Tänavu sisearhitektide liidu aastapreemiatele esitatud töödest valis žürii välja 21 nominenti. Auhinnad anti välja kolmes kategoorias: avalik ruum, näituse kujundus ja ese. Lisaks anti juba teist aastat välja tudengipreemia.

2012 parima avaliku ruumi aastapreemia auhinnaga pärjati tänavu lausa kaks tööd — Tartu Ülikooli Narva Kolledž ja TLÜ Balti Filmi- ja Meediakool.

“Mõlemad hooned on võrdselt nii tähtsad ja tähelepanuväärsed, et oleks olnud patt ühte nendest eelistada ning žürii otsus oli välja anda kaks esikohta. See on suur tunnustus ka riigile kui tellijale, kes oskab väärtustada sellisel kõrgel tasemel nii arhitektuuri kui sisearhitektuuri,” lausus sisearhitekt ja žürii esimees Kaido Kivi.

Parim avalik ruum on TARTU ÜLIKOOLI NARVA KOLLEDŽ, mille autorid on Hannes Praks, Kadri Tamme, Kristjan Holm, Liisi Murula, Toomas Pääsuke, Ahti Grünberg, Daniel Marius Reisser ning Helen Sarapuu. Hoone arhitektid on Kavakava arhitektid Katrin Koov, Indrek Peil ja Siiri Vallner.

“Tartu Ülikooli Narva Kolledž on tõsine arhitektuurielamus, Praksi meeskonna sisekujundus oma elavuses ja ebatäiuslikkuses ootamatult inimlik ja värske, “ rääkis sisearhitekt ja ESLi aastapreemiate žürii liige Mari Kurismaa.

Parim avalik ruum on TLÜ BALTI FILMI- jA MEEDIAKOOL, mille autorid on Kadi Karmann ja Ville Lausmäe. Hoone arhitektid on Salto AB arhitektid Maarja Kask, Karli Luik, Ralf Lõoke ja Pelle-Sten Viiburg.

“Sisearhitektuur on efektne, askeetlik ja kompaktne. Seal on näha, et raha ei ole raisatud, tehtud kokkuhoiurežiimil, aga see on ausalt ehitatud, ei ole midagi peale kleebitud. Ehe, aus ja napp võrreldes teiste Tallinna Ülikooli hoonetega,” lausus disainer ja TLÜ dotsent Krista Aren.
2012 parima näituse kujunduse laureaat on näitus “RIIGIKOGU HOONE 90” mille autoriteks on Janno Roos ja Andres Labi Ruumilaborist ning Ionel Lehari ja Martin Tõnts Identity’st.
2012 parim ese aastapreemia vääriliseks tunnistati VÄLINÄITUSE STENDID, mille autoriteks on Galina Burnakova, Loreida Hein ning Gert Sarv.

2012 tudengipreemia pälvis EKA sisearhitektuuri ja mööblidisaini üliõpilane Ivo Rannaste.

“Eesti Sisearhitektide Liidu aastapreemiad on teadaolevalt üks pikema traditsiooniga disainipreemiaid Euroopas, mis kindlasti lisab väärikust Eesti arhitektuuri- ja disainimaastikule. On hea meel tõdeda, et meie ruumiline kultuur areneb ja rikastub,” räägib Eesti Sisearhitektide Liidu esimees Urmo Vaikla.

Eesti Sisearhitektide Liidu 2012 aastapreemia žüriisse kuulusid tänavu sisearhitekt ja žürii esimees Kaido Kivi, sisearhitekt ja kunstnik Mari Kurismaa, arhitektuurikriitik Triin Ojari, sisearhitekt Tarmo Piirmets, arhitekt Raivo Puusepp, sisearhitekt Tea Tammelaan ning disainer Igor Volkov.

Aastapreemia auhinnafondiks on tänavu 6000 eurot, mis jagatakse võrdselt nelja aastapreemia laureaadi vahel. Tudengipreemia suuruseks on 400 eurot. Aastapreemia auhinnafondi toetab Eesti Kultuurkapital.

Kõigist nomineeritud töödest on valminud ka aastaraamat Ruumipilt 2012, mille koostaja ja toimetaja on sisearhitekt Tüüne-Kristin Vaikla ning kujundaja Margus Tammik ning avatud ka näitus Arhitektuurimuuseumi keldrisaalis kuni 11. augustini 2013.