Konkursi peakorraldaja, ajakirja Maakodu peatoimetaja Kadri Trammi sõnul näitas mullu esimest korda teoks saanud Eesti kauneima maakodu konkurss, et eestlaste jonn ja kannatlikkus rajada maale kodu ning kujundada selle ümbrus kauniks ja pilkupüüdvaks on imetlusväärne. „Paljud tegusad noored pered on kolinud maale ja suutnud mõne aastaga luua omanäolise ja kauni kodu. Väga paljudel linnainimestel on aga suvekodu, kus saab ehk fantaasial rohkem lennata lasta ning isetegemise rõõmu nautida,” ütleb Tramm. „Igal juhul ei ole tagasihoidlikkus ja liigne kriitikameel selle konkursi puhul voorus. Meie ootame rohket osavõttu ja seda, et inimesed oleksid enda loodu üle uhked ning tahaksid seda ilu jagada ka teistega.”

Eestis on mitu kauni kodu valimise konkurssi, kuid seesugune konkurss on ainulaadne, sest keskendub just maapiirkondades asuvatele kodudele. „Osalema on oodatud nii maakodude, suvilate kui ka talude omanikud. Eriauhind on sel aastal muu hulgas ka ökokodule ja kauneimale kõrvalehitisele, olgu selleks terrass, lehtla, väliköök või istumisnurk,” märgib Tramm.

Konkursi eesmärk on väärtustada maaelu ja maal elamist ning tunnustada inimeste oskusi, ilumeelt, maitsekust oma kodu, aia ja koduümbruse rajamisel ning korrastamisel.

Ajakirja Maakodu korraldatud Eesti kauneima maakodu konkurss toimus esimest korda 2014. aastal. Eelmisel aastal võitis peaauhinna ja kauneima renoveeritud talu tiitli Oleg ja Kristina Epneri täiuslik rehielamu Ridala vallas Läänemaal.

Konkursi peaauhinnaks on uhke iglusaun väärtusega 5000 eurot. „Väärtustame pikki traditsioone, maalähedust ja südamega tehtut. Näeme, et täpselt nii, nagu suhtuvad konkursil osalejad oma maakodudesse, suhtume meie oma saunadesse. Usume, et iglusaun sobib kaunistama iga osaleja koduhoovi, ning soovime omalt poolt kõikidele edu!” sõnab Iglusauna esindaja, saunameister Siim Enders.

Peale kauneima maakodu valitakse ka võitjad ülejäänud seitsmes kategoorias: kauneim suvekodu, kauneim talu, lapsesõbralikem kodu, kauneim aed, kauneim kõrvalehitis, ökokodu ja ohhoo-preemia. Viimane antakse välja kodule, kus on midagi leidlikku või eristuvat. Nende kategooriate võitjad saavad koostöös toetajatega vääriliselt tunnustatud: oma abikäe ulatavad Delux, Fiskars, SEB Pank, Home4You, Vivacolor, Niidustuudio ja Narma.

  • Konkursil osalemiseks tuleb saata oma kodust pilt koos kaaskirjaga hiljemalt 15. juuniks 2015. Võitjad kuulutatakse välja septembris 2015. Täpsemate tingimuste kohta leiab lisainfot veebilehelt www.maakodu.ee/konkurss.