsad laed — kuna puit on “elav”, siis kipsplaadiga tehtud lagedesse tulevad aja jooksul praod. Kangaslagedega seda muret ei ole. Nii on kangaslae eest hea seisnud Soomes tegutsev eestlase ettevõte MESK strech-katto oy.

Maja perenaise ette antud lähteülesande esimene punkt oli naturaalsus, seda nii mööblit kui ka viimistlusvahendeid valides. Metsade, parkide ja veekogudega ümbritsetud Seinäjoki linn sobib looduselike lahendustega suurepäraselt. Suurema osa mööblist on valmistanud eesti firma Wesse.

Mööbli kujundamisel olid peamiseks ideeks noorpere enda soovid: funktsionaalsus, looduslähedus, mööblimeistrite käsitööoskuste kõrge kvaliteet ja kemikaalivaba pinnaviimistlus.

Maja ehitamisel oli Wesse sooviks olla lähituleviku suunanäitaja naturaalsest toormaterjalist valmistatud mööbli ja sisustuselementide loomisel.

Köök on koht, kus sünnivad ideed

Köök on kodu süda, koht, kus ennast hästi tunda ja valmistada suurepärast toitu oma perele ning sõpradele.

Kööki planeerides oli märksõnadeks avarus ja valgusküllus — mõlemat on siin ohtrasti.

Eestlaste idee unistuste kodust täitus Soomes

Kvaliteetsed ja kergestikasutatavad furnituurid, moodne ja energiatõhus köögitehnika, suured pinnad toiduvalmistamiseks, mahukad sahtlid ja kapid vajalike esemete paigutamiseks, käsitsi valmistatud sepiskäepidemed, kvaliteetsed ja naturaalsed Osmo õlivahad… Siin on segatud tänapäevane moodne disain maalähedase stiiliga. Kodumaist jagub ka seintele — suure toa seinas on akustiline Okka paneel, lõuendid magamistubades on tellitud muhekunst.ee.

Suureks lemmikuks on aga massiivne, Ukraina tammest valmistatud söögilaud, mis mahutab mugavalt laua taha istuma kaheksa inimest. Laud on kaetud poolmati õlivahaga, mis tagab puidu kaitse ja värskuse paljudeks aastateks.

Funktsionaalsus ja kvaliteet

Esiku, läbikäidava garderoobi, lastetubade, kontoriruumi ja avatud söögitoas lähtuti samuti eelkõige funktsionaalsusest. Väga palju kasutati Eestis kasvanud mändi ja Ukraina tamme.

Lükanduste ja garderoobide projekteerimisel oli põhiline kasutajamugavus, mille tagavad sobivad furnituurid.

Vannitubade mööbli peamisteks märksõnadeks on funktsionaalsus ja vastupidavus, jäädes samas rahulikuks ja lihtsaks. Töötasapinnad on tehtud vastupidavast Ukraina tammest, viimistlemisel on kasutatud õlivaha, mis kaitseb pinda niiskuse ja veepritsmete eest. Kappide ja sahtlite esipaneelid on valmistatud Eestis kasvatatud männist ning kaetud samuti õlivahaga.

Uhke vann on pärit Eestist ja loojaks Khis Bath.

Kogu protsess ideest kuni lahenduste väljatöötamiseni on olnud sedavõrd nauditav ning meeldivaid emotsioone pakkuv, et tulemuse üle võib ainult uhkust tunda. Kõige olulisem selle projekti juures on perekond, kes selles toredas majas pärast elamumessi elama hakkab.

Majatootja: Honkatalot. Arhitekt Pirjo Viitasalo.
Siseviimistlus, mängumajad, tänavakivid: Work Now OÜ.
Toodete disain ja sisekujundus: Liis Saare ja Margus Valge (Wesse), mööbel on valminud eritellimusel ja tegu on Wesse originaaldisainiga.
Materjalid: viimistuses on kasutatud Osmo viimistlustooteid. Kõik töötasapinnad on Ukraina tammest, kaetud naturaalse õlivahaga. Kõik nähtavad valged pinnad on Eestis kasvanud männist, kaetud valge mööblivärviga. Lastetubade lauad Ukraina tamm ja naturaalne tammespoon, kaetud naturaalse õlivaha ning valge peitsiga. Tubadevahelised lükanduksed on Eestis kasvanud männist, kaetud naturaalse peitsiga.

Kui satud Soome selleaastasele elamumessile Seinäjokil, siis Lumimustikka majaga (maja nr 41) on võimalik tutvuda ajavahemikul 8.7.-7.8.2016.